Van Bruggen: Signalen wijzen op stijgende rente

Alleen vóór de kredietcrisis was de marge voor geldverstrekkers zo laag
05 november 2021 Leestijd ± 2minuten
Van Bruggen: Signalen wijzen op stijgende rente

Na een periode van dalingen veert de hypotheekrente nu weer op. Het zijn kleine stapjes, maar Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat die binnenkort groter zullen worden. “De trend van de hypotheekrentes is duidelijk gedraaid van dalend naar stijgend”, stelt Noorlag.

Twee weken geleden verhoogden twee op de drie geldverstrekkers hun hypotheekrentes voor meerdere rentevaste periodes. De meeste verhogingen zaten bij 10 en 20 jaar vast. Vorige week ging volgens Noorlag een aantal geldverstrekkers opnieuw mee in deze golf van renteverhogingen, al was dat wel minder dan een paar weken daarvoor.

“We hebben een heel lange periode van dalende rentes gezien. Het is eigenlijk best wel verrassend dat de hypotheekrentes dit jaar zijn blijven dalen. Want de marktrente is al een tijdje aan het stijgen. En dat betekent dat de marge die geldverstrekkers overhouden een behoorlijk stuk kleiner is dan hiervoor”, vertelt Noorlag. “Als we de marktrente en de gemiddelde tienjaarsrente vergelijken, dan zien we dat dat verschil op dit moment 1,1% is. De afgelopen jaren lag dat altijd tussen de 1,3 en 1,6%. We moeten helemaal terug naar voor de kredietcrisis dat de marge voor geldverstrekkers zo laag was.”

Angst voor mislopen hypotheekproductie

Volgens Noorlag heeft de lage marge te maken met het feit dat we in ons land een zeer concurrerende markt hebben. “De geldverstrekkers durfden bijna niet te verhogen omdat ze bang waren hypotheekproductie mis te lopen. Dan zie je dat als er een paar schapen over de dam zijn, de anderen ook durven te volgen.”

De gemiddelde hypotheekrentes zijn momenteel met 0,05 tot 0,1 procentpunt gestegen, maar voor de toekomst verwacht de hypotheekexpert van Van Bruggen dat die verder gaat oplopen. De marktrente blijft namelijk stijgen.

Mogelijke renteverhoging ECB

“Op de middellange termijn voorzien wij een toename met ongeveer 0,3 à 0,5 procentpunt. Er is op dit moment wat meer rust op de kapitaalmarkt. Maar er wordt bijvoorbeeld verwacht dat de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken volgend jaar afgebouwd gaan worden”, stelt Noorlag. “Daarnaast wordt voorzien dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verhogen en dat de ECB dit volgend jaar mogelijk gaat doen. Allemaal signalen dat de rente omhoog zal gaan. De Nederlandsche Bank heeft daarnaast in juni voorspeld dat de marktrente tot 2023 met een half procent zal gaan toenemen. Wij denken dat de hypotheekrente daar achteraan zal komen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen

01 november 2021 Wie een inkomen heeft van meer dan €50.000 kan volgend ...

'Tinder-achtige berichtjes op LinkedIn van vrouwen die meer willen dan alleen advies'

04 november 2021 Natuurlijk, meedoen aan een spannende kalender was vooral voor het ...

"Succes van MUNT heb ik zien aankomen"

28 oktober 2021 MUNT Hypotheken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ...

Door cijfermatige onderbouwing kon stel met krappe financiën tóch hun droomhuis kopen

16 november 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.