Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

11 oktober 2021 Leestijd ± 1minuut
Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8% duurder dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 7,3% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Estland (+16,1%), Denemarken (+15,6%), Tsjechië (+14,5%), Luxemburg (+13,6%) en Litouwen (+13,3%) de grootste stijging.

Behalve Cyprus steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie. In 13 van de 28 landen uit de EU kennen de huizenprijzen een stijging die groter is dan 10%. Vorig kwartaal was dat bij vijf landen het geval.

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het tweede kwartaal 12,8% hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging voor het vijfde kwartaal op rij groter dan in het voorafgaande kwartaal.

De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning bleef gemiddeld gelijk ten opzichte van vorig kwartaal en was gemiddeld 11,4% hoger dan een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning steeg vergeleken met een jaar eerder, met 13%, harder dan die van nieuwbouwwoningen. Deze prijsstijging van bestaande koopwoningen was de hoogste jaar-op-jaarstijging in 20 jaar.


Lees ook
Wooncrisis in België
Over de grens

Wooncrisis in België

  Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in België?

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”
Opinie

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”

  Lage rentes zijn aantrekkelijk en vaak het eerste waar mensen naar kijken als het gaat over een hypotheek. Maar is dit niet een wassen neus? De hypotheek(verstrekker) met de laagste rente is immers niet per se de beste ‘match’ qua voorwaarden. We leggen deze vraag voor aan hypotheekadviseurs Robert van der Hoeven en Erwin Klein.

“Wij knokken oprecht voor onze klanten”
Adviseur van de maand

“Wij knokken oprecht voor onze klanten”

  Al tijdens zijn studietijd dacht Auke Pul: dit is een mooi vak. En dat vindt Auke nog steeds. Klantvriendelijkheid staat bij deze adviseur hoog in het vaandel. Pul is al 22 jaar mede-eigenaar van Baksteen & Pul financieel dienstverleners, gevestigd in Epe op de Veluwe. “We zijn enorm trots op ons bedrijf.”

Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs
Over de grens

Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Frankrijk?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.