Seinen op groen bij start 2021

04 januari 2021 Leestijd ± 2minuten
Seinen op groen bij start 2021

Alle seinen staan op groen voor een goede start van 2021. Uit verschillende data blijkt dat vorig jaar, op het gebied van hypotheken, positief is afgesloten.

In december 2020 werden 40.458 hypotheken aangevraagd, dat is maar liefst 35% dan gemiddeld in de afgelopen vier jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk. De stijging is niet geheel onverwacht: omdat kerst grotendeels in het weekend viel, waren er meer werkdagen afgelopen maand. Desondanks is de stijging groter dan eerder werd voorspeld.
 

Een van de oorzaken hiervoor is het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. De corona-dip is weg, consumenten hebben zijn zelfs optimistischer dan een jaar geleden, zo blijkt uit de ING Woonindex. Zowel starters als huizenbezitters verwachten dat de komende tijd de woningprijzen verder zullen stijgen en dat de hypotheekrente zal dalen. Beide groepen zijn optimistischer over de woningmarkt dan vorig kwartaal. Woningbezitters waren nog nooit eerder sinds de start van de Woonindex zo positief over de verkoop van hun woning: 87% denkt binnen 3 maanden te kunnen verkopen. Toch wordt er door analisten ook gewaarschuwd dat een aanhoudende lockdown verstrekkende economische gevolgen kan hebben, met onder meer toegenomen faillissementen en gedwongen verkopen.
 

Analisten verwachten dat hogere aantallen starters de huizenmarkt dezer dagen betreden. Bijna een derde van de starters gaf in december aan de aankoop van een huis te willen uitstellen tot na 1 januari 2021. Bijna de helft van deze groep wil de besparing door het afschaffen van de overdrachtsbelasting gebruiken om een hoger bod uit te brengen, 30% denkt het te gebruiken voor de inrichting van het nieuwe huis, om te verduurzamen (25%) of een lagere hypotheek (25%).


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Als ik niet werk… maak ik achterwaartse salto’s

06 januari 2021 Als ik niet werk… maak ik achterwaartse salto’s

“Met goed contact krijg je meer voor elkaar”

07 januari 2021 Van horeca-manager naar hypotheekadviseur lijkt geen logische stap. Maar bij ...

2021 wordt opnieuw spannend voor de hypotheekwereld

31 december 2020 Op de valreep van 2020 kijkt Ellen Hensbergen in haar ...

MUNT Hypotheken in 2020 wederom beste geldverstrekker

05 januari 2021 MUNT Hypotheken is in 2020 door onafhankelijke financiële intermediairs opnieuw ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.