Verkiezingen 2021: alles draait om wonen

10 maart 2021 Leestijd ± 5minuten
Verkiezingen 2021: alles draait om wonen

Nu de woningnood hoger is dan ooit, is wonen hét thema van deze verkiezingen. Wij vroegen alle partijen naar hun plannen voor de woningmarkt. Een overzicht.

Het zal u niet verbazen: alle partijen willen meer woningen bijbouwen, en snel ook. De afgelopen weken kregen alle grote politieke partijen de mogelijkheid om hun visie uit te leggen aan de lezers van Kop-Munt. De interviews met de woordvoerders wonen van de partijen zijn hier terug te lezen. Als extraatje beantwoordden tegenpolen Daniel Koerhuis (VVD), Paul Smeulders (GroenLinks) en Faissal Boulakjar (D66) op woensdag 10 maart de vragen van hypotheekadviseurs tijdens het interactieve Kop-Munt woondebat. Dat kun je hier terugkijken. 

VVD

De grootste partij in de peilingen wil meer bouwen en meer huurwoningen in het middensegment. De markt moet worden vlotgetrokken door het tekort aan bouwlocaties op te lossen.. Het eigenwoningforfait moet worden blijven verlaagd, maar investeringen voor verduurzaming in de eigen woning mogen wat de VVD betreft daarvan worden afgetrokken

PVV

Meer regulering van huurprijzen, meer bouwgrond voor specifieke doelgroepen en handen af van de hypotheekrenteaftrek. In plaats van windmolens, moeten er woningen worden gebouwd, zo stelt de PVV. Belemmerende regels rond stikstof en PFAS moeten van tafel, terwijl de Wet Hillen in ere moet worden hersteld.

CDA

Een miljoen woningen erbij in tien jaar tijd, met specifieke woningen voor ouderen en starters. Daardoor verbetert, onder het toeziend oog van een Minister van Volkshuisvesting de doorstroom op de woningmarkt. De middeninkomens moeten daar vooral van profiteren. Het CDA maakt zich ook druk om regels die huiseigenaren onnodig op kosten jagen, zoals het energielabel en taxaties. 

D66

De hypotheekrenteaftrek verdwijnt volledig, financiering van duurzame huizen krijgt een impuls en we moeten klimaatneutraal bouwen. D66 kiest in de stikstofcrisis voor huizenbouw buiten de Randstad, in plaats van uitstoot door vee of vervoer. Starters krijgen meer hulp en ouderen moeten eenvoudiger hun overwaarde kunnen opnemen. 

PvdA

Starters moeten een kooppremie krijgen voor een nieuwbouwwoning. Beleggers die huizen opkopen om tegen woekerprijzen te verhuren, krijgen te maken met de Prins Bernhardbelasting. Huurstijgingen worden door PvdA aan banden gelegd en verzilverhypotheken zijn toegestaan als er duidelijke regels voorkomen. 

GroenLinks

Het woonstelsel moet op de schop: wonen is een basisrecht, geen marktbeginsel. Ook Groenlinks wil een miljoen woningen bijbouwen voor 2030. Het moet aantrekkelijk worden voor senioren om door te stromen naar passende woningen. Nieuwe woonvormen, voor bijvoorbeeld collectief bezit, moeten hypotheken kunnen krijgen, een waarborgfonds moet hypotheekverstrekkers daarbij ondersteunen.

ChristenUnie

Doorstroommakelaars en doorstroompremies moeten ervoor zorgen dat de woningmarkt weer vlot wordt getrokken. Beleggers moeten worden afgeschrikt, goedkope huizen moeten in dure wijken komen en andersom. De ChristenUnie wil versneld bouwen, 100.000 woningen per jaar, voornamelijk in de stad. 

SP

De SP wil meer nationale regie op de woningmarkt en zet vooral in op huurverlaging. Hypotheekrenteaftrek wordt beperkt tot 350.000 euro, terwijl het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen wordt gesubsidieerd.* 

FVD

Forum wil vooral dat er voor het middensegment extra wordt gebouwd. Subsidies voor verduurzaming moeten worden afgeschaft, duurzaamheidseisen moeten worden losgelaten. Er moeten extra woningen vrijkomen door remigratie te stimuleren.*

SGP

Tijdelijke woningen, bijvoorbeeld in lege kantoorpanden, moet de krapte opvangen. Extra woningen moeten vooral in de steden verrijzen, bij voorkeur niet op natuur- of landbouwgrond. Starters moeten meer kans krijgen door middel van bouwsparen. De hypotheekrenteaftrek wordt versoberd. De SGP wil dat er meer rekening wordt gehouden met scheidingen en migratie als oorzaken van de woningnood. 

Partij voor de Dieren

De veehouderij moet veel grond inleveren, daarop kunnen nieuwbouwwoningen komen. Alle woningen en gebouwen moeten energieneutraal zijn in 2030. Beperking van de hypotheekrenteaftrek tot 350.000 euro.*

50PLUS

Veel bedrijfspanden, bedrijfsterreinen en voormalige scholen kunnen worden gebruikt voor huisvesting. Gemeenten moeten een woon-leef-visie ontwikkelen waarin onder meer ruimte is voor hofjesprecten voor ouderen en startersleningen voor jongeren. Uiteraard wil 50PLUS dat er meer gebouwd wordt voor senioren: dat bevordert de doorstroming op de hele markt.

JA21

Er moet een nieuwe stad uit de grond worden gestampt voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Daarnaast moet er in de middenklasse veel worden bijgebouwd. De partij pleit bovendien voor het afschaffen van het eigenwoningforfait en een koppeling tussen inkomen en huurprijs.* 

DENK

Halalhypotheken, ofwel hypotheken waarbij geen rente maar een andersoortige vergoeding wordt betaald, moeten beschikbaar worden voor elke Nederlander. Er moet meer regulering op de huurmarkt komen, de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd.* 
 

* = De SP, FvD, Partij voor de Dieren, JA21 en Denk wilden de afgelopen maanden niet meewerken aan een interview op Kop-Munt. 


Lees ook
Waar moeten we op letten deze maand?
Vraag het Chris

Waar moeten we op letten deze maand?

Elke maand leggen we Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, actuele vragen voor. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over de meest recente marktontwikkelingen.

Kijk terug: Het Kop-Munt woondebat

Kijk terug: Het Kop-Munt woondebat

Daniel Koerhuis (VVD): “Tekort aan bouwlocaties blijft grootste drempel”

Daniel Koerhuis (VVD): “Tekort aan bouwlocaties blijft grootste drempel”

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Kamerlid Daniel Koerhuis, woordvoerder Wonen voor de VVD.

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de woningmarkt?

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de woningmarkt?

Met de meeste stemmen geteld, is het duidelijk dat VVD en D66 de grote winnaars zijn van de verkiezingen. GroenLinks, SP en CDA leden grote verliezen. Wat betekent dit voor de woningmarkt?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.