NHG lanceert digitaal invulbare werkgeversverklaring

14 juli 2016 Leestijd ± 2minuten
NHG lanceert digitaal invulbare werkgeversverklaring

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering van NHG, heeft de nodige verbeteringen doorgevoerd op de werkgeversverklaring. Vanaf heden kunnen hypotheekadviseurs gebruikmaken van een invulbare pdf. En daarmee wordt afgerekend met een grote frustratie in de sector.

De verkeerde kleur inkt. Het ontbreken van een bedrijfsstempel. Een vergeten vinkje. Bij het invullen van de werkgeversverklaring gaat vaak iets mis. En dat frustreert het aanvraagtraject. Als antwoord op de roep vanuit de sector heeft NHG nu een digitaal invulbare werkgeversverklaring gelanceerd. De volgende verbeteringen zijn daarbij doorgevoerd:

1. Invulbaar pdf met reminders verplichte velden
2. Bedrijfsstempel niet meer nodig
3. Uitgebreide toelichting/pop ups per vraag
4. Kaders voor inhoud en vorm, géén kaders voor het genereren
5. Meerdere kleuren inkt zijn toegestaan
6. Meerdere handschriften zijn toegestaan

Reactie vanuit de markt
Gevraagd om een eerste reactie antwoordt Thomas van Splunteren van De Hypotheker: "Dit is echt goed nieuws. Maar ik vrees dat de meeste geldverstrekkers hier nog niet klaar voor zijn. Die willen echt een stempel; heel erg uit de tijd. Zeker als je bedenkt dat veel multinationals papierloos werken." 
MUNT Hypotheken accepteert de aanpassingen echter per direct. Ook voor lopende dossiers. En niet alleen voor aanvragen met NHG, maar ook voor aanvragen zonder NHG. De verbeterde werkgeversverklaring is vanaf nu te gebruiken. Menno Luiten, verantwoordelijk voor distributie bij MUNT Hypotheken: "Dit is een zeer welkome aanpassing voor alle betrokkenen: voor de consument en diens werkgever, voor de adviseur, voor de serviceprovider en voor ons. Ik verwacht niet dat de werkgeversverklaring nu nog een struikelblok zal vormen in het aanvraagproces."


Lees ook
UWV Verzekeringsbericht potentiële vervanger werkgeversverklaring

UWV Verzekeringsbericht potentiële vervanger werkgeversverklaring

Per hypotheekdossier wordt de werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer verkeerd aangeleverd. Een verkeerd gezet vinkje of kruisje levert al veel tijdverlies en gedoe op. “In de pilot Handig! werken we eraan om de fysieke werkgeversverklaring overbodig te maken door het toetsinkomen vast te stellen op basis van het SV-loon dat door de klant bij het UWV digitaal kan worden opgehaald”, vertelt Denise Kreft, adjunct-directeur bij HDN.

De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

Van bankkantoor naar onafhankelijk intermediair. Veel adviseurs hebben deze overstap gemaakt. Wat zijn hun bevindingen? Wat is er veranderd in hun werk? En wat zijn de voordelen voor klanten van de keuze voor een bank of een onafhankelijk intermediair? We duiken erin met Sonja den Blanken FFP, financieel adviseur bij Hypotheek Visie Hilversum.

“Run op hypotheken met rentevaste periodes van 30 jaar? Welnee”

“Run op hypotheken met rentevaste periodes van 30 jaar? Welnee”

Vorige week kopte de Telegraaf het volgende: “Huizenkoper legt lage rente voor 30 jaar vast”. Volgens Oscar Noorlag, adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep, is er echter niet bepaald sprake van een enorme piek. In de cijfers van de adviesgroep is wel te zien dat het aantal hypotheken met 10 jaar rentevasteperiode (rvp) omlaag is gegaan en die met 20 en 30 jaar iets zijn gestegen.

Code rood

Code rood

Deze week was ik op een bijeenkomst op de TU Delft. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer vertelde daar een verontrustend verhaal. We gaan de bijbouwambitie niet halen. Het lijkt dat de overheid haar ogen sluit voor de feiten die hierop wijzen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.