Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

17 november 2020 Leestijd ± 2minuten
Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters werd tijdens Prinsjesdag 2020 met veel bombarie aangekondigd. Donderdag 12 november is deze in aangepaste vorm als onderdeel van het Belastingplan 2021 aangenomen in de Tweede Kamer, maar is nog altijd niet definitief. Wat houdt deze aanpassing in voor de consument?

Tags

Die verlaging naar 0 procent is pas realiteit zodra er een wetsvoorstel, dat alle regels voor de overdrachtsbelasting verandert, wordt aangenomen. Nu is alleen de Tweede Kamer nog akkoord. Het voorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Dit staat op de agenda voor 7 en 8 december. Hoewel het wetgevingsproces voorspoedig verloopt, is nog altijd niet zeker dat het ook echt wordt aangenomen.


Bij annulering van de koop mogelijk grote boete


Daarom vindt NHG dat starters die een huis kopen er maar beter vanuit kunnen gaan dat ze de heffing van 2 procent wel moeten betalen. “Met een belastingverlaging in het vooruitzicht is het logisch dat starters de sleuteloverdracht van een woning naar het nieuwe jaar proberen te verplaatsen. Maar de verlaging is nog niet zeker, want de discussie hierover wordt nog gevoerd”, aldus NHG-bestuurder Carla Muters.

NHG waarschuwt wat er kan gebeuren als een starter ervan uitgaat dat de belasting 0 procent is. Als de starter een heel krappe financiering heeft, kan de onverwachte heffing net de druppel zijn waardoor een koop niet door kan gaan. Dit kan leiden tot een boete van 10 procent over de koopsom.


Drempel van 400.000 euro


Op verzoek van PvdA en Groen Links is de startersvrijstelling aangepast. De belangrijkste aanpassing die ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel is doorgevoerd, is een drempel voor de woningwaarde. Van 1 januari 2021 tot 1 april 2021 geldt er geen beperking op de marktwaarde van de woning, maar vanaf 1 april 2021 wordt een marktwaardegrens van 400.000 euro ingesteld. Is een woning meer waard, dan vervalt het voordeel volledig. De koper moet dan over het hele bedrag toch de heffing van 2 procent betalen. 

Een andere belangrijke vraag is of alle wijzigingen wel praktisch uitvoerbaar zijn. De beroepsorganisatie van notarissen KNB had al laten weten zich grote zorgen te maken over het oorspronkelijke voorstel. Als de aanpassingen de regeling ingewikkelder maken, zal dat niet goed zijn voor de uitvoerbaarheid.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Vijver met oversluiters is nog lang niet leeg’

19 november 2020 De historisch lage rente heeft veel woningbezitters dit jaar aangespoord ...

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

10 december 2020 De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere ...

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?

12 november 2020 Regelmatig legt Kop-Munt een heikele kwestie voor aan een panel ...

Heeft de crisis nu een crisis?

19 november 2020 Er valt iets op aan de economische data van de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.