Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden

19 september 2017 Leestijd ± 2minuten
Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden

Europese hypotheekrentes hebben de bodem bereikt. Dat concludeert de European Mortgage Federation (EMF) die de stand van de hypotheekmarkt in de EU in beeld brengt in haar jaarlijkse Eurostat rapport. Hoewel in Nederland de rentetarieven nog een neerwaartse trend laten zien, zijn vorig jaar de tarieven in Denemarken, Estland en Litouwen omhoog geklommen – analisten zien die trend dit jaar in andere EU-landen navolging krijgen.

Waar de gemiddelde rentevaste periode voor hypotheken sterk verschilt per land (zie onder meer het artikel over Polen op deze site), constateert de EMF dat steeds meer Europeanen voor langere rentevaste periodes kiezen. Consumenten willen profiteren van de huidige gunstige rentetarieven.

Bedrag uitstaande woonhuishypotheken gestegen
Het bedrag aan uitstaande hypotheken in Europa is vorig jaar met 1,4 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. De voornaamste reden hiervoor is de sterke afwaardering van de Britse Pond: wanneer wisselkoersverschillen worden verdisconteerd is het bedrag aan uitstaande woonhuishypotheken in de EU met 167 miljard euro gestegen. In totaal hadden Europeanen eind 2016 voor 6.981 miljard euro aan woonhuishypotheken uitstaan. Vijf van de 28 EU-landen zijn goed voor 81 procent daarvan: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje.

De huizenprijzen stegen vorig jaar in de meeste EU-landen en de pijn die de economische crisis veroorzaakte is grotendeels verdwenen. Slechts in vier landen, Ierland, Spanje, Griekenland en Roemenië, is de gemiddelde waarde van een huis 80 procent of lager dan de waarde in 2006.

Huizenvoorraad neemt toe
De huizenvoorraad in Europa neemt toe. Er wordt meer gebouwd, wat gezien de verwachte bevolkingsgroei in Noordwest Europa geen overbodige luxe is. Dat is ook goed nieuws voor de hypotheekmarkt: die zal de omzet zien toenemen. Landen als Duitsland, Italië, Portugal, Estland en Letland krijgen juist te maken met een bevolkingskrimp waardoor hypotheekverstrekkers daar minder groei kunnen laten zien.

Het volledige Eurostat rapport is te downloaden via de website van de EMF.


Lees ook
De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen
Over de grens

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen

De afgelopen weken hebben we in de serie Over de grens de hypotheekmarkt in andere landen belicht. In de laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief, bezien door de ogen van Engelse analisten.

Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek
Cijfers & onderzoeken

Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek

75 Procent van de huizenbezitters vindt dat hypotheekaanbieders verplicht moeten worden automatisch de risico-opslag in de rente van een hypotheek te verlagen, als er gedurende de looptijd wordt afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1.082 huizenbezitters. Slechts 15 procent heeft wel eens geprofiteerd van een dalende risico-opslag, terwijl vrijwel elke hypotheek op termijn in een lagere risicoklasse terecht komt doordat er wordt afgelost. Hypotheekbezitters betalen onbewust tot wel tienduizenden euro’s te veel aan rente.

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)
Opinie

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Carlo van Kemenade, sinds 1 januari de nieuwe directievoorzitter van Obvion, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Starters stuwen marktaandeel verzekeraars in hypotheekmarkt
Cijfers & onderzoeken

Starters stuwen marktaandeel verzekeraars in hypotheekmarkt

Verzekeraars hebben in het tweede kwartaal van 2017 bijna drie procent meer marktaandeel veroverd van de Nederlandse hypotheekmarkt ten opzichte van een kwartaal geleden. Dit wordt met name veroorzaakt door het afsluiten van hypotheken aan starters. Het marktaandeel van de top-3 bankholdings is het afgelopen kwartaal juist met ruim twee procent gedaald naar 50 procent. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het tweede kwartaal van 2017.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.