Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

Toename van bijna 18%
22 september 2021 Leestijd ± 1minuut
Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

Bestaande koopwoningen waren in augustus 17,8% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na september 2000. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok daarna steeds verder aan. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in augustus 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in augustus bijna 78% hoger.

Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 17.257 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 9% minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn 155.714 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Het kabinet maakte gisteren op Prinsjesdag bekend dat het de komende tien jaar 1 miljard euro gaat uittrekken om de woningbouw te stimuleren.


Lees ook
Wat wilt u weten over oversluiten?

Wat wilt u weten over oversluiten?

De oversluitmarkt is dankzij de lage rente de laatste jaren zeer sterk gegroeid. Wat betekent dit voor u als adviseur en uw klanten? En is die lage rente blijvend? 

Ontspannen met Battlefield na een drukke werkdag
Als ik niet werk

Ontspannen met Battlefield na een drukke werkdag

Hij is bijna 40 jaar, maar het gamen kan hij niet loslaten. Dat doet Tim van Es op een bijzondere manier: spelen met oud-collega’s, vrienden en zelfs met voormalige klanten. “Van deze groep van ongeveer twintig spelers is iedereen met een koophuis in de loop van tijd aan een hypotheek geholpen”, zegt de Haagse manager van de hypotheekafdeling van Eijgendaal & Van Romondt.

“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

In Nederland zijn op dit moment zo’n 2,7 miljoen woningen slecht geïsoleerd. Ze hebben lage energielabels als D, E, F of G. Om deze huizen versneld te isoleren, presenteerden eerder deze maand een drietal politieke partijen en een aantal organisaties een plan om een versnelling tot stand te brengen. “Als we zo doorgaan, zijn we pas in 2100 klaar”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis, die het initiatief voor het plan nam. Hij is blij met de aankondiging van het kabinet op Prinsjesdag om een half miljard euro voor het isoleren van woningen beschikbaar te stellen.

Wooncrisis in Griekenland
Over de grens

Wooncrisis in Griekenland

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Griekenland?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.