“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”

Interview met Vereniging Eigen Huis-directeur Karsten Klein
20 oktober 2021 Leestijd ± 3minuten
“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”

De Nederlandsche Bank (DNB) kwam eind vorige week met een aantal voorstellen om de woningmarkt beter te laten functioneren. DNB wil onder meer dat de eigen woning wordt belast. Maar dit voorstel kwam DNB-president Klaas Knot op veel kritiek te staan. Het zou huiseigenaren duizenden euro’s per jaar gaan kosten. “Zo’n pleidooi is niet goed voor de rust op de woningmarkt”, stelt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis van het idee van DNB om de eigen woning van box 1 naar box 3 over te hevelen?

“Daar zijn wij sceptisch over. De overwaarde van een woning is iets anders dan winst. Het is een bedrag dat je niet zomaar in handen hebt. Je kunt het niet vergelijken met rendementsproducten, zoals obligaties of aandelen. Het geld zit in je stenen en komt pas na verkoop vrij. Je moet het ook gebruiken voor de aankoop van een volgende woning. Als je de hypotheek keurig aflost, is het onredelijk om mensen daarvoor te belasten. Dus we vinden het geen goed idee om dit te gaan doen.”

Een ander voorstel van DNB betreft de hypotheekrenteaftrek. Die moet volgens DNB nog steviger worden afgebouwd.

“Daar zijn al veel stappen gezet, want de hypotheekrenteaftrek is al behoorlijk teruggeschroefd. Wij vinden het belangrijk dat met name starters hiervan gebruik blijven kunnen maken. Anders komt een woning voor hen nog verder weg te staan. Voordat je het weet verdwijnen alle fiscale regelingen rondom de eigen woning en dat ik vind te ver gaan.”

De voorganger van DNB-president Klaas Knot, Nout Wellink, vond al dat de hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt. Is er een bepaalde obsessie bij DNB voor het eigenwoningbezit?

“Dat weet ik niet. Maar ik zie wel vaak dezelfde pleidooien voorbij komen. Dat vind ik niet goed voor de stabiliteit en rust. Mensen gaan zich ongerust maken. Wij vinden dat je voorzichtig moet handelen en niet moet overgaan tot overhaaste stappen.”

Een belangrijk argument van DNB om deze fiscale maatregelen in te voeren, is dat er sprake zou zijn van steeds risicovoller leengedrag in Nederland. Zien jullie dat ook?

“Dat vind ik lastig in te schatten. Maar de Nederlandse hypotheekregels zijn heel streng. Er wordt enorm getoetst op wat je kunt betalen. Een feit is ook dat de rente enorm laag is en dat mensen hierdoor veel geld kunnen lenen. Daar speelt DNB ook een rol. Knot probeert die rol heel klein te maken, maar ik denk toch dat de stand van de rente bepalend is voor hoeveel geld er op dit moment beschikbaar is. DNB moet ook naar haar eigen positie kijken.”

Wat vindt Vereniging Eigen Huis dat er op de woningmarkt in plaats van dit soort plannen moet gebeuren?

“We zijn het eens met DNB dat de rijksoverheid meer regie moet nemen over de woningbouw. Je moet huizen bouwen die betaalbaar verhuurd kunnen worden. Ik zag van de week dat er in Denemarken corporaties zijn die ook voor de hogere inkomens huizen bouwen. Dat had een positief effect op de Deense huurmarkt. Er zijn heel veel mogelijkheden om de problemen op de Nederlandse woningmarkt op te lossen. De oplossing moet niet eenzijdig bij de huiseigenaren neergelegd worden, zoals DNB nu voorstelt.”


Lees ook
“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”
De Kettingvraag

“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Danny Seegers uit Maastricht, stelt de volgende vraag aan vakgenoot Frank Roggen uit Eindhoven.

“Ik ben nogal competitief ingesteld”
Als ik niet werk

“Ik ben nogal competitief ingesteld”

Pas op relatief late leeftijd begon Thomas van Splunteren met een hobby die zou uitgroeien tot zijn passie: het spelen van golf. Hij is nu regelmatig te vinden op de banen van Golfclub Houtrak in Halfweg en is zelfs een aantal keren kampioen geworden.  “Het leuke van golf is dat je het met iedereen kunt spelen”, zegt Van Splunteren. Hij is adviseur bij De Hypotheker Amsterdam Zuidas/WTC.

Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen
Cijfers & onderzoeken

Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen

Het aantal te koop staande woningen is opnieuw fors afgenomen ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom met bijna 20% steeg.

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”
Opinie

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”

 Lage rentes zijn aantrekkelijk en vaak het eerste waar mensen naar kijken als het gaat over een hypotheek. Maar is dit niet een wassen neus? De hypotheek(verstrekker) met de laagste rente is immers niet per se de beste ‘match’ qua voorwaarden. We leggen deze vraag voor aan hypotheekadviseurs Robert van der Hoeven en Erwin Klein.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.