MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

14 november 2017 Leestijd ± 3minuten
MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

MUNT Hypotheken lanceert per direct de eerste overstaphypotheek van Nederland, de MUNT Simpel Overstap Hypotheek. Deze service maakt het mogelijk om gemakkelijk over te stappen van hypotheekaanbieder. Honderdduizenden hypotheekklanten betalen te veel voor hun hypotheek, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. De complexiteit van de wet- en regelgeving en de veelvoud aan gevraagde documenten bij het overstappen, zorgen ervoor dat veel hypotheekeigenaren vastzitten bij hun huidige hypotheekaanbieder.

“Overstappen kost veel tijd en is stressvol”, aldus Menno Luiten van MUNT Hypotheken. “In de praktijk blijkt dan ook dat de meerderheid van de bestaande hypotheekklanten het verlengingsvoorstel van de huidige aanbieder accepteert zonder naar alternatieven te kijken. Het mag niet zo zijn dat hypotheekaanbieders onevenredig veel geld verdienen aan hun klanten, omdat overstappen lastig is en ze dus ‘vastzitten’ in hun hypotheek. Om die reden introduceren we een overstaphypotheek waarmee je eenvoudig kunt overstappen.”

Voordelig verlengingsvoorstel vaak wassen neus
In 2016 was het totale hypotheekvolume van Nederland ruim 664,4 miljard euro, waarvan jaarlijks ongeveer 10 procent wordt geherfinancierd. Hiervan meldt slechts 40 procent zich bij een hypotheekadviseur om over te stappen, 60 procent gaat akkoord met het voorstel van de huidige aanbieder. Het merendeel van de huizenbezitters accepteert dus het verlengingsvoorstel van hun huidige hypotheekaanbieder. “Dat lijkt al snel voordelig, met name omdat de rente die de klant in de huidige markt aangeboden krijgt, sowieso fors lager is dan de rente die hij nu betaalt”, aldus Luiten.

Uit het onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt echter dat door verschillende oorzaken al snel een half procentpunt te veel aan rente wordt betaald bij het accepteren van het verlengingsvoorstel van de huidige hypotheekaanbieder. Bij een hypotheeksom van 200.000 euro kan dit bij een looptijd van 10 en 20 jaar oplopen tot respectievelijk ongeveer 10.000 en 20.000 euro. “De moeite die je moet doen om over te stappen weegt al snel gevoelsmatig niet op tegen het te behalen voordeel, terwijl dit wel echt fors is”, aldus Luiten. “Wij vinden dat dat anders moet en daarom vereenvoudigen we dat overstapproces.”

Eerste hypotheek zonder werkgeversverklaring, loonstrook en taxatierapport
Bij het oversluiten moeten volgens wet- en regelgeving vaak veel documenten over het onderpand en het inkomen opnieuw worden aangeleverd. Ook krijgen huizenbezitters te maken met kosten voor advies, taxatie en notaris. Bij de Simpel Overstap Hypotheek is het aantal aan te leveren documenten flink teruggebracht, en hiermee is het proces gestript. Zo worden de werkgeversverklaring en de loonstrook vervangen door het SV-loon uit het UWV-verzekeringsbericht. Ook is een taxatie (in de meeste gevallen) niet nodig, omdat een automatisch gegenereerde modelwaarde wordt gehanteerd. Luiten: “We hebben met een open blik naar het hypotheekproces gekeken en dat aanzienlijk vereenvoudigd. Maar we zijn er nog niet. Dit is de eerste stap. Het kan en het moet nog veel eenvoudiger.”

Kijk ook op de site over de Simpel Overstap Hypotheek.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

23 november 2017 Het gefaseerd  afschaffen van de Wet Hillen houdt de gemoederen ...

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

17 november 2017 Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief ...

Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

19 januari 2018 Twee maanden geleden berichtten we al over de eerste Simpel ...

Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

13 januari 2018 Deze maand komt Figlo met een verbeterde versie van de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.