Traditionele hypotheekverstrekker verliest marktaandeel

12 maart 2016 Leestijd ± 1minuut
Traditionele hypotheekverstrekker verliest marktaandeel

Grootbanken staan onder druk en nieuwe partijen winnen terrein op de hypotheekmarkt. Uit nieuwe omzetcijfers blijkt dat het gezamenlijke marktaandeel van Rabobank, ABN Amro en ING Groep in 2016 voor het eerst onder de 50 procent is gedoken.

Om precies te zijn dook het gezamenlijke marktaandeel van de top-drie grootbanken in het derde kwartaal van 2015 voor het eerst onder de vijftig procent. In het vierde kwartaal zette deze trend zich door en daalde het aandeel verder naar 48 procent van de markt. Dit is duidelijk geworden in de meest recente Hypotheekupdate van IG&H Consulting.

Precies tegengesteld aan deze beweging is de stijging van het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen. Hun aandeel steeg vorig jaar met 10 procent tot 36 procent. Regiepartijen, die hypotheken structureren voor met name pensioenfondsen, zijn onderdeel van deze groep. MUNT Hypotheken behoorde de afgelopen kwartalen steevast tot de grootste stijgers onder de regiepartijen. Deze groep hypotheekaanbieders ontwikkelt zich snel en zal in 2016 naar verwachting een nog groter marktaandeel behalen als gevolg van nieuwe toetreders en toegenomen mandaten bij al actieve regiepartijen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Welke hypotheekevents mag je niet missen?

29 december 2016 Nu 2016 ten einde loopt, is het goed alvast vooruit ...

MUNT Hypotheken Beste Nederlandse Geldverstrekker van 2016

18 januari 2017 De beste Nederlandse geldverstrekker van 2016. Zo mag MUNT Hypotheken ...

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

14 april 2017 Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel ...

Hypotheek? Niet nodig!

24 mei 2017 Een kwart van de huizen in Amsterdam wordt gekocht zonder ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.