Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs

Wooncrisis zorgt ook in Frankrijk voor ongelijkheid
28 oktober 2021 Leestijd ± 2minuten
Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Frankrijk?

De huizenprijzen zitten ook in Frankrijk in de lift en zijn het afgelopen decennium verdubbeld. De gemiddelde vraagprijs steeg in Frankrijk in de periode 2010-2020 van €4.047 naar €8.113 per m², zo berekende de website Money.co.uk. Ter vergelijking: in Nederland was vorig jaar de gemiddelde vraagprijs €3.112 per m².

De laatste jaren is vooral de noordelijke westkust van Frankrijk in trek. De huizenprijzen in Bretagne stegen de afgelopen twee jaar met 13,5% . De huizenprijzen aan de Côte d’Azur zijn in dezelfde periode met ‘slechts’ 6% toegenomen. “Mensen worden aangetrokken door het zachtere klimaat in Bretagne. Bovendien zijn ze het stadsleven in bijvoorbeeld Parijs zat”, zegt Solenne Guezenec, communicatiemanager bij vastgoedbedrijf Barnes Nantes-La Baule. De kooplust wordt ook in Frankrijk gesteund door de zeer lage hypotheekrente.

Torenhoge prijzen in Parijs

Parijs heeft nog steeds de hoogste gemiddelde vraagprijs per vierkante meter in Frankrijk: €10.175. Een piepkleine studio met een oppervlakte van 30 vierkante meter werd eerder dit jaar voor €1 miljoen te koop aangeboden. Het uitzicht op de Eiffeltoren heb je dan wel als pluspunt.

De allerrijksten ter wereld vinden een koopwoning in de Franse hoofdstad momenteel aantrekkelijker dan een huis in bijvoorbeeld New York of Tokio. De duurste Parijse straat is de Avenue Montaigne, waar alle chique modehuizen zitten en een vierkante meter €22.500 doet. Experts verwachten dat de Franse woningmarkt de rest van het jaar nog verder zal aantrekken.

Alternatief op platteland

Wie op zoek is naar een goedkoper alternatief, kan terecht op het Franse platteland. Dan moet je niet lang wachten, want daar zitten de prijzen ook in de lift. Woningen werden er in 2020 gemiddeld 6,1% duurder; appartementen 7,1%. De voornaamste oorzaak voor de prijsstijgingen: de toegenomen vraag van Franse stedelingen.

Door het verplichte thuiswerken zijn steeds meer stedelingen op zoek naar een woning in het buitengebied. “Deze beweging is niet meer te stoppen”, stelt Thierry Delesalle, woordvoerder van de Parijse notarisorganisatie. “Er waren voor de pandemie al heel veel mensen die dit overwogen, maar covid-19 heeft dit in een stroomversnelling gebracht.”
 


Lees ook
Wooncrisis in België
Over de grens

Wooncrisis in België

 Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in België?

"Succes van MUNT heb ik zien aankomen"

"Succes van MUNT heb ik zien aankomen"

MUNT Hypotheken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten de komende tijd zeven MUNT-werknemers aan het woord. Van ‘pioniers’ tot werknemers die het afgelopen jaar in dienst zijn gekomen. Als eerste aan de beurt: relatiemanager Jet Wesseling.

Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen
Cijfers & onderzoeken

Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen

Wie een inkomen heeft van meer dan €50.000 kan volgend jaar minder lenen. Dat blijkt uit de nieuwe hypotheeknormen die Nibud adviseert en die het kabinet overneemt.

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie
Cijfers & onderzoeken

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8% duurder dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.