Rekening houden met grotere verschillen regionale huizenprijzen?

16 april 2019 Leestijd ± 3minuten
Rekening houden met grotere verschillen regionale huizenprijzen?

Ook in een relatief klein land als Nederland kunnen de verschillen in huizenprijzen groot zijn. Uit de laatste CBS-cijfers blijkt ook dat het regionale prijsverschil toeneemt. Moet de hypotheekmarkt daar rekening mee houden, of op anticiperen?

Het grootste verschil in huizenprijzen is te zien bij de gemeenten Blaricum en Delfzijl. Gemiddeld kost een huis in Blaricum meer dan negen ton. In Delfzijl is de gemiddelde prijs van een koopwoning 142 duizend euro.

Gemiddelde zegt niet alles

Het lijkt een enorm verschil, maar in een relatief kleine gemeente als Blaricum (10.587 inwoners) kunnen een paar miljoenenvilla’s de gemiddelde huizenprijs al snel omhoogtrekken. Delfzijl heeft dubbel zoveel inwoners als Blaricum, de invloed van een huis met een hele hoge, of lage prijs zal daar ook minder zijn. Daarbij is de prijsrange van koopwoningen in Delfzijl een stuk gematigder dan in Blaricum.

Verschillen worden steeds groter

De prijsverschillen tussen dure en goedkope gemeenten worden wel steeds groter. In 2017 was het verschil van de gemiddelde huizenprijs tussen de duurste en goedkoopste gemeente nog 635 duizend euro. In 2018 liep dat verschil significant op naar 760 duizend euro. Hierbij speelt de algehele stijging van woningprijzen een rol. Maar de stijging is niet overal even groot.

De vraag is wel of hypotheekverstrekkers en adviseurs iets met deze grote verschillen moeten doen. Of maakt het weinig uit?

De hypotheekadviseur in Delfzijl

Bert Schonewille is adviseur en eigenaar van Huis & Hypotheek Delfzijl en Appingedam. Volgens hem is het geen enkel probleem om voor de regio Delfzijl een hypotheek aan te vragen: "Gelukkig niet zeg, het gaat de hypotheekverstrekker er natuurlijk om dat het onderpand van de hypotheek, de woning, past bij het hypotheekbedrag. Of het nou om een ton gaat, of twee ton, dat maakt dan niet uit. We zien wel een stijging van de huizenprijzen, net als in de rest van het land. Ook in Delfzijl wordt het aanbod steeds kleiner doordat jonge mensen de woningmarkt betreden en mensen gaan scheiden. Daarbij bieden de ontwikkelingen in de Eemshaven meer werkgelegenheid en dat trekt ook mensen aan."

De hypotheekadviseur in Laren en Blaricum

Derek Hengeveld is adviseur bij HypotheekProf in Laren. Ook hij ziet geen significant verschil in hypotheekmogelijkheden tussen gemeenten met hoge- of lage gemiddelde huizenprijzen: “Of je nou in Blaricum koopt, of in Delfzijl, je betaalt gewoon zoveel als het huis waard is.” Wel ziet Hengeveld dat hypotheken vanaf 1 miljoen euro een stuk lastiger zijn te financieren: “Er worden extra, of andere voorwaarden gesteld en vaak kan niet het hele bedrag worden meegefinancierd in de hypotheek. Wat mij betreft zou daar nog wel wat meer aandacht voor mogen zijn.”


Lees ook
Konden we Estland maar kopiëren…

Konden we Estland maar kopiëren…

Afgelopen week mocht ik naar Estland voor een studiereis van de NHG. Zeker geen verplicht nummertje, ik heb oprecht genoten. Ondertussen hoeft Estland geen promotie meer te doen, dat neem ik wel over. Wat een geweldig land. Prachtige omgeving, heerlijk vers eten en een volledig digitale overheid die we wat mij betreft zo in Nederland kunnen kopiëren.

Naar het werk met Sabine Bomhof

Naar het werk met Sabine Bomhof

Journalist Bert ter Hoeve reist met adviseurs mee naar hun werk. Deze aflevering gaat hij naar het werk met Sabine Bomhof, eigenaar van Hypotheek Visie Hilversum. Adviseert zij nou anders dan haar (voornamelijk) mannelijke collega’s? Sabine vertelt over het ambacht van het adviesvak en waarom je de klant beter niet vertelt hoe lang andere klanten hun rente vastzetten.

Alle hypotheekadviseurs zijn hetzelfde
Opinie

Alle hypotheekadviseurs zijn hetzelfde

Adviseurs zien onderling het verschil tussen zichzelf en andere kantoren. Consumenten zien soms echter één pot nat. Hoe onderscheiden adviseurs zich? Of wat kunnen ze nog meer doen om de verschillen duidelijker te maken?

Simpel

Simpel

Ik reis graag met de trein. En een van de taken die bij dat treinreizen hoort, is kritisch zijn over de NS. Vertragingen door blaadjes op het spoor, te weinig materieel, of een dreigend sneeuwvlokje: daar zijn toch oplossingen voor? Het enige jammere is dat dat onbegrip van mij en mijn medereizigers weinig oplevert. Althans, zo voelt het.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.