NHG-garantstelling voor duurzaamheidslening: ‘Nodeloos complex’ of juist ‘belangrijk voor lage labels’

24 juni 2024 Leestijd ± 3minuten
NHG-garantstelling voor duurzaamheidslening: ‘Nodeloos complex’ of juist ‘belangrijk voor lage labels’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Arco Kleimeer van GeldXpert en Willemijn Frankendaal van DHSA over de NHG en starterslening.  

In 2023 kozen maar liefst 46% meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten bij de aankoop van een huis. Hoe komt dit? 

Frankendaal: “Dat er meer huizen verkocht zijn met NHG in 2023 komt zeker doordat er meer huizen in het lagere segment beschikbaar zijn gekomen omdat (particuliere) verhuurders hun bezittingen hebben verkocht. Nieuwe beleggers zijn terughoudend geworden door de nieuwe regelgeving. Dus goed nieuws voor starters! Natuurlijk betekent dit wel dat er dan weer minder huurhuizen zijn, dus de totale voorraad huizen stijgt er niet mee.” 

Kleimeer: “Dat er meer mensen een hypotheek met NHG hebben genomen heeft naar mijn idee juist geen enkele relatie met de regels die beleggers zijn opgelegd. Dit is simpelweg het gevolg van de verhoogde grens van NHG en de gestegen rente in relatie tot de jaren hiervoor (met de extreem lage rente).” 

Denk jij dat het aantal verstrekte hypotheken met NHG in 2024 zal toe- of afnemen?  

Frankendaal: “De NHG grens stijgt elk jaar maar de huizenprijzen stijgen ook. Daardoor vallen er steeds minder huizen binnen de grens van NHG. Ik zie ook dat de prijzen nog steeds stijgen. Zeker nu de rente iets naar beneden gaat, is dit voor de kopers weer goed nieuws om te gaan kopen.” 

NHG zei eerder dat ze meer willen betekenen voor consumenten, bijvoorbeeld in de vorm van een garantiestelling voor leningen voor woningverduurzaming. Een goed idee? 

Kleimeer: “NHG moet zich niet gaan bezighouden met het garantstellen voor verduurzaming. Dat maakt de verstrekking nodeloos complex en schiet dan ook weer haar doel voorbij.” 

Frankendaal: “Energiebesparende leningen worden steeds belangrijker, omdat in het NHG-segment veel huizen vallen met een laag energielabel. Die moeten dus verbouwen en investeren om te verduurzamen en een beter label te krijgen, wat ook weer goed is voor de marktwaarde. Als NHG hier nog een rol in kan vervullen door middel van garantstellingen dan zal dit zeker helpen.” 

 

Zonder starterslening hebben starters kans op 3% van het totaal aantal huizen; mét starterslening stijgt dat naar 6%. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is de woningmarkt zo oververhit, dat het gemeentebestuur vreest dat de huizenprijzen alleen maar verder stijgen met zo’n speciale regeling voor jongeren. Terecht? 

Kleimeer: “De markt voor starters is ontzettend lastig. De starterslening biedt absoluut een mogelijkheid om woningen te financieren die anders buiten bereik liggen van jongeren. Ik begrijp de reactie van de grote steden zeker. Ik heb indertijd in mijn regio al aangegeven dat deze faciliteit een prijsopdrijvend effect kan en zal hebben en helaas is dat ook uitgekomen. De oververhitting is nu een landelijk fenomeen. Iedere keer weer bedenkt de politiek lapmiddelen die op korte termijn effect genereren maar op lange termijn contra productief zijn.” 

 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.