Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

17 november 2020 Leestijd ± 2minuten
Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters werd tijdens Prinsjesdag 2020 met veel bombarie aangekondigd. Donderdag 12 november is deze in aangepaste vorm als onderdeel van het Belastingplan 2021 aangenomen in de Tweede Kamer, maar is nog altijd niet definitief. Wat houdt deze aanpassing in voor de consument?

Die verlaging naar 0 procent is pas realiteit zodra er een wetsvoorstel, dat alle regels voor de overdrachtsbelasting verandert, wordt aangenomen. Nu is alleen de Tweede Kamer nog akkoord. Het voorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Dit staat op de agenda voor 7 en 8 december. Hoewel het wetgevingsproces voorspoedig verloopt, is nog altijd niet zeker dat het ook echt wordt aangenomen.


Bij annulering van de koop mogelijk grote boete


Daarom vindt NHG dat starters die een huis kopen er maar beter vanuit kunnen gaan dat ze de heffing van 2 procent wel moeten betalen. “Met een belastingverlaging in het vooruitzicht is het logisch dat starters de sleuteloverdracht van een woning naar het nieuwe jaar proberen te verplaatsen. Maar de verlaging is nog niet zeker, want de discussie hierover wordt nog gevoerd”, aldus NHG-bestuurder Carla Muters.

NHG waarschuwt wat er kan gebeuren als een starter ervan uitgaat dat de belasting 0 procent is. Als de starter een heel krappe financiering heeft, kan de onverwachte heffing net de druppel zijn waardoor een koop niet door kan gaan. Dit kan leiden tot een boete van 10 procent over de koopsom.


Drempel van 400.000 euro


Op verzoek van PvdA en Groen Links is de startersvrijstelling aangepast. De belangrijkste aanpassing die ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel is doorgevoerd, is een drempel voor de woningwaarde. Van 1 januari 2021 tot 1 april 2021 geldt er geen beperking op de marktwaarde van de woning, maar vanaf 1 april 2021 wordt een marktwaardegrens van 400.000 euro ingesteld. Is een woning meer waard, dan vervalt het voordeel volledig. De koper moet dan over het hele bedrag toch de heffing van 2 procent betalen. 

Een andere belangrijke vraag is of alle wijzigingen wel praktisch uitvoerbaar zijn. De beroepsorganisatie van notarissen KNB had al laten weten zich grote zorgen te maken over het oorspronkelijke voorstel. Als de aanpassingen de regeling ingewikkelder maken, zal dat niet goed zijn voor de uitvoerbaarheid.


Lees ook
‘Vijver met oversluiters is nog lang niet leeg’
Trends

‘Vijver met oversluiters is nog lang niet leeg’

De historisch lage rente heeft veel woningbezitters dit jaar aangespoord om hun hypotheek over te sluiten. Hoewel het aantal oversluiters historisch groot is, is de bodem van de vijver nog lang niet in zicht. Naast de lage rente zijn er namelijk ook andere redenen waarom mensen naar een andere hypotheekaanbieder gaan.

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur
Trends

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?
Dilemma

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?

Regelmatig legt Kop-Munt een heikele kwestie voor aan een panel van hypotheekadviseurs. Deze week vertellen zij over hun visie op de nieuwe regels omtrent de weging van de studieschuld bij een hypotheek.

Heeft de crisis nu een crisis?

Heeft de crisis nu een crisis?

Er valt iets op aan de economische data van de huidige crisis. En Ellen Hensbergen, directeur van MUNT hypotheken, vraagt zich in deze column af of u hetzelfde denkt te zien als zij.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.