Starter, kijk naar je rentevasteperiode

04 mei 2018 Leestijd ± 2minuten
Starter, kijk naar je rentevasteperiode

Wil je de rente kort of lang vastzetten? Het is een van de belangrijkste vragen die de hypotheekadviseur aan je stelt als je een hypotheek komt afsluiten. Kort vastzetten zou met name voor een starter wel eens de beste keuze kunnen zijn. Lage rente, lage boete als je tussentijds wat anders wil en is het niet zo dat huizenkopers gemiddeld zeven jaar in een woning blijven en daarna verhuizen?

Des te opvallender is de uitspraak van Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, onlangs op Kop-Munt. Hij gaf aan dat ruim 92 procent van zijn klanten het afgelopen jaar koos voor een rentevasteperiode van tien jaar of langer. Slechts 6,4 procent wilde een periode korter dan tien jaar en ruim een procent koos voor een variabele rente. Volgens Meijer kiezen starters en eerste doorstromers voor een lange periode omdat ze een korte te spannend en te onzeker vinden. Daarnaast verwachten consumenten dat de rente omhoog gaat, waardoor ze ervoor kiezen om de lage rente lang vast te zetten.

Deze redenering klink plausibel, maar je kunt het ook anders zien. Huizenkopers maken de rentevasteperiode lang niet altijd vol en slechts vijf procent van de hypotheken verhuist mee naar een nieuwe woning. Belangrijkste redenen zijn dat er geen verhuisregeling is, de eigenaar niet meer aan de acceptatiecriteria voldoet of de nieuwe woning niet meer aan de NHG-regels voldoet. Dat betekent dus dat je door een te lange rentevasteperiode te veel rente hebt betaald.

Dit geldt helemaal voor starters. De meeste starters kopen een relatief klein huis. Reden is dat starters vaak bestaan uit één- of tweepersoons huishoudens en dat ze vaak geen budget hebben voor grotere woningen. Na een jaar of vijf verhuizen ze, omdat het hogere inkomen een grotere woning mogelijk maakt, of omdat er kinderen op komst zijn. Als je dan je rente voor tien jaar of langer hebt vastgezet is dat eigenlijk zonde. Je hebt dan vijf jaar te veel rente betaald. Dat geld had je ook kunnen gebruiken voor extra aflossing. Hoe aantrekkelijk een lange rentevasteperiode ook lijkt, of het een verstandige keuze is, ligt aan een heleboel factoren. Een keuze waarbij je adviseur je perfect kan helpen.


Lees ook
De starter heeft het goed gezien
Column

De starter heeft het goed gezien

 Beste adviseur, U zult wel blij zijn geworden van het nieuws twee weken geleden. De overgrote meerderheid van de starters wil onafhankelijk hypotheekadvies. Dat is mooi, want een starter die blij is met uw diensten, zal jarenlang klant blijven.

Blij met aflossingsvrij?
Column

Blij met aflossingsvrij?

Aflossingsvrij is hard op weg om het woord van het jaar 2018 te worden. Je kunt geen (financiële) nieuwssite aanklikken, of je vindt er een artikel over de aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekvorm die tot voor kort super-populair was onder huizenkopers, ligt onder vuur.

‘Starter kan bijna niet opsparen tegen stijgende prijzen’
Opinie

‘Starter kan bijna niet opsparen tegen stijgende prijzen’

Twee derde van de starters verwacht niet op eigen kracht een huis te kunnen kopen, bleek vorige week uit onderzoek van Independer. Een van de obstakels is de verlaging van de maximaal toegestane loan-to-value waardoor starters altijd eigen geld moeten inbrengen. Dit bedrag bij elkaar krijgen is vaak nog wel te doen, maar tegen de stijging van de huizenprijzen is ‘bijna niet op te sparen’.

Nieuw taxatiemodel zorgt voor meer werk
Opinie

Nieuw taxatiemodel zorgt voor meer werk

Het nieuwe taxatiemodel schrijft voor dat een taxateur veel meer aspecten van een woning moet opnemen in zijn rapportage dan vroeger. Taxatiebureau de Taxatheek is daarom niet zo positief over het nieuwe model, dat sinds 1 april geldt. ‘Het is een factor twee meer werk’, zegt directeur zakelijke markt Niek Hoogeveen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.