MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

31 januari 2018 Leestijd ± 2minuten
MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

Hypotheekaanbieders die namens pensioenfondsen hypotheken verstrekken hebben op dit moment ongeveer 46 miljard euro beschikbaar en dat bedrag zal in 2018 alleen maar verder groeien. MUNT Hypotheken rekent er zelf op dit jaar zo’n 3,5 miljard euro extra te kunnen gaan beleggen en heeft de ambitie uitgesproken in 2020 in totaal 20 miljard euro te hebben verstrekt.

Op dit moment zijn er in totaal zes regiepartijen en verzekeraars die voor pensioenfondsen hypotheken verstrekken. Niet dat iedere partij namens één pensioenfonds belegt: MUNT Hypotheken verstrekt bijvoorbeeld hypotheken met geld vanuit de pensioenfondsen van onder meer Metaal en Techniek (PMT), Metalelektro (PME) en de Spoorwegen. In totaal zijn er vijftien, uitsluitend Nederlandse, pensioenfondsen die hun kapitaal via DMFCO in hypotheken van MUNT beleggen.

Op dit moment heeft MUNT Hypotheken ongeveer 12 miljard euro aan kapitaal van pensioenfondsen ter beschikking gekregen, waarvan momenteel zo’n 10 miljard euro daadwerkelijk als hypotheken is verstrekt. Hiermee is MUNT Hypotheken koploper, samen met Aegon. In de loop van dit jaar komt daar nog eens 3,5 miljard euro vanuit de verschillende pensioenfondsen bij voor MUNT Hypotheken, zo valt onder meer te lezen op PensioenPro. “De belangstelling van Nederlandse pensioenfondsen voor het beleggen in Nederlandse hypotheken is onverminderd groot”, aldus Menno Luiten, commercieel directeur van MUNT Hypotheken.

Groei
Maar met de toename van 3,5 miljard euro zijn nog niet alle vooruitzichten vanuit MUNT Hypotheken-perspectief geëtaleerd. De verstrekker kondigde daarnaast aan te verwachten dat ook ná 2018 het budget voor hypotheekverstrekking vanuit de diverse pensioenfondsen zal blijven groeien, met de ambitie om in 2020 rond de 20 miljard euro aan hypotheken uit te hebben staan. Worden deze cijfers gerealiseerd, dan betekent dit dat MUNT Hypotheken het belegde kapitaal in drie jaar heeft weten te verdubbelen. Luiten “Wij zijn doorlopend met pensioenfondsen in gesprek over het investeren in particuliere Nederlandse woninghypotheken.”

In tegenstelling tot MUNT Hypotheken houden de andere partijen die kapitaal van pensioenfondsen beleggen in hypotheken de kaarten nog tegen de borst wat betreft hun ambities ná 2018.


Lees ook
Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?
Column

Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?

De huizenprijzen rijzen de pan uit in Nederland. De gouden jaren zijn terug en de tijd dat mensen met hun hypotheek ‘onder water’ stonden lijkt lang geleden. Maar ja, als de geschiedenis een ding heeft geleerd, is het dat we snel vergeten.

Eerst huis kopen, dan verkopen
Trends

Eerst huis kopen, dan verkopen

Eerst je nieuwe schoenen kopen, dan pas je oude paar weggooien. Een wijze raad, die iedereen vast weleens heeft gekregen. In de huizenmarkt was het altijd andersom: je verkocht eerst je huis, voordat je een nieuwe woning kocht. Deze situatie is echter veranderd. Mensen willen eerst een huis kopen, voordat ze hun huis te koop zetten.

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT Hypotheken was in het vierde kwartaal van 2017 de grootste stijger op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H. MUNT zag zijn marktaandeel in deze periode met 1,4 procent toenemen. Dat resulteert in een zevende plek op de Nederlandse hypotheekmarkt. De grootbanken hebben nog altijd het grootste deel van de hypotheekmarkt in handen. Rabobank, ING en ABN Amro hebben samen een marktaandeel van 63 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het marktaandeel van 55 procent dat de grootbanken in het derde kwartaal hadden. 

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'
Opinie

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'

Spraken we eerder met de SEH en NVHP over hun keurmerken en visies op de hypotheekmarkt, ditmaal gaan we het gesprek aan met Rob van den Aker van de Federatie Financieel Planners (FFP). Breed financieel advies heeft de toekomst binnen de sterk digitaliserende samenleving, daar is hij van overtuigd. “De hypotheekadviseur heeft in dát opzicht nog meer dan genoeg bestaansrecht.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.