Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt

23 juli 2021 Leestijd ± 2minuten
Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt

In alle delen van het land zijn woningen fors duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande objecten neemt echter fors af, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.

“De prijzen van woningen stijgen al zes jaar achtereen”, constateert Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl, die cijfers van het CBS, Funda en de NVM combineert in zijn marktrapportages. Gemiddeld is de koopsom van huizen in een jaar tijd met 14,3 procent toegenomen. Ten opzichte van 2015 zijn woningen zelfs 61,4 procent duurder geworden. 

Tegelijkertijd neemt het aantal te koop staande objecten fors af: het afgelopen kwartaal waren er minder dan 57 duizend panden beschikbaar, dat is een daling van bijna 38 procent ten opzichte van een jaar geleden. “Het aanbod is volledig verschraald”, ziet Hoogeveen. “De consument heeft bijna geen keuze meer bij de aanschaf van de woning, de markt is volledig oververhit. Daardoor is overbieden meer regel dan uitzondering geworden.”

Grote stijgingen in alle provincies

In alle provincies zijn de prijzen in een jaar tijd met meer dan tien procent gestegen. In Flevoland was de grootste stijging te zien (+16,8 procent), gevolgd door Zeeland (+15,9 procent). De prijzen stegen het minst hard in Limburg (+11,7 procent), wat ook de enige provincie is waar méér objecten te koop stonden dan een jaar terug.

Makelaarsvereniging NVM bracht eerder naar buiten dat de huizenprijzen in een jaar tijd met bijna 20 procent zijn gestegen. Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69 procent van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig. Bovendien corrigeert het CBS corrigeert de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht,  oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.
 


Lees ook
Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot
Opinie

Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot

Van Bruggen Adviesgroep wil mensen waarschuwen die denken dat ze snel rijk kunnen worden met vakantiehuisjes. Hoe gaan hypotheekadviseurs daar in de praktijk mee om en is het risico inderdaad zo groot?

“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”
Opinie

“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”

“Senioren zijn behoudend in het aangaan van leningen en zich niet altijd bewust van de waarde die in hun huizen zit”, stelt Jeroen Spreeuw van Spreeuw Hypotheken in Velp. “Met de overwaarde door stijgende huizenprijzen en de huidige lage rentestand, is er heel veel mogelijke voor deze generatie.” 

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”
Opinie

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”

 Lage rentes zijn aantrekkelijk en vaak het eerste waar mensen naar kijken als het gaat over een hypotheek. Maar is dit niet een wassen neus? De hypotheek(verstrekker) met de laagste rente is immers niet per se de beste ‘match’ qua voorwaarden. We leggen deze vraag voor aan hypotheekadviseurs Robert van der Hoeven en Erwin Klein.

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk
Over de grens

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in het Verenigd Koninkrijk?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.