Moet de NHG-grens niet verder omhoog?

28 mei 2021 Leestijd ± 2minuten
Moet de NHG-grens niet verder omhoog?

Nu de huisprijzen almaar blijven stijgen, vraagt menigeen zich af: wordt het niet tijd om de NHG-grens op te hogen? Arjen Gielen, voorzitter van de Raad van Bestuur van NHG, geeft uitleg over hoe de grens wordt bepaald.

De kostengrens voor een NHG-hypotheek ligt dit jaar op €325.000. De gemiddeld koopwoning kost echter zo’n €60.000 meer, en met steeds aanhoudende prijsstijgingen wordt de roep om de NHG te verhogen steeds luider. Gielen: “Jaarlijks wordt de NHG-grens aangepast, en sinds afgelopen jaar gebeurt dat volgens een nieuwe methode.”

Groei NHG moet aansluiten bij gemiddelde waarde van woningen

Die nieuwe methode zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar: de gemiddelde koopsommen over een bepaalde periode van wordt vermeerderd met een correctiefactor. Daarmee moet de groei van de NHG-grens aansluiten bij de gemiddelde waarde van woningen in dat jaar. 

De nieuwe methode wordt stapsgewijs ingevoerd. 2021 is het eerste jaar waarvoor deze methode geldt:

  • 2021: gemiddelde koopsommen over een periode van 15 maanden vermeerderd met correctiefactor van 2%
  • 2022: gemiddelde koopsommen over een periode van 27 maanden vermeerderd met correctiefactor van 4%
  • 2023: gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden vermeerderd met correctiefactor van 6%

“2023, is het 'eindstation' van het ingroeimodel”, legt Gielen uit. “Het doel van deze nieuwe methode is een stabiliserend effect hebben op de woningmarkt. Met een beetje vertraging pakken we het gemiddelde. Als je de grens verhoogt terwijl de markt aan het oververhitten is, gooi je olie op het vuur. En in het tegenovergestelde geval gebeurt het omgekeerde.” 

NHG voor lage en middeninkomens

Met de nieuwe rekenmethode zal, zo stelt de NHG-voorman, de kostengrens zich dus gelijkmatiger ontwikkelen dan voorheen. “Al sinds de oprichting van NHG richten we ons op lage en middeninkomens. De kostengrens moet die groep afbakenen.” Tussentijds ophogen is daarom geen optie.

Vorig jaar bedroeg de NHG-grens nog €310.000, nu is dat dus €325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500. Woningkopers betalen in 2021 voor het afsluiten van NHG 0,7% over de hoogte van hun hypotheek. NHG streeft ernaar dit niveau de komende jaren vast te houden.
 


Lees ook
Toch hypotheekproblemen voor ondernemers?
Opinie

Toch hypotheekproblemen voor ondernemers?

De steunmaatregelen voor ondernemers worden nog even verlengd na 1 juli 2021. Maar deze steun dekt lang niet alles én is eindig. Zien hypotheekadviseurs al problemen aankomen voor hun ondernemende klanten, of valt het (vooralsnog) mee?

“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”
Dat ene advies

“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag: Eric Wolf van Renaud en Wolf Adviesgroep over het advies dat maar niet rond kwam.

Beheer over langere tijd zorgt ervoor dat we vertrouwen terugwinnen
De Kettingvraag

Beheer over langere tijd zorgt ervoor dat we vertrouwen terugwinnen

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Kees van Luijt is adviseur bij Hypotheek voor de Zorg in Arnhem. Zijn oud-collega Peter ter Harmsel uit Apeldoorn heeft hem de volgende vraag gesteld:

Slechts 11% staat stil bij scheiding - moet de adviseur ingrijpen?
Dilemma

Slechts 11% staat stil bij scheiding - moet de adviseur ingrijpen?

Samen een hypotheek afsluiten lijkt zo gepiept, maar wat gebeurt er in het geval van een scheiding? Steeds minder mensen maken hierover afspraken als ze een hypotheek afsluiten. Hoe kunnen hypotheekadviseurs ervoor zorgen dat hun klanten toch beter voorbereid zijn op een scheiding?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.