Van vervallen rijksmonument naar prachtige gezinswoning

21 juni 2024 Leestijd ± 5minuten
Van vervallen rijksmonument naar prachtige gezinswoning

MUNT Hypotheken bestaat in september 10 jaar. En om dit te vieren gaan we de komende 4 weken op bezoek bij mensen die in een bijzonder monument wonen dat gefinancierd is met een MUNT Hypotheek. Ofwel: MonuMUNTen. Want als adviseur zie je zelden het resultaat van je werk, terwijl er toch genoeg financieringsaanvragen voorbijkomen waar je nieuwsgierig bent naar het eindresultaat. We trappen de serie MonuMUNTen af in Hoorn bij Tony Otterman. 

“We werden op slag verliefd op dit prachtige monumentale pand in Hoorn met ontzettend veel karakter. Ongeveer 80% van het huis is gemaakt van hout, en het dak rust op grote houten palen. Echt uniek dus!” 

Meerdere generaties onder één dak 

Voordat Otterman en zijn partner dit huis kochten, was het idee eigenlijk om juist kleiner te gaan wonen. “De kinderen gingen studeren in Amsterdam. We kwamen er alleen al snel achter dat de woningnood in die regio groot is. Het vinden van een kamer was onmogelijk. Toch wilden we onze kinderen de ervaring geven van het op zichzelf wonen. Toen kwamen we met een idee, geïnspireerd door de serie ‘Oppassen!’. Daar wonen ze gescheiden onder één dak en met meerdere generaties in hetzelfde huis.” 

“En niet lang daarna kwam er al een kans voorbij in de vorm van dit prachtige, maar vervallen, rijksmonument in Hoorn. Het proces duurde lang: het verwerven en verbouwen was niet eenvoudig vanwege de vele regels. Maar ja, we waren er erg enthousiast over en wilden deze kans niet laten liggen.” 

Wat we hebben gedaan 

“Het pand had in eerste instantie drie verdiepingen, maar na de toevoeging van de zolderverdieping zijn dit uiteindelijk vier verdiepingen geworden. De begane grond hebben we ingericht als een gemeenschappelijke ruimte. Daar kunnen we samen koken en eten.” 

“De overige verdiepingen zijn privé-vertrekken geworden, iedereen heeft een eigen keuken, badkamer, slaapkamer en woonkamer. Hierdoor kan iedereen voor zichzelf beslissen om even alleen te zijn of om aan te schuiven beneden.” 

Duiven waren de baas 

Na de aankoop was er veel werk te doen. Duiven hadden het huis overgenomen en ontzettend veel schade aangericht. “We hebben een architect en aannemer ingeschakeld die allebei gespecialiseerd zijn in monumentale panden. En specifiek in de werken van architect Bleijs. Dit pand is namelijk ontworpen door Adrianus Bleijs, een bekende Nederlandse architect van voornamelijk kerken uit de late 19e eeuw en verbonden aan Pierre Cuypers.” 

Tijdens de verbouwing van ongeveer 1,5 jaar woonden Otterman en zijn familie, ondanks alle stof en werkzaamheden, al in het huis. In die tijd is er een flinke lijst aan klussen aangepakt. De renovatie omvatte isolatie aan de buitenkant van het huis, het verwijderen en vervangen van het dak en de complete herinrichting van de binnenkant. Dus alle woon-, slaap- en badkamerruimtes, inclusief vloerverwarming en dakramen. 

Historie en duurzaamheid 

De architect zorgde ervoor dat alles voldeed aan de eisen voor cultureel erfgoed. Ook zijn veel historische details hersteld, zoals het stoephek en een ornament op het dak. “Deze zijn op basis van oude foto’s helemaal gereconstrueerd en teruggebracht naar de originele staat. Een echte eyecatcher in Hoorn en veel mensen kennen het monument dus ook goed.” 

“Daarnaast is veel aandacht besteed aan verduurzaming, zoals het gebruik van monumentaal glas en voorzetramen waar dat nodig was. Het dak is volledig geïsoleerd, en kieren en ramen zijn gedicht.” 

Hout van VOC-schepen 

“Een interessant detail is dat sommige houten balken in het huis mogelijk afkomstig zijn van VOC-schepen, wat de geschiedenis van het huis nog interessanter maakt. Oorspronkelijk werden de balken bedekt met pleister, maar nu zijn ze zichtbaar gemaakt.” 

“Het huis heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder een bank en een muziekschool. Het huis heeft een kenmerkende eclectische stijl en is een bekend en karakteristiek pand in Hoorn. Dit huist ligt naast een kerk en is ook een pastorie geweest. Er is een deur die vroeger rechtstreeks naar de eerste verdieping van de kerk leidde. Hoewel de deur nu gesloten is, kun je nog steeds vanuit de tuin door glas-in-loodramen in de kerk kijken. En als je op de eerste verdieping onder de douche staat op zondag, kun je het gezang uit de kerk horen.” 

Trots op bijdrage 

Jurre Boomsma, hypotheekadviseur bij De Hypotheker in Hoorn en troste inwoner van Hoorn, heeft Otterman geholpen met de financieringsaanvraag van dit prachtige monument. “Het komt niet iedere dag voor dat je een financiering mag regelen voor zo’n prachtig object en zo’n ontzettend gaaf plan. Het is echt een beeldbepalend pand in het centrum van Hoorn en iedere keer als ik er langs loop ben ik trots dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen aan de restauratie hiervan.” 

 

MonuMUNTen 

In de serie MonuMUNTen bezoekt de redactie van Kop-MUNT monumenten die zijn aangeschaft en gerenoveerd met een MUNT Hypotheek. Tony Otterman werd bijgestaan door onafhankelijk financieel adviseur Jurre Boomsma van De Hypotheker. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Dana Schoenmaker. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.