‘Starters zoeken naar nieuwe samenlevingsvormen om maar iets te kunnen kopen’

06 mei 2024 Leestijd ± 3minuten
Nieuwsupdate

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Marjon Geertsma van de Hypotheek Academie over het recordaantal starters dat een hypotheek heeft aangevraagd, de uitspraak van De Nederlandse Bank en het beschermen van je woning tegen noodweer.  

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Kunnen we volgens jou spreken van een ‘positieve trend’ op de woningmarkt? Of denk je dat dit meer een tijdelijk effect is?  

“Dit is een toevallige samenloop van omstandigheden, niet een positieve trend. Er zijn gigantisch veel starters op zoek naar een woning, zeker nu het aantal huurwoningen afneemt. Veel starters wachten met het kopen van een huis - en het aanvragen van een hypotheek - omdat ze dat in hun eentje niet kunnen.  Ik hoor veel starters die op zoek gaan naar oplossingen zoals nieuwe samenlevingsvormen. Broers, zussen of vriendinnen die samen op zoek gaan naar een koopwoning: op die manier hebben zij een grotere kans om iets te kopen dan alleen. Verder is het voorjaar altijd een periode waarin veel mensen op zoek gaan naar een huis.” 

Huiseigenaren leggen te weinig prioriteit bij het beschermen van hun woning tegen extreem weer. Zie jij dat in de praktijk ook?  

“Het beschermen van een woning tegen noodweer heeft inderdaad weinig prioriteit, maar kun je dat mensen kwalijk nemen? Er komt tegenwoordig al zoveel kijken bij het kopen van een huis en dan moet je ook nog denken aan zaken zoals het verstevigen van dakpannen. Je ziet dat mensen extra alert zijn op dit soort bescherming als zij ooit eens te maken hebben gehad met de gevolgen van noodweer. Maar over het algemeen hoor ik nooit dat mensen zich daar bij het kopen van een huis al mee bezig houden.” 

DNB oppert om verduurzaming verplicht te stellen bij aankoop van een woning, als de verduurzaming in Nederland niet snel genoeg gaat. Wat vind jij hiervan?  

“Bij elke hypotheekaanvraag gaat het standaard over verduurzamen. Mensen zijn er echt wel mee bezig, maar het is in de praktijk niet altijd uitvoerbaar. Zo wil bijvoorbeeld de overheid dat iedereen zonnepanelen en een warmtepomp heeft, maar het stroomnet is overvol. En betalen sommige huishoudens al terugleverkosten aan energiebedrijven. Als je als consument investeert in dit soort innovaties, dan weet je niet wat je kan verwachten. Ik zie dit ook terug in de praktijk, mensen twijfelen om te verduurzamen omdat er onduidelijkheid is. Er zijn alsnog genoeg mensen die wél zonnepanelen en warmtepompen aanschaffen, maar ik kan mij goed voorstellen dat wanneer je je spaargeld moet investeren in verduurzaming van je woning dat je dan voorzichtig bent.” 


Lees ook
Van Lunen: ‘Ongenuanceerde AFM-procedure’ om aflossingsvrije hypotheek aan te pakken

Van Lunen: ‘Ongenuanceerde AFM-procedure’ om aflossingsvrije hypotheek aan te pakken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen jaren geldverstrekkers aangemoedigd om het aantal aflossingsvrije hypotheken terug te dringen. Zo moet worden voorkomen dat huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek betalingsproblemen krijgen. De gevolgde procedure is niet bij iedere adviseur in goede aarde gevallen. “Het is op een ongenuanceerde manier gegaan”, meent adviseur Jeroen van Lunen.

‘Probeer altijd een goed beeld van de klantsituatie te krijgen en haak niet te snel af’
Dat ene advies

‘Probeer altijd een goed beeld van de klantsituatie te krijgen en haak niet te snel af’

Iedere adviseur kent het: een advies dat ze het meest is bijgebleven. Zelf na vele jaren en talloze klanten, blijft dat ene advies helder op het netvlies. Deze keer vertelt Angelo Ooms, eigenaar van Huiskamer Hypotheken in Breda, over een case waarbij een echtpaar toch hun hypotheek kon oversluiten. Daarmee werd een grote verbouwing mogelijk gemaakt. 

Wet betaalbare huur aangenomen: ‘Ook beleggers tegemoetkomen’

Wet betaalbare huur aangenomen: ‘Ook beleggers tegemoetkomen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Romany Staring van Visie op Hypotheken & Verzekeringen over de huurwet en het eigenwoningforfait.   

Rente is relatief laag, toch wil klant kort vastzetten – tegen het hypotheekadvies in
Column

Rente is relatief laag, toch wil klant kort vastzetten – tegen het hypotheekadvies in

De afgelopen jaren werden er massaal lange rentevasteperiodes afgesloten. Dat was heel logisch, want de rente was historisch laag en op die manier konden klanten jarenlang hun renterisico afdekken. De gemiddelde rentevasteperiode zat boven de 20 jaar. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.