Neem een ING-biertje

23 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
Neem een ING-biertje

Wat is de overeenkomst tussen de horeca en de financiële sector? En, nee, dit is geen mop. Die gelijkenis is er echt. Kijk naar de overname van Makelaarsland door ING vorige week. Dat is een bekende constructie in de horeca, waar veel cafés zijn gefinancierd door bierbrouwers.

De Makelaarsland-deal staat niet op zichzelf, andere financiële instellingen gingen ING voor. Zo nam Aegon eerder een belang in serviceprovider Romeo en onlangs in crowdfundinghypotheek Jungo. De bekendste deal in deze categorie is misschien wel die van Achmea. Dat nam in 2011 vergelijkingssite Independer over, wat de verzekeraar op een storm van kritiek kwam te staan. Want, hoe onafhankelijk is een vergelijkingssite die in handen is van een verzekeraar? In de horeca doen ze overigens nooit moeilijk over die onafhankelijkheid. Daar schenkt een tent die door Heineken is gefinancierd vrijwel alleen Heineken-producten. Niemand vindt dat vreemd.

In de financiële sector ligt dat wat gevoeliger. Vandaar dat Makelaarsland in zijn persbericht expliciet vermeldt: “Makelaarsland blijft als zelfstandige en onafhankelijke makelaardij opereren in de markt.” Toch lijkt me de kans groot dat de klanten van Makelaarsland straks vooral ING-bier drinken. De bank moet zijn investering in Makelaarsland immers ergens terugverdienen. Lekker gemakkelijk toch, dat je gelijk een hypotheek krijgt aangeboden als je een huis zoekt? Dan hoef je als huizenkoper ook niet meer bij een onafhankelijke intermediair langs. Dat onafhankelijke intermediair is er natuurlijk niet voor niets. Dat zorgt ervoor dat huizenkopers een hypotheekproduct kiezen dat het beste bij hun past. Dat werkt heel goed. 

Brouwerijen gingen cafés financieren omdat deze geen lening kregen bij een gewone bank. Ze kregen daarmee grip op hun distributiekanaal. De vraag is, welk probleem lost ING op met de overname van Makelaarsland?


Lees ook
Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen
Cijfers & onderzoeken

Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de woningmarkt. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate. Dat is verrassend, omdat een lage rentestand wel een grote invloed heeft op de woningmarkt. Want, hoe lager de rente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. De huidige lage rente was de afgelopen jaren voor veel mensen een reden om een huis te kopen.

Afkopen van aflosproducten is makkelijker
Opinie

Afkopen van aflosproducten is makkelijker

Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een aflosproduct af te kopen. Een consument moest altijd minstens vijftien of twintig jaar inleggen voor hij zijn opgebouwde vermogen kon gebruiken voor aflossing. Sinds vorig jaar zijn de regels voor deze zogenaamde ‘tijdklemmen’ flink versoepeld. Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek in Eindhoven deelt zijn ervaring hoe consumenten op deze verandering reageren.

Los je hypotheek af, of toch niet?
Column

Los je hypotheek af, of toch niet?

Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week.  De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.

MUNT verwerkt 250ste Simpel Overstap Hypotheek

MUNT verwerkt 250ste Simpel Overstap Hypotheek

MUNT Hypotheken heeft de 250ste Simpel Overstap Hypotheek (SOH) verwerkt. Dit is de eerste hypotheek in Nederland waarvoor het UWV-verzekeringsbericht of recente pensioenopgave voldoende is. De mijlpaal werd bereikt met de Financiële Makelaar, met wie MUNT sinds kort samenwerkt. De serviceprovider wist binnen nog geen week na de bekendmaking van de samenwerking de eerste SOH te laten passeren.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.