Nieuwe voorwaarden en normen NHG per 1 januari 2017

29 november 2016 Leestijd ± 3minuten
Nieuwe voorwaarden en normen NHG per 1 januari 2017

Zoals ieder jaar worden ook per 1 januari 2017 de voorwaarden en normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangepast. De wijzigingen in de regelgeving zijn dit jaar omvangrijker dan gebruikelijk.

Voor hypotheekadviseurs is een van de belangrijkste veranderingen de nieuwe methodiek rondom de NHG-kostengrens. De maximale koopsom van een woning die met NHG gefinancierd kan worden, is per 2017 gekoppeld aan de gemiddelde koopsom van woningen in Nederland. Hierdoor kan bij een aanvraag vanaf 1 januari 2017 een woning met een koopsom/waarde tot maximaal € 245.000 worden gefinancierd met NHG.

Hoe zit het met de kostengrens?
De kostengrens voor NHG is vanaf 1 januari 2017 gekoppeld aan de gemiddelde koopsom in Nederland (€ 245.000), vermeerderd met de maximale Loan-to-Value (LTV): 101% of 106% als de consument energiebesparende voorzieningen treft. In de praktijk betekent dit dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn:

  • De maximale kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is €247.450 (101% van de marktwaarde).
  • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is €259.700 (106% marktwaarde). De extra financieringsruimte moet volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Top drie overige wijzigingen
Drie andere wijzigingen springen in het oog. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de mogelijkheden om lijfrente mee te nemen als pensioeninkomen verruimd. In 2017 vervalt de ontheffing voor de aflossingsverplichting van de starterslening. Het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn) heeft een alternatieve variant geïntroduceerd: de combinatielening. Hierdoor ontstaat wel een aflossingsverplichting uit de Starterslening, maar geen directe financiële verplichting. En tot slot vervalt de overgangsregeling voor de Mortgage Credit Directive (MCD). Dat betekent dat vanaf dat moment het bindend aanbod geldt als peildatum voor de geldigheid van de loonstrook, de werkgeversverklaring, het taxatierapport en de bouwkundige keuring. Tijdens de overgangsperiode mocht de datum van de hypotheekaanvraag worden aangehouden.

Ook lening met NHG voor beginnende zzp’ers
Geen onderdeel van de veranderde voorwaarden en normen, maar wel een belangrijke wijziging is dat het ook voor startende zzp’ers mogelijk wordt om een lening met NHG aan te gaan. Vanaf 1 december 2016 is het mogelijk voor zzp’ers om al na twaalf maanden zelfstandigheid een hypotheek met NHG af te sluiten. Voorheen moest deze groep ten minste drie jaar actief zijn als zelfstandige. Samen met banken en intermediairs is een nieuw toetsingskader ontwikkeld waarbij meer aandacht is voor de verdiencapaciteit van zzp’ers. Diverse geldvestrekkers hebben aangegeven deze nieuwe regeling te omarmen, andere zijn zich hier nog over aan het beraden.

Alle informatie over de wijzigingen

 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

80 stemmen (gemiddeld 2,0 van 5).

Anderen bekeken ook

Nieuwe NHG-normen gepubliceerd

02 november 2017 Vanaf 1 januari 2018 stijgt de NHG-kostengrens naar 265.000 euro. ...

Halal hypotheek moet vicieuze cirkel stoppen

03 november 2017 Spraken we eerder met Sharif Soliman over de voorwaarden waar een ...

Jan van de Wijdeven: kanshebber Hypothekenner 2016

03 november 2016 Het was een bloedstollende race, maar het is hem toch ...

Dylan Dresens (NHG): "De adviseur heeft te weinig contact met klant” [deel 2]

26 oktober 2016 Als directeur Beleid en Ontwikkeling van het Waarborgfonds Eigen Woningen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.