Miljonairs zijn net echte klanten

08 mei 2019 Leestijd ± 2minuten
Miljonairs zijn net echte klanten

Derek Hengeveld is hypotheekadviseur in de regio’s Laren en Amsterdam. Zijn werk bestaat onder andere uit het adviseren over hypotheken van een miljoen euro of meer. De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat er steeds meer vraag is naar miljoen-plus hypotheken. Maar die lijken niet zo eenvoudig af te sluiten.

In de regio’s waar ik actief ben vind je de hoogste huizenprijzen van Nederland. Een beetje leuk huis kost al snel 6 of 7 ton en dan heb je nog niet echt iets bijzonders. Behalve een toplocatie natuurlijk - en dat is vaak de reden dat mensen toch kiezen voor wat ‘minder huis voor hun geld’. Wil de klant een vrijstaand huis, of iets meer tuin, dan kom je al snel op prijzen boven de miljoen euro. Er zijn genoeg klanten die dit over hebben voor een huis, maar het is niet altijd eenvoudig om voor deze groep een hypotheek af te sluiten.

Natuurlijk snap ik dat hypotheekverstrekkers liever hun risico spreiden over verschillende panden. Het is veiliger om te investeren in vier panden van 2,5 ton, dan in één van een miljoen. Er zijn hypotheekverstrekkers die geen miljoen-plus hypotheken verstrekken. Dat is een duidelijke keuze en daar heb ik alle begrip voor. Maar bij verstrekkers die aangeven dat een miljoen-plus wel tot de mogelijkheden behoort, moet de klant door (te) veel extra hoepeltjes springen naar mijn idee.

Meestal wordt een miljoen-plus aanvraag eerst beoordeeld door de risk-afdeling. Daarvoor heb ik natuurlijk ook begrip. Maar vanaf de 1 miljoen euro-grens lijkt de normale acceptatiegids niet meer te gelden. Overigens heb ik het hier vooral over hypotheken tussen de 1 en 2 miljoen euro. Huizen met een hogere prijs -ook veelal te vinden in ‘mijn’ regio- worden vaak op een andere manier gefinancierd.

Veruit de meeste mensen die een miljoen-plus hypotheek afsluiten zijn ondernemers. Dat compliceert de beoordeling natuurlijk ook. Bovenop de andere, steeds wisselende voorwaarden, waar een aanvraag voor een miljoen-plus hypotheek aan moet voldoen.

Nu de huizenprijzen stijgen, neemt de vraag naar hypotheken tussen de 1 en 2 miljoen euro ook enorm toe. Mijn advies aan verstrekkers zou zijn: kijk eens naar deze doelgroep. Het is (bijna) nog onontgonnen gebied. Ik denk dat we de procedures in ieder geval kunnen vereenvoudigen, zonder dat het risico daardoor toeneemt. Voor deze groep zouden we een aantal standaard afspraken kunnen maken gebaseerd op de ‘normale’ acceptatiegids. En daar hebben alle partijen (klant, adviseur en verstrekker) natuurlijk alleen maar voordeel van.

Veel van mijn collega’s en ik, die deze doelgroep bedienen, staan open voor een gesprek hoe we deze procedures kunnen optimaliseren. Zo kunnen we samen meegroeien met de markt, hoe mooi is dat?


Lees ook
Kijk bij ondernemers wel (veel) verder dan het toetsinkomen
Dilemma

Kijk bij ondernemers wel (veel) verder dan het toetsinkomen

Hoe ver moet je als adviseur eigenlijk doorvragen en graven om te voldoen aan de financiële zorgplicht? Volstaat het om alleen toetsinkomen te laten berekenen en daarop een hypotheek af te sluiten?

Dit is het kantoor dat voor elkaar krijgt wat anderen niet lukt
Adviseur van de maand

Dit is het kantoor dat voor elkaar krijgt wat anderen niet lukt

Hypotheekadviseurs zijn de solide basis van het hypotheektraject. Bijna ongemerkt zorgen zij dat alle schakels op de juiste manier in elkaar klikken. Hoog tijd dus om de adviseur eens in het zonnetje te zetten. Hét advieskantoor van de maand mei is Medior Financieel Advies in Groningen. Landelijk staat dit kantoor bekend als het kantoor dat (bijna) alles voor elkaar krijgt.

Prinsjesdag: met welke veranderingen krijgt de hypotheekadviseur in 2021 te maken?

Prinsjesdag: met welke veranderingen krijgt de hypotheekadviseur in 2021 te maken?

Op Prinsjesdag heeft de overheid een flink pakket nieuwe maatregelen aangekondigd. De overdrachtsbelasting verandert voor starters en beleggers, er zijn veranderingen aan de inkomstenbelasting. Wat is er in al die regels belangrijk voor hypotheekadviseurs? We zetten het op een rij.

Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers
Trends

Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers

Hoe wordt de financiële situatie van ondernemers beoordeeld als zij een hypotheek aanvragen? Twee partijen vertellen over hun (zeker niet negatieve) ervaringen in de afgelopen coronaperiode.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.