Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

24 december 2021 Leestijd ± 2minuten
Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Kees Steijger van De Hypotheker Den Haag noemen een tweede aflossingsvrije hypotheek voor senioren ‘een gezonde ontwikkeling’. 

Ouderen kiezen massaal voor een tweede aflossingsvrije hypotheek. Is dat een ontwikkeling die jij ook ervaart en logisch vindt?

Klaas: “Ik denk dat het voor vijftigplussers een goede oplossing is. Je lost af voor later of voor je nabestaanden, maar dat is nog niet echt nodig. Vaak hebben nabestaanden meer aan hulp nu dan wanneer je overlijdt. We vragen ook vaak: voor wie bent u aan het aflossen? Straks bent u tachtig en hypotheekvrij. En dan?”

Kees: “Ja, dat is een gezonde ontwikkeling. De noodzaak voor senioren om voor hun pensioendatum de hypotheek af te lossen is met deze hoge huizenprijzen vaak ondoenlijk en onnodig. Je kan nu een stukje zekerheid kopen, dat is het altijd betaalbaar. Iemand kan op deze manier zijn kinderen en kleinkinderen helpen.” 

De meeste adviseurs hadden dit jaar hun handen vol aan oversluiters. Denk jij dat dit in 2022 zo zal blijven?

Kees: “Ik denk dat het populair zal blijven. Ook als de rente straks gaat stijgen, omdat men nog wil profiteren van de relatief lage rente. Het zal wel een prijsopdrijvend effect hebben op de woningmarkt. Doordat deze overspannen is, kunnen mensen niet verhuizen, dus gaan ze oversluiten en verbouwen. Zo krijg je nog minder aanbod op de markt.”

Klaas: “Ik vermoed van wel, wegens verschillende redenen. De lage rentestand helpt natuurlijk heel erg. Daarnaast heeft iedereen behoefte aan een verlaging van maandlasten. En er zijn zo weinig woningen te koop nu, dat mensen kijken hoe ze het eigen huis kunnen verbeteren. Vaak hangt een verbouwing dan samen met oversluiting.”
 

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ook een keer je mening geven? Mail naar redactie@kop-munt.nl. 
 


Lees ook
Door de hoge  boete raadde ik het hele zaakje af
Dat ene advies

Door de hoge boete raadde ik het hele zaakje af

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Paul van Wegen over dat ene advies…

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

Het belasten van de eigen woning in box 3 is vooral nadelig voor de groep 65-plussers. Zij moeten hierdoor fors inleveren. Daarnaast raakt het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek met name jongeren. Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). “Het idee dat de hypotheekrenteaftrek een enorme verstoring voor de woningmarkt is, is achterhaald”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek.

Trots op de nieuwe offerte

Trots op de nieuwe offerte

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de mensen achter MUNT? We laten enkele werknemers aan het woord. Deze keer: Maxim van den Berg, business analist.

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Marnix Medema van Hypotheco en Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek over de minister van Volkshuisvesting en waarschuwingen van de AFM: “Toezichthouder heeft twee petten op.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.