Starters vertellen waarom zij juist nu hun eerste huis kochten

09 juli 2020 Leestijd ± 3minuten
Starters vertellen waarom zij juist nu hun eerste huis kochten

Velen dachten dat de maatregelen tegen het coronavirus een negatief effect zouden hebben op de huizenmarkt. Voorlopig blijkt niets minder waar. Vandaag werd bekend dat de huizenprijzen het afgelopen kwartaal weer verder zijn gestegen. Vooral starters vinden makkelijker een woning. Hoe kan dat? We spraken twee starters op de woningmarkt die tijdens de coronacrisis een huis kochten.

Afweging tussen hoge huren en lage rentes het belangrijkste

De 25-jarige Ferdie Hamel* neemt half augustus de sleutels in ontvangst van zijn eensgezinswoning in Voorhout. Toen de crisis in maart uitbrak, was hij zich nog aan het oriënteren. Alle maatregelen en de onzekere toekomst van de economie hebben hem niet doen twijfelen. Hij maakte vooral de afweging tussen de ‘achterlijk hoge huren en de bizar lage hypotheekrentes’.

“Ik heb het altijd goed gehad bij mijn ouders thuis, maar ik ben 25 en vond het tijd om op mezelf te gaan wonen. De afweging huren of kopen was eigenlijk een simpel rekensommetje en dus snel gemaakt. Huren is voor mij op dit moment minstens net zo duur als kopen”, aldus Ferdie.
 

Ik zag geen enkele reden om van mijn plan af te wijken

De uitbraak van de coronacrisis heeft Ferdie niet op andere gedachten gebracht. “Ik zag geen enkele reden om van mijn plan af te wijken. Het enige wat ik hoopte, was dat de huizenprijzen zouden zakken. Toen ik merkte dat dat niet gebeurde, ben ik ervoor gegaan. Ik ben ook niet onzeker over de toekomstige waarde van m’n huis. Al zou de markt instorten, de prijzen gaan uiteindelijk altijd weer omhoog en dat moment kun je toch niet timen.”

De enige last die Ferdie van de coronacrisis heeft gehad, zijn de langere doorlooptijden. “Geldverstrekkers, maar ook makelaars, adviseurs en taxateurs en dergelijke hebben het nu enorm druk. Daardoor duurden al deze processen wel erg lang”, aldus de aanstaande Voorhoutenaar.
 

Ik liet de onzekere tijd juist in mijn voordeel werken

Maxim van den Berg is 26 jaar en Business Analist bij MUNT Hypotheken. Hij speelde al met de gedachte om een huis te kopen, de coronacrisis gaf hem het laatste zetje. Doordat hij in de hypotheeksector werkt, wist hij dat dit weleens hét moment kon zijn om een eerste huis te kopen. Sinds twee maanden is hij de trotse eigenaar van een appartement in Utrecht.

“De historisch lage rentes hebben geen bepalende rol gespeeld bij mijn keuze om nu te kopen. Ik besefte vooral dat ik bij de huizenjacht in deze periode ineens een stuk minder concurrentie zou hebben van expats en ook van doorstromers. De expats waren er simpelweg niet en doorstromers zijn toch vaak oudere mensen die wat minder risico nemen en dus even afwachten. Ik moest mijn kans grijpen”, aldus Maxim.

Door goed geïnformeerd te zijn, had Maxim verder ook weinig last van de effecten van de coronacrisis op het hele aankoopproces. “Ik merkte zeker dat het bij de meeste geldverstrekkers een stuk drukker was dan normaal. Maar daar was ik ook op voorbereid. Bij mijn keuze voor een geldverstrekker heb ik dan ook goed gelet op de beloofde doorlooptijden.

* Ferdie Hamel is een gefingeerde naam. Echte naam bekend bij redactie.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

12 stemmen (gemiddeld 2,7 van 5).

Anderen bekeken ook

Vraag het aan Chris: “Wordt het een lange hete hypotheekzomer?”

09 juli 2020 Elke maand leggen we een prangende hypotheekvraag voor aan Chris ...

U bent aan de beurt: wie is de beste hypotheekverstrekker?

09 juli 2020 We kunnen natuurlijk heel hard roepen dat ‘wij van MUNT’ ...

Nederlandse woningmarkt in de tweede helft van 2020: ‘De storm zal gaan liggen’

16 juli 2020 Grote krapte in de steden die zich ook in het ...

De 10 meest opvallende hypotheekadviseurs van dit moment

02 juli 2020 Hypotheekadviseur is en blijft een speciaal beroep. Het afgelopen jaar ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.