MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

31 januari 2018 Leestijd ± 2minuten
MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

Hypotheekaanbieders die namens pensioenfondsen hypotheken verstrekken hebben op dit moment ongeveer 46 miljard euro beschikbaar en dat bedrag zal in 2018 alleen maar verder groeien. MUNT Hypotheken rekent er zelf op dit jaar zo’n 3,5 miljard euro extra te kunnen gaan beleggen en heeft de ambitie uitgesproken in 2020 in totaal 20 miljard euro te hebben verstrekt.

Op dit moment zijn er in totaal zes regiepartijen en verzekeraars die voor pensioenfondsen hypotheken verstrekken. Niet dat iedere partij namens één pensioenfonds belegt: MUNT Hypotheken verstrekt bijvoorbeeld hypotheken met geld vanuit de pensioenfondsen van onder meer Metaal en Techniek (PMT), Metalelektro (PME) en de Spoorwegen. In totaal zijn er vijftien, uitsluitend Nederlandse, pensioenfondsen die hun kapitaal via DMFCO in hypotheken van MUNT beleggen.

Op dit moment heeft MUNT Hypotheken ongeveer 12 miljard euro aan kapitaal van pensioenfondsen ter beschikking gekregen, waarvan momenteel zo’n 10 miljard euro daadwerkelijk als hypotheken is verstrekt. Hiermee is MUNT Hypotheken koploper, samen met Aegon. In de loop van dit jaar komt daar nog eens 3,5 miljard euro vanuit de verschillende pensioenfondsen bij voor MUNT Hypotheken, zo valt onder meer te lezen op PensioenPro. “De belangstelling van Nederlandse pensioenfondsen voor het beleggen in Nederlandse hypotheken is onverminderd groot”, aldus Menno Luiten, commercieel directeur van MUNT Hypotheken.

Groei
Maar met de toename van 3,5 miljard euro zijn nog niet alle vooruitzichten vanuit MUNT Hypotheken-perspectief geëtaleerd. De verstrekker kondigde daarnaast aan te verwachten dat ook ná 2018 het budget voor hypotheekverstrekking vanuit de diverse pensioenfondsen zal blijven groeien, met de ambitie om in 2020 rond de 20 miljard euro aan hypotheken uit te hebben staan. Worden deze cijfers gerealiseerd, dan betekent dit dat MUNT Hypotheken het belegde kapitaal in drie jaar heeft weten te verdubbelen. Luiten “Wij zijn doorlopend met pensioenfondsen in gesprek over het investeren in particuliere Nederlandse woninghypotheken.”

In tegenstelling tot MUNT Hypotheken houden de andere partijen die kapitaal van pensioenfondsen beleggen in hypotheken de kaarten nog tegen de borst wat betreft hun ambities ná 2018.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

21 stemmen (gemiddeld 2,9 van 5).

Anderen bekeken ook

Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?

02 februari 2018 De huizenprijzen rijzen de pan uit in Nederland. De gouden ...

Eerst huis kopen, dan verkopen

02 februari 2018 Eerst je nieuwe schoenen kopen, dan pas je oude paar ...

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'

26 januari 2018 Spraken we eerder met de SEH en NVHP over hun ...

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

05 februari 2018 MUNT Hypotheken was in het vierde kwartaal van 2017 de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.