Moet de NHG-grens niet verder omhoog?

28 mei 2021 Leestijd ± 2minuten
Moet de NHG-grens niet verder omhoog?

Nu de huisprijzen almaar blijven stijgen, vraagt menigeen zich af: wordt het niet tijd om de NHG-grens op te hogen? Arjen Gielen, voorzitter van de Raad van Bestuur van NHG, geeft uitleg over hoe de grens wordt bepaald.

De kostengrens voor een NHG-hypotheek ligt dit jaar op €325.000. De gemiddeld koopwoning kost echter zo’n €60.000 meer, en met steeds aanhoudende prijsstijgingen wordt de roep om de NHG te verhogen steeds luider. Gielen: “Jaarlijks wordt de NHG-grens aangepast, en sinds afgelopen jaar gebeurt dat volgens een nieuwe methode.”

Groei NHG moet aansluiten bij gemiddelde waarde van woningen

Die nieuwe methode zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar: de gemiddelde koopsommen over een bepaalde periode van wordt vermeerderd met een correctiefactor. Daarmee moet de groei van de NHG-grens aansluiten bij de gemiddelde waarde van woningen in dat jaar. 

De nieuwe methode wordt stapsgewijs ingevoerd. 2021 is het eerste jaar waarvoor deze methode geldt:

  • 2021: gemiddelde koopsommen over een periode van 15 maanden vermeerderd met correctiefactor van 2%
  • 2022: gemiddelde koopsommen over een periode van 27 maanden vermeerderd met correctiefactor van 4%
  • 2023: gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden vermeerderd met correctiefactor van 6%

“2023, is het 'eindstation' van het ingroeimodel”, legt Gielen uit. “Het doel van deze nieuwe methode is een stabiliserend effect hebben op de woningmarkt. Met een beetje vertraging pakken we het gemiddelde. Als je de grens verhoogt terwijl de markt aan het oververhitten is, gooi je olie op het vuur. En in het tegenovergestelde geval gebeurt het omgekeerde.” 

NHG voor lage en middeninkomens

Met de nieuwe rekenmethode zal, zo stelt de NHG-voorman, de kostengrens zich dus gelijkmatiger ontwikkelen dan voorheen. “Al sinds de oprichting van NHG richten we ons op lage en middeninkomens. De kostengrens moet die groep afbakenen.” Tussentijds ophogen is daarom geen optie.

Vorig jaar bedroeg de NHG-grens nog €310.000, nu is dat dus €325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500. Woningkopers betalen in 2021 voor het afsluiten van NHG 0,7% over de hoogte van hun hypotheek. NHG streeft ernaar dit niveau de komende jaren vast te houden.
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Toch hypotheekproblemen voor ondernemers?

27 mei 2021 De steunmaatregelen voor ondernemers worden nog even verlengd na 1 ...

Beheer over langere tijd zorgt ervoor dat we vertrouwen terugwinnen

27 mei 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”

02 juni 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Slechts 11% staat stil bij scheiding - moet de adviseur ingrijpen?

05 juni 2021 Samen een hypotheek afsluiten lijkt zo gepiept, maar wat gebeurt ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.