Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?

02 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?

De huizenprijzen rijzen de pan uit in Nederland. De gouden jaren zijn terug en de tijd dat mensen met hun hypotheek ‘onder water’ stonden lijkt lang geleden. Maar ja, als de geschiedenis een ding heeft geleerd, is het dat we snel vergeten.

Natuurlijk, het ging hard in 2017. Het CBS becijferde dat Nederlandse woningen vorig jaar gemiddeld 8,2 procent duurder werden. In Europees perspectief valt het allemaal wel mee. Eurostat ziet een toename van 10,2 procent in het derde kwartaal 2017, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Nederland behoort tot de top-5 van Europa, maar de waardestijging is relatief klein als je kijkt naar de nummer één: IJsland. Dat land zag de prijzen van woningen met 22,5 procent toenemen, gevolgd door Tsjechië met 12,5 procent.

Een stijging van de huizenprijzen lijkt een natuurkundig fenomeen. Jarenlang hebben huizenkopers op dit principe hypotheken afgesloten. In de jaren negentig staken we ons tot ver boven onze nek in de schulden, want de stenen zouden toch wel in waarde toenemen. Wie naar de geschiedenis kijkt, ziet een heel ander plaatje. Beroemd is het onderzoek van hoogleraar Vastgoedfinanciering Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht. Hij stelde de Herengracht-index samen. Deze toont de prijsontwikkeling van een woning aan de Herengracht, die in 2010 2,6 miljoen euro kostte, teruggerekend naar 1650, gecorrigeerd voor inflatie. Conclusie: de huizenprijzen stijgen niet op de superlange termijn, maar schieten heen en weer. Ook in 1736 kostte het pandje aan de Herengracht omgerekend naar nu 2,6 miljoen euro.

Goed dus dat huizenkopers sinds kort verplicht zijn hun woning af te lossen. Dan ben je niet meer zo afhankelijk van de stijging van de huizenprijs voor vermogensopbouw. Je huis is straks helemaal van jou, hoeveel het ook kost.

 

Menno Luiten, commercieel directeur MUNT Hypotheken


Lees ook
'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'
Opinie

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'

Spraken we eerder met de SEH en NVHP over hun keurmerken en visies op de hypotheekmarkt, ditmaal gaan we het gesprek aan met Rob van den Aker van de Federatie Financieel Planners (FFP). Breed financieel advies heeft de toekomst binnen de sterk digitaliserende samenleving, daar is hij van overtuigd. “De hypotheekadviseur heeft in dát opzicht nog meer dan genoeg bestaansrecht.”

Eerst huis kopen, dan verkopen
Trends

Eerst huis kopen, dan verkopen

Eerst je nieuwe schoenen kopen, dan pas je oude paar weggooien. Een wijze raad, die iedereen vast weleens heeft gekregen. In de huizenmarkt was het altijd andersom: je verkocht eerst je huis, voordat je een nieuwe woning kocht. Deze situatie is echter veranderd. Mensen willen eerst een huis kopen, voordat ze hun huis te koop zetten.

MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

Hypotheekaanbieders die namens pensioenfondsen hypotheken verstrekken hebben op dit moment ongeveer 46 miljard euro beschikbaar en dat bedrag zal in 2018 alleen maar verder groeien. MUNT Hypotheken rekent er zelf op dit jaar zo’n 3,5 miljard euro extra te kunnen gaan beleggen en heeft de ambitie uitgesproken in 2020 in totaal 20 miljard euro te hebben verstrekt.

Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

Twee maanden geleden berichtten we al over de eerste Simpel Overstap Hypotheek, geïntroduceerd door MUNT Hypotheken, die het voor de consument een stuk eenvoudiger maakt om van hypotheekaanbieder te wisselen. Nu maakt MUNT Hypotheken bekend dat deze hypotheekvorm verder wordt uitgebreid, zodat tot en met 90% van de marktwaarde een modeltaxatie van Calcasa volstaat.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.