Schoolmeesterswoning uit 1865: “Vroeger waren mensen tevreden met minder”

27 juni 2024 Leestijd ± 4minuten
Schoolmeesterswoning uit 1865: “Vroeger waren mensen tevreden met minder”

Als adviseur zie je zelden het resultaat van je werk: een woondroom die is verwezenlijkt. In de serie MonuMUNTen bezoeken we monumentale panden die zijn aangekocht én opgeknapt met een MUNT Hypotheek. In dit tweede deel bezoeken we Henco van Doorn uit Echteld.  

“We woonden zeven huizen verderop”, zegt Van Doorn. Hij had zijn oog een ruim decennia geleden al op de schoolmeesterswoning uit 1865 laten vallen, maar durfde de stap destijds niet aan. “We hadden twee jonge kinderen. De tijd was er nog niet rijp voor. In 2019 stond het huis weer in de verkoop. Dit keer besloten we er vol voor te gaan!”  

Van Doorn heeft een bouwachtergrond en zag in één oogopslag dat er veel moest gebeuren. Voordeel was dat het klussen perfect te combineren bleek met zijn baan als brandweerman: na elke 24-uursdienst op de kazerne was hij drie dagen vrij en kon hij efficiënt aan de slag met het huis. Hoewel hij het grootste gedeelte zelf heeft gedaan, besteedde hij sommige specialistische aspecten uit, zoals het houtwerk van de kozijnen. 

Schoolgebouw 

“Tot de jaren 70 stond er een schoolgebouw naast de woning die in dezelfde stijl was gebouwd. De school is gesloopt, dit gebouw bleef gelukkig staan.” Toch raakte de woning langzaam in verval. “Nu wij ermee aan de slag zijn gegaan, kan het pand er weer wat decennia tegenaan.” Tijdens de verbouwing werd Van Doorn aangesproken door een oud-bewoner van het huis. “Ze leefden destijds met meerdere gezinnen in deze woning.” 

Aanbouw en terug in oorspronkelijke staat 

Het huis bestond oorspronkelijk uit één lange gang waar alle kamers op uitkwamen. “Er was geen echte binnenkomst in het huis. Daarom wilden we met een aanbouw hier verandering in brengen”, vertelt Van Doorn. Hij tekende zelf een ontwerp en diende een aanvraag in bij de gemeente. “De aanbouw was in lijn met het huis en had dus redelijk hetzelfde aanzicht. De gemeente wilde juist dat de aanbouw duidelijk verschilde van het huis, dat kwam als een verrassing.”  

Het huis was in de jaren 80 al eens verbouwd, hierbij zijn veel van de oorspronkelijke monumentale aspecten verdwenen. “Verlaagde plafonds waren toen de norm om de warmte beter vast te houden. Deze hebben we weer verhoogd naar 3,70 meter.” Ook zijn de sierranden weer teruggebracht op basis van oude foto’s. “De houten kozijnen zijn met zorg gereconstrueerd en ook de dakgoten zijn met de hand vervaardigd vanwege hun unieke afmetingen. De voegen waren bijna volledig verdwenen en konden niet worden hersteld, dus na overleg met de gemeente hebben we besloten om nieuwe voegen te maken met een speciale samenstelling van kalk en zand om de authentieke uitstraling te behouden.” 

Verduurzamen van een monumentaal pand 

In een monumentaal pand hoort monumentaal glas, maar omdat het huis al eens verbouwd was, zat er geen geblazen en getrokken glas meer in. “Alles was enkel glas, wat ons de mogelijkheid gaf om het hele huis te voorzien van dubbelglas. Hierdoor maakten we een grote stap in isolatie. Verder zijn de binnenmuren geïsoleerd, wat wel resulteerde in gemiddeld 20 cm minder ruimte per kamer. Ook is het dak van binnenuit geïsoleerd en is er vloerverwarming aangelegd.”  

Oorspronkelijk was er in het huis geen badkamer: bewoners wasten zich in gemeenschappelijke badhuizen. Tijden veranderden, maar echt ruimte voor een douche was er niet. Die werd als inventieve oplossing naast de wc, onder de trap, geïnstalleerd. “Ook vroeger gingen mensen op zoek naar slimme oplossingen om met het ruimtegebrek in een woning om te gaan. Alleen waren mensen tevreden met minder dan nu.”  

Symbool voor erfgoed en vakmanschap 

“Dit huis is een prachtig voorbeeld van het behoud van historisch erfgoed met moderne aanpassingen”, zegt Van Doorn. “De renovatie verliep relatief soepel, mede dankzij de hulp van een goede hypotheekadviseur. Het huis is nu een tijdloos symbool van passie voor erfgoed en vakmanschap. De woonkamer, met zijn grote openhaard, is het pronkstuk van het huis, en de aangrenzende keuken maakt het tot een compleet plaatje. Wij zijn blij en trots dat we onze visie hebben kunnen realiseren.” 

MUNT Hypotheken bestaat in september 10 jaar. En om dit te vieren gaan we op bezoek bij mensen die in een bijzonder monument wonen dat gefinancierd is met een MUNT Hypotheek. Ofwel: MonuMUNTen. Dit is het tweede deel uit de serie. Benieuwd naar deel 1? Klik dan hier

 

  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.