Vergunningverlening tijdens corona op peil, maar op veel te laag niveau voor oplossen woningtekort

10 september 2020 Leestijd ± 3minuten
Vergunningverlening tijdens corona op peil, maar op veel te laag niveau voor oplossen woningtekort

De woningbouw had begin 2020 al last van een scherpe terugval in het aantal nieuwe bouwvergunningen. Daar kwam dit voorjaar de coronacrisis overheen. Daardoor dreigde de vergunningverlening spaak te lopen. Gemeenten hebben gedigitaliseerd en daarmee een doemscenario voorkomen. Tegelijk ligt de vergunningverlening nog ver onder wat er volgens brancheverenigingen nodig is om de woningnood het hoofd te bieden.

Stroperige procedures


Makelaars in Groningen trokken eind vorige maand aan de bel. Door het verplichte thuiswerken zouden procedures bij gemeenten stroperig verlopen en zou de nieuwbouw stagneren.

Elize Lantink van de Vereniging Nederlandse Gemeenten bevestigt dat er in het begin van de coronacrisis in sommige gemeenten sprake was van vertraging van bouwplannen. “Dat kwam doordat de afgifte van vergunningen door het thuiswerken aanvankelijk niet in elke gemeente mogelijk was of moeilijker was. Ook het in procedure brengen van bestemmingsplannen liep vertraging op doordat inspraakavonden en de fysieke terinzagelegging van plannen niet langer konden."


Vergunningverlening in crisis op peil


Inmiddels hebben gemeenten echter geleerd daarmee om te gaan, gaat ze verder. “De vergunningafgifte was na één of twee maanden overal weer op orde. Voor inspraak en participatie zijn alternatieve methoden, waardoor ook dit niet meer tot vertraging hoeft te leiden.”

De meest recente cijfers over de uitgifte van bouwvergunningen laten zien dat de verlening van vergunningen tijdens de crisis inderdaad op peil is gebleven. Volgens het CBS werden in Nederland van maart tot en met juni 3.267 vergunningen verstrekt voor nieuwbouw. Dat was ongeveer evenveel als in dezelfde maanden in 2019.


Woningbouw dreigt toch stil te vallen


Directeur Jacolien Eijer-de Jong van Koninklijke NLingenieurs ziet ook dat gemeenten snel stappen hebben gemaakt met de digitalisering. “Dat was vooral nodig voor inspraakprocedures. Die gebeurden grotendeels offline waardoor de vergunningverlening soms stagneerde bij gemeenten. Digitale inspraakprocedures zijn nu zeker versneld doorgevoerd.” 

“Door een combinatie van de stikstofproblematiek en corona dreigt de woningbouw toch stil te vallen”, zegt ze desondanks. Dat dit inderdaad dreigt te gebeuren is te zien aan de cijfers over de verlening van vergunningen in 2019.

Volgens het CBS is die namelijk flink ingezakt. Er werden vorig jaar voor ongeveer 57.000 nieuwbouwwoningen vergunningen verstrekt. Dat was een vijfde minder dan een jaar eerder. Daardoor is een terugval in de woningbouw al min of meer onvermijdelijk.


90.000 nieuwbouwwoningen per jaar


Koninklijke NLingenieurs heeft in de zomer met een aantal andere brancheorganisaties voor onder meer de bouw en projectontwikkeling al een pleidooi gehouden voor het op peil houden van de woningbouw. Deze partijen die zich de woningbouwalliantie noemen, schatten dat er ongeveer 300.000 woningen tekort komen. Ze pleitten er daarom voor om de productie op te voeren naar 90.000 nieuwe woningen per jaar.

De woningbouw is de coronacrisis tot nu toe goed doorgekomen. De vergunningverlening is overeind gebleven. Tegelijk was de vergunningverlening vorig jaar al ingezakt naar een lager niveau en is die op dit lage niveau blijven hangen. Voor het oplossen van het woningtekort lijkt dat niveau van minder dan 60.000 vergunningen per jaar niet genoeg.
 


Lees ook
Deze hypotheekadviseur heeft het ‘niet druk’
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur heeft het ‘niet druk’

De hypotheekadviseur van de maand augustus heeft het niet druk. Wat is er aan de hand bij Simon Hulsman?

‘Standaard nodig vóór digitale handtekening definitief vlucht kan nemen’
Trends

‘Standaard nodig vóór digitale handtekening definitief vlucht kan nemen’

Toen de coronacrisis toesloeg moesten adviseurs over op digitaal werken. Voor ondertekening van stukken zoals hypotheekoffertes bood de digitale handtekening uitkomst. Nu de acute crisis voorbij is, vallen sommigen terug in hun oude gewoonten, ziet directeur Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond

De fitte financial: Edo van de Burgwal

De fitte financial: Edo van de Burgwal

In deze zomerse rubriek vertellen mensen uit de financiële wereld wat ze doen om fit te blijven. Deze week Portfolio Manager bij MUNT en fanatiek hardloper Edo van de Burgwal.

Onderzoek: Adviseurs hebben meer werk, maar missen persoonlijk contact met de klant
Cijfers & onderzoeken

Onderzoek: Adviseurs hebben meer werk, maar missen persoonlijk contact met de klant

Dat de coronacrisis impact heeft op de hypotheekadviseur is geen verrassing. Niet alleen de fysieke werkomgeving is voor velen veranderd, ook werkinhoudelijk ziet de wereld er ineens anders uit. MUNT Hypotheken onderzocht via een enquête onder 232 adviseurs wat die impact precies inhoudt. Wat is er veranderd, welke uitdagingen zijn er en wat verwachten de adviseurs voor de toekomst?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.