Minder dan helft hypotheken door banken verstrekt

19 maart 2020 Leestijd ± 3minuten
Minder dan helft hypotheken door banken verstrekt

Uit de laatste cijfers van 2019 blijkt dat de traditionele grootbanken nog maar 48,9% aandeel hebben in de hypotheekmarkt. Het laagste punt sinds 2016, maar wat zijn de gevolgen?

De hypotheekmarkt groeide en bloeide tot en met het laatste kwartaal van 2019. Sinds 2014 was er niet zo’n sterk kwartaal als het vierde van vorig jaar zo blijkt uit de laatste cijfers van IG&H. Van september tot en met december 2019 is voor €37 miljard aan hypotheken omgezet. Maar... Dit keer ligt de nadruk op de omzet van de regiepartijen. Een unieke situatie, want hiermee komt het businessmodel van banken steeds meer onder druk te staan.

We vragen aan Michiel Meijer (algemeen directeur Van Bruggen Adviesgroep), Luuc Mannaerts (CEO October Nederland) en Chris Oosterling (commercieel directeur MUNT Hypotheken) om hun licht te schijnen op deze kwestie.
 

“Ook opvallend hoe snel nieuwe partijen autoriteit hebben gekregen”

Eén van de belangrijkste gevolgen hiervan, is volgens Michiel Meijer dat de klant nu de vrijheid heeft om een keuze te maken. “Ik denk dat de verdeling van de markt zo rond de 50% procent moet liggen om een goede balans te houden tussen banken en regiepartijen.” Want volgens Meijer kunnen hypotheken niet enkel uit lange termijnbeleggingen worden gefinancierd. “Dus de banken blijven hier ook voor nodig.”

Wat Meijer vooral opvalt is dat de ‘nieuwe’ partijen zo snel autoriteit hebben gekregen. “Het maakt de klant nu schijnbaar niet meer uit dat hun hypotheek loopt bij een minder bekende partij. Ze hebben vertrouwen in deze relatief nieuwe namen.” Dat was vroeger wel anders, meent Meijer. “Misschien herinnert u zich de Belgische bank Argenta, die lukte het enige jaren geleden nog niet om het vertrouwen te winnen, met hun (voor Nederlanders) onbekende naam.”

 

“Deze verschuiving komt hopelijk ook in de financiering van MKB-kredieten”

Luuc Mannaerts, CEO October Nederland, hoopt vooral dat er ook bij de financiering van MKB-kredieten wat meer ruimte komt voor niet-bankpartijen, net zoals in de hypotheekmarkt. “Met October verstrekken wij kredieten aan MKB-ers welke worden gefinancierd door zowel institutionele investeerders als particuliere investeerders.”

Wat dat betreft lijkt het financieringsmodel van October wel op dat van de regiepartijen, meent Mannaerts. “Maar het marktaandeel van alternatieve financiers is nog heel klein, in totaal zo’n 1,5%. De verschuiving in de hypotheekmarkt is interessant om te zien. Er is in onze markt wel één verschil; wij kunnen ook kredieten aanbieden als aanvulling op kredieten die door een bank zijn verstrekt. De verschuiving van het marktaandeel zal er daardoor anders uit zien.”
 

De oorzaken met een bijzonder gevolg

Dat banken minder bijdragen aan de hypotheekmarkten was enigszins voorspeld. “Eén van de oorzaken is bijvoorbeeld de invoering van de regelgeving na de Basel-akkoorden,” vertelt Chris Oosterling van MUNT. “De kapitaaleisen zijn aangescherpt voor banken, dus er is bij bepaald bankbeleid simpelweg minder ruimte voor het verstrekken van hypotheken.”

Partijen die hypotheken verstrekken met geld van institutionele beleggers en/of pensioenfondsen, hebben deze ruimte opgevuld volgens Oosterling. “Niet alleen omdat er ruimte is. Ook omdat de beleggingshorizon van institutionele beleggers en pensioenfondsen heel goed past bij de lange looptijd van hypotheken.”

 

“Vanaf hier door naar de toekomst”

Commercieel directeur Chris Oosterling, van MUNT Hypotheken zegt daarover: “Eén plus één is twee. Onze investeerders willen geld langdurig wegzetten. Hierdoor heeft MUNT hypotheken veel funding en consumenten vragen massaal naar rentevaste periodes van 15, 20, 25 en 30 jaar vast. Gevolg? Geldverstrekkers zoals MUNT groeien en banken krimpen. We zien het aantal aanvragen bijna maandelijks toenemen.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

8 stemmen (gemiddeld 2,6 van 5).

Anderen bekeken ook

MUNT biedt hulp aan hypotheekklanten die problemen krijgen

19 maart 2020 Commercieel directeur Chris Oosterling vertelt hoe MUNT nu al de ...

10 tips voor het adviesgesprek op afstand

17 maart 2020 Door de maatregelen om het corona-virus tegen te gaan is ...

Huiseigenaren negatiever over waarde woningen door corona-crisis

26 maart 2020 Restschuld is er bijna niet meer. Integendeel, ruim 80% van ...

Bij deze hypotheekadviseur blijven klanten maar terugkomen - en niet voor niks

12 maart 2020 Al 22 jaar zit hypotheekadviseur Mark van Dongen in het ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.