“Niets mis met de aflossingsvrije hypotheek”

Interview met Ruud van Est en Wilbert Streefkerk
01 september 2021 Leestijd ± 3minuten
“Niets mis met de aflossingsvrije hypotheek”

 

De laatste tijd staat hij weer meer in de belangstelling: de aflossingsvrije hypotheek. Sinds 2013 kunnen huizenkopers geen fiscaal voordeel meer krijgen, als ze een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en leek hij langzaam uit beeld te verdwijnen. Maar door de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt wordt deze hypotheekvorm weer ‘actueler’, zegt adviseur Ruud van Est. Zijn collega Wilbert Streefkerk vindt dat er ‘niets mis’ is met de aflossingsvrije hypotheek, al is de vraag bij hem niet groot.

Huizenkopers willen via het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek hun lasten drukken. Ze kunnen anders hun droomhuis niet betalen. “De huizenprijzen gaan natuurlijk door het dak en mensen moeten vaak veel meer bieden voor een woning. Dus ze moeten een heel hoge hypotheekschuld aangaan. Dan zie je vaak, voornamelijk in de Randstad, dat mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek”, meent Ruud van Est van Hypotheek.nl in Apeldoorn.

Heel lage rente

Als mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek zien ze af van het fiscale voordeel, maar volgens Van Est is dat geen groot probleem. “Gezien de huidige rentestand betaal je momenteel weinig rente, dus heb je in principe ook weinig voordeel. De rente is geen 4 of 5% meer, zoals een paar jaar geleden. Die staat op 1 of 1,5%, afhankelijk van de rentevaste periode. De mensen maken de keuze om relatief weinig rente te betalen. Dan kan het fiscale voordeel hen gestolen worden.”

Van Est stelt dat zowel doorstromende vijftigplussers als starters interesse hebben in het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. “Ook jongeren sluiten aflossingsvrije hypotheken. Want ook zij moeten heel veel bieden voor woningen. De prijzen zijn enorm. Om de lasten toch een stuk te drukken, kiezen ze hiervoor.”

Beter aflossen dan aflossingsvrij

Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam heeft een wat ander verhaal. “Er is bij ons heel weinig vraag naar aflossingsvrije hypotheken. Als een starter bij mij zou komen met de vraag of hij voor de helft een aflossingsvrije hypotheek zou kunnen krijgen, dan pareer ik dat door te zeggen dat ze beter kunnen aflossen. Zeker nu de rente zo laag is. Hij stroomt waarschijnlijk nog een paar keer door naar een volgende woning. Dan is aflossen alleen maar gunstig, omdat hij dan overwaarde opbouwt.”

Volgens Streefkerk heeft de zeer bescheiden vraag naar aflossingsvrije hypotheken waarschijnlijk te maken met de mentaliteit van de inwoners van Hardinxveld-Giessendam en omstreken. “Wij zitten hier middenin de polder en wij hebben een wat andere financiële moraal. Als mensen een auto kopen, dan rekenen ze hem direct af. Ze gaan hem niet financieren. In Rotterdam, dat 20 kilometer verderop ligt, wordt alles gefinancierd, tot aan de wasmachine toe. Die hebben meer de instelling: ik wil zo min mogelijk betalen. In de polder heerst er toch een andere mentaliteit, namelijk meer met je verstand je financiën beheren.”

Te krampachtig over aflossingsvrij

Streefkerk vindt ook dat er ‘op zich weinig aan de hand’ is met een aflossingsvrije hypotheek, zeker bij senioren. “Je bent bijvoorbeeld 50-plusser, je hebt een woning van vier ton en je wilt 100.000 euro financieren. Dan kun je met een aflossingsvrije hypotheek sinds 2013 de rente niet aftrekken. Nou prima. Wat is daar mis mee? Je zet je rente voor 20 jaar vast en dan heb je tot je 80ste lage lasten. Wat is dan het probleem?” 

Hij vindt dat er in het verleden wel wat is misgegaan, omdat er toen tot 100% van de marktwaarde aflossingsvrij kon worden geleend. “Als dan de markt met 30% corrigeert, zoals we bij de financiële crisis hebben gehad, kan er een grote restschuld ontstaan. Aflossingsvrij is nu tot 50% gemaximeerd. Als nu markt in elkaar zakt, kun je via een gedwongen verkoop nog steeds je schuld aflossen. Ik vind dat er wat te krampachtig over aflossingsvrij wordt gedaan, bijvoorbeeld vanuit de AFM.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Door de coronacrisis zijn we nu in het hele land actief”

01 september 2021 Het contact met uiteenlopende mensen en het luisteren naar hun ...

“De relatievorm doet er niet toe, alleen duidelijke afspraken zijn belangrijk”

30 augustus 2021 Hypotheekondernemer Franca Snoeijs (gespecialiseerd in vrouwelijke ondernemers en managers) heeft ...

Webinar: Is oversluiten het nieuwe verhuizen?

06 september 2021 De vraag naar oversluiten blijft ook ...

"Het is de dood of de gladiolen"

18 augustus 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.