Minder NHG, minder jubelton en meer efficiëntie

19 november 2021 Leestijd ± 3minuten
Minder NHG, minder jubelton en meer efficiëntie

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? Over de week van 15 november praten we met Frank Calis van Hypotheco en Raymond Lohuis van Vhast Hypotheken.

De afgelopen periode zijn er een stuk minder hypotheken afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. Waardoor komt dat in jouw ogen?

Raymond: “Ik sluit zelf geen hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie af. Het heeft gezien de hoge huizenprijzen in mijn omgeving geen grote toegevoegde waarde. Mensen hebben in veel gevallen een annuïtaire hypotheek, dus lost men al behoorlijk af. De kans op een restschuld is dan relatief laag.”

Frank: “Dat komt natuurlijk omdat die huizenprijzen zo hard omhoog gaan. In de stad Groningen kan je heel weinig kopen onder die grens van 325.000 euro. Stel dat je iets kán kopen voor die prijs, dan is een annuïtaire hypotheek qua maandelijkse lasten behoorlijk fors. Men vertrouwt bovendien door de huidige markt dat hun huis op zijn minst niet minder waard wordt. Ze durven dat risico van een aflossingsvrije lening wel aan.”

Het volgende kabinet gaat de jubelton waarschijnlijk fiscaal minder aantrekkelijk maken. Wat betekent dit voor de huizenmarkt?

Frank: “Je kan met een jubelton toch iets relaxter onderhandelen. Dan maakt die extra 10.000 euro ook niet uit, bij wijze van spreken. De afschaffing zal ietsjes invloed hebben. Maar of de prijzen minder gaan stijgen? Ik ben bang van niet. En je zal zien dat ouders blijven financieren als de jongere generatie iets niet kan kopen.”

Raymond: “Ik denk dat er niet veel gaat gebeuren. Ouders zullen blijven schenken, ongeacht de fiscale voordelen. De overheid doet dit ook deels in verband met mislopen van erfbelasting, denk ik. Voor de starters is de opkoopbescherming bijvoorbeeld een veel fijnere ontwikkeling. Zij krijgen minder concurrenten op de markt, aangezien beleggers niet meer alles kunnen kopen voor de verhuur.”

Christa van Dijke pleit voor een opfrisbeurt voor de tijdelijke regeling hypothecair krediet uit 2012. Dat maakt het hypotheekproces efficiënter. Wat zou er wat jou betreft beter kunnen in de sector? 

Raymond: “Sinds ik in deze markt actief ben, zie je dat je alleen maar meer documenten nodig hebt. Eerst een controle zonder BSN, daarna met... Al die klantformulieren, het is bij veel geldverstrekkers zo bureaucratisch. De automatisering is slecht in deze branche. Dat was toen ik begon in 2003 en dat is nog steeds zo.”

Frank: “De grootste slag valt te behalen in de digitalisering. Daar gebeurt al van alles, maar het gaat lang niet snel en efficiënt genoeg. Als ik eenvoudiger en foutloos persoonsgegevens met de bank zou kunnen delen, dan wordt het leven van alle partijen een stuk fijner. En dat hoeft niet ten koste te gaan van de veiligheid.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Door cijfermatige onderbouwing kon stel met krappe financiën tóch hun droomhuis kopen

16 november 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Geen dag gaat voorbij zonder dat Christa denkt: ‘Hoe kan het hypotheekproces beter?’

18 november 2021 MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de ...

Studieschuld, biedlogboek en gemeentelijke schuldhulp

12 november 2021 Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de ...

Hogere inkomens kunnen volgend jaar iets minder lenen

01 november 2021 Wie een inkomen heeft van meer dan €50.000 kan volgend ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.