Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

11 oktober 2021 Leestijd ± 1minuut
Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8% duurder dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 7,3% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Estland (+16,1%), Denemarken (+15,6%), Tsjechië (+14,5%), Luxemburg (+13,6%) en Litouwen (+13,3%) de grootste stijging.

Behalve Cyprus steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie. In 13 van de 28 landen uit de EU kennen de huizenprijzen een stijging die groter is dan 10%. Vorig kwartaal was dat bij vijf landen het geval.

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het tweede kwartaal 12,8% hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging voor het vijfde kwartaal op rij groter dan in het voorafgaande kwartaal.

De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning bleef gemiddeld gelijk ten opzichte van vorig kwartaal en was gemiddeld 11,4% hoger dan een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning steeg vergeleken met een jaar eerder, met 13%, harder dan die van nieuwbouwwoningen. Deze prijsstijging van bestaande koopwoningen was de hoogste jaar-op-jaarstijging in 20 jaar.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”

07 oktober 2021   Lage rentes zijn aantrekkelijk en vaak ...

“Wij knokken oprecht voor onze klanten”

05 oktober 2021   Al tijdens zijn studietijd dacht Auke ...

“Normaal treed ik nooit op de voorgrond”

13 oktober 2021 “Ik werd een beetje voor het blok gezet, want er ...

Wooncrisis in België

13 oktober 2021   Het woningtekort is niet een uniek ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.