Simpel

04 april 2019 Leestijd ± 2minuten
Simpel

Ik reis graag met de trein. En een van de taken die bij dat treinreizen hoort, is kritisch zijn over de NS. Vertragingen door blaadjes op het spoor, te weinig materieel, of een dreigend sneeuwvlokje: daar zijn toch oplossingen voor? Het enige jammere is dat dat onbegrip van mij en mijn medereizigers weinig oplevert. Althans, zo voelt het.

Nou snap ik ook wel dat obstakels binnen complexe systemen vaak niet zomaar opgelost kunnen worden. We kennen het binnen onze branche maar al te goed. Maar het geklaag, of onbegrip, blijft wat mij betreft terecht. Als het om de NS gaat en ook als het over de immens complexe processen van hypotheekverstrekkers gaat: het moet toch simpeler kunnen?

Ja, dat kan.

Nou zit ik niet achter de knoppen bij de NS, maar toevallig wel bij MUNT. Iedereen binnen onze organisatie werkt er in ieder geval heel hard aan om onze processen te versimpelen. De meeste geldverstrekkers doen dat onder andere al door processen verder te automatiseren. Maar het kan ook al op dagbasis door met kleine stapjes direct doen. MUNT kijkt ook hoe de processen toe kunnen met minder documenten.

Dat is recent nog gelukt voor de groep mensen die voor 2012 al een aflossingsvrije hypotheek had. Deze groep kan bij een oversluiting gebruik maken van de overgangsregeling, waardoor een deels aflossingsvrije hypotheek nog steeds mogelijk is. Daarvoor moest men de IB-aangifte van 2012 als bewijsstuk aanleveren. Maar wie bewaart zo lang dit soort documenten? Voortaan volstaat bij MUNT een recente IB-verklaring bij deze oversluiters. Uit dit document kunnen we ook prima afleiden dat zij al voor 2012 een aflossingsvrije hypotheek hadden.

MUNT is gelukkig niet de enige die van simpel houdt. Ook premier Mark Rutte en Minister van Financiën Wopke Hoekstra denken mee. Uit hun overleg kwam deze week het voorstel om de inkomenstoets achterwege te laten wanneer een hypotheek verhoogd wordt voor de verduurzaming van een woning. Immers, de besparing die de verduurzaming oplevert, kan gezien worden als extra inkomen.

Een heel goed voorstel lijkt me dit. Ik hoop dat we het snel kunnen implementeren. Hoe dan ook, er wordt hard gewerkt aan een versimpeling en dat levert resultaten op. Hopelijk gaat dat ook op voor de NS. Al was het omdat het mij heel wat adem scheelt aan zuchten bij de zoveelste vertraging.


Lees ook
Schenkingsvrijstelling biedt ook kansen voor adviseur

Schenkingsvrijstelling biedt ook kansen voor adviseur

Iedere volwassene mag tot zijn veertigste één keer belastingvrij een ton ontvangen voor zijn woning. Wordt hier voldoende gebruik van gemaakt? En wat is de rol van de hypotheekadviseur bij de schenkingsvrijstelling eigen woning?

Ik zag een schrijnende zaak…

Ik zag een schrijnende zaak…

Jet Wesseling is relatiemanager bij MUNT Hypotheken. Deze week wordt voor haar beheerst door beheerzaken en een wel heel schrijnende zaak.

Naar het werk met Arjé Pappie

Naar het werk met Arjé Pappie

Luister de eerste aflevering in de podcast-serie Naar het werk met...We gaan met hypotheekadviseur Arjé Pappie mee naar kantoor, maar eerst brengen we de kinderen naar school. Hypotheekadviseur is een stressvolle baan, je bent namelijk van allerlei partijen afhankelijk. Arjé's belangrijkste tip om daarmee om te gaan: "Maak je niet druk. Hou het gezellig."

Ik heb wat gemist…

Ik heb wat gemist…

In mijn afwezigheid heb ik u, beste lezer, natuurlijk gemist. Maar ook bij de bijeenkomst van het Platform hypotheken had ik het idee dat er iets ontbrak…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.