Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

21 februari 2018 Leestijd ± 1minuut
Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de woningmarkt. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate. Dat is verrassend, omdat een lage rentestand wel een grote invloed heeft op de woningmarkt. Want, hoe lager de rente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. De huidige lage rente was de afgelopen jaren voor veel mensen een reden om een huis te kopen.

Een hogere rente zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. Je zou dus verwachten dat de vraag naar woningen daalt als de rente stijgt. Volgens de onderzoekers is dit nu niet het geval. Ze gaan ervan uit dat de inkomens de komende jaren stijgen, zodat hogere maandlasten geen probleem zijn.
Daarnaast is huren erg duur, waardoor mensen bij een stijgende rente niet snel voor een huurhuis zullen kiezen. Zelfs met een hogere rente betaal je nog minder voor je huis dan wanneer je zou huren. Ten slotte hoeven huizenbezitters niet bang te zijn dat hun woning onder water komt te staan als de rente stijgt. De onderzoekers denken dat een verhoging van de hypotheekrente met 1 procent leidt tot een minder harde stijging van de woningprijzen met 6 procent. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk hebben. 

Het hele rapport is hier te lezen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Neem een ING-biertje

23 februari 2018 Wat is de overeenkomst tussen de horeca en de financiële ...

'Elke mediator zou financieel adviseur moeten zijn'

21 februari 2018 Bij de meeste stellen die uit elkaar gaan, wil een ...

Afkopen van aflosproducten is makkelijker

19 februari 2018 Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een ...

Los je hypotheek af, of toch niet?

16 februari 2018 Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.