Flinke krapte in de stad Groningen

05 februari 2020 Leestijd ± 2minuten
Flinke krapte in de stad Groningen

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste provincie, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand Groningen, de provincie met gemiddeld de laagste prijzen van Nederland, maar die met de stad Groningen ook één van de krapste woningmarkten kent.

 

Haren twee keer zo duur als Delfzijl

Hoe groot de tegenstellingen in de provincie Groningen zijn is goed te zien aan het verschil in verkoopprijs tussen de duurste en goedkoopste gemeente. In Haren kost een woning volgens het CBS gemiddeld zo’n 372.000 euro. Dat is meer dan twee keer zo veel als in Delfzijl (circa 142.000 euro). Haren ligt net ten westen van de stad Groningen. In dit deel van de provincie zijn ook de tweede en derde duurste gemeenten te vinden: Marum en Leek.

 

Woningbouw vooral in de duurste gemeenten

In deze gemeenten wordt ook het meeste gebouwd. In Haren groeide de woningvoorraad in 2018 met ongeveer 2 procent, in Leek zelfs met 3 procent. Daarentegen kromp in Delfzijl de woningvoorraad in 2018 juist met een half procent.

 

Noordoost-Groningen heeft lage prijzen

De lage prijzen in Delfzijl zijn kenmerkend voor het oosten van de provincie. Dit geldt als een krimpregio met relatief weinig economische activiteit. De beschikbaarheid van voorzieningen zoals supermarkten en banken loopt terug en gezinnen trekken weg. Daar komt de aardbevingsproblematiek nog eens bovenop.

 

De gemeenten Pekela en De Marne liggen ook dichtbij de Duitse grens en met een verkoopprijs van rond de 160.000 euro zijn ze maar iets duurder dan de woningen in Delfzijl. De drie gemeenten zijn overigens niet alleen de goedkoopste gemeenten van de provincie Groningen, maar tevens ook de drie goedkoopste gemeenten van heel Nederland.

 

In Stad Groningen kunnen kopers slechts kiezen uit anderhalve woning

De woningmarkt in de stad Groningen is dan weer een heel ander verhaal. De provinciehoofdstad heeft zelfs een van de krapste woningmarkten van het land. Volgens makelaarsvereniging NVM is de krapte nu even groot als eind jaren negentig toen de economie hard groeide en huizenprijzen door heel Nederland hard stegen.

 

Een huizenkoper kan in de stad kiezen uit circa anderhalve woning. Landelijk staan tegenover elke huizenkoper gemiddeld bijna drie woningen. De prijzen stijgen ook hard: volgens de NVM op dit moment met bijna 9 procent per jaar. De gemiddelde verkoopduur is er slechts 25 dagen, dat is nog korter dan in Amsterdam (29 dagen) en Utrecht (27 dagen).

 

Groningen mag dan de goedkoopste provincie van Nederland zijn, ook hier geldt wat in heel Nederland geldt: in de stad is de markt het meest overspannen, het buitengebied komt erachteraan.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

9 stemmen (gemiddeld 3,6 van 5).

Anderen bekeken ook

‘Bij verplichte AOV minder hypotheek voor zzp’er’

04 februari 2020 Er zijn vergaande plannen om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in ...

Gluren bij de Buren: een Spaanse hypotheek is gewoon een stuk makkelijker

30 januari 2020 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

03 februari 2020 Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, ...

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

13 februari 2020 Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.