Rentemiddeling: bezit van de zaak, eind van het vermaak?

19 augustus 2016 Leestijd ± 2minuten 178 views
Rentemiddeling: bezit van de zaak, eind van het vermaak?

Consumentenorganisaties schreeuwden moord en brand: alle geldverstrekkers móésten per ommegaande rentemiddeling aan hun klanten aanbieden. Nu de meeste partijen het hebben, bereiken ons de eerste tegengeluiden. Het verlagen van de maandlasten lijkt voor de meeste consumenten een no-brainer, maar adviseer jij je klant ook wel eens om het niet te doen?

In de markt zijn kritische geluiden te horen over rentemiddeling. MoneyView noemt het concept na eigen onderzoek al gekscherend een sigaar uit eigen doos. Vanwege de huidige lage rente lijkt rentemiddeling voor de klant een kans om flink te besparen. Maar de geldverstrekker speelt natuurlijk niet voor sinterklaas. Onderaan de streep betaalt de klant precies hetzelfde – of soms zelfs meer – als in het oorspronkelijke scenario. De parallel met het afsluiten van een telefoonabonnement is snel gemaakt. Hoeveel consumenten denken wel niet dat ze het toestel daar gratis bij krijgen? In werkelijkheid betalen ze het mobieltje gedurende hun contractduur in hun maandabonnement. En daar bovenop komen vaak nog extra kosten.

Budgethypotheek
En er is nog een addertje onder gras. Sommige geldverstrekkers beperken namelijk ook nog eens de hypotheekvoorwaarden als de klant kiest voor rentemiddeling. Bijvoorbeeld door de vrijstelling van eventuele boeterente bij verhuizing te laten vervallen. Ze maken er voor de klant gewoon een budgethypotheek van. Maar is het verschralen van het hypotheekproduct de beste manier om je klant te behandelen?

Sigaren uit eigen doos
Rentemiddeling is in feite dus niet één, maar twee sigaren uit eigen doos. Toch kan het een waardevolle oplossing zijn. Overigens verschilt het profijt dat de klant uit rentemiddeling kan halen per geldverstrekker, bijvoorbeeld omdat het boetebedrag varieert. En sommige verstrekkers dus in de voorwaarden snijden. Zinvol om eens naar die cijfers te kijken.

'Wees open'
Waarom wij bij MUNT Hypotheken op dit moment nog geen rentemiddeling aanbieden? Simpel: MUNT bestaat sinds september 2014 en omdat sinds die tijd de rente op een historisch laag peil ligt, is rentemiddeling niet aantrekkelijk. Uiteraard voorziet een moderne geldverstrekker in de mogelijkheid om te kunnen middelen. MUNT start in de loop van dit jaar met het aanbieden van rentemiddeling. Maar daar dient dan wel een goede disclaimer bij te zitten: voorkom als adviseur dat je klant van een koude kermis thuiskomt. Wees open over de daadwerkelijke voordelen.

Kennistest 
Met de Kennistest van augustus test jij als hypotheekadviseur hoe goed je op de hoogte bent van rentemiddeling. En de bijkomende voor- en nadelen voor je klant. Win jij het van je collega-adviseurs?

Menno Luiten, MUNT Hypotheken


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

44 stemmen (gemiddeld 2,8 van 5).

Anderen bekeken ook

Reinier van der Heijden: “HDN gaat zich onafhankelijker positioneren naar de markt”

06 juni 2017 Als we hem spreken, heeft Reinier van der Heijden er ...

Woningmarkt dreigt vast te lopen door demografische vooruitzichten

01 maart 2017 In 2040 zal Nederland 8, 5 miljoen huishoudens tellen, een ...

Oplossingen voor hypotheekverstrekking senioren [deel 2]

28 februari 2017 “Nieuwe constructies voor hypotheekverstrekking aan senioren zijn hard nodig. De ...

Energiezuinige woningen: hoe krijg je de particulier mee?

10 februari 2017 De klimaatdoelstellingen die de Nederlandse overheid voor 2020 wil halen, ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.