Miljonairs zijn net echte klanten

08 mei 2019 Leestijd ± 2minuten 141 views
Miljonairs zijn net echte klanten

Derek Hengeveld is hypotheekadviseur in de regio’s Laren en Amsterdam. Zijn werk bestaat onder andere uit het adviseren over hypotheken van een miljoen euro of meer. De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat er steeds meer vraag is naar miljoen-plus hypotheken. Maar die lijken niet zo eenvoudig af te sluiten.

In de regio’s waar ik actief ben vind je de hoogste huizenprijzen van Nederland. Een beetje leuk huis kost al snel 6 of 7 ton en dan heb je nog niet echt iets bijzonders. Behalve een toplocatie natuurlijk - en dat is vaak de reden dat mensen toch kiezen voor wat ‘minder huis voor hun geld’. Wil de klant een vrijstaand huis, of iets meer tuin, dan kom je al snel op prijzen boven de miljoen euro. Er zijn genoeg klanten die dit over hebben voor een huis, maar het is niet altijd eenvoudig om voor deze groep een hypotheek af te sluiten.

Natuurlijk snap ik dat hypotheekverstrekkers liever hun risico spreiden over verschillende panden. Het is veiliger om te investeren in vier panden van 2,5 ton, dan in één van een miljoen. Er zijn hypotheekverstrekkers die geen miljoen-plus hypotheken verstrekken. Dat is een duidelijke keuze en daar heb ik alle begrip voor. Maar bij verstrekkers die aangeven dat een miljoen-plus wel tot de mogelijkheden behoort, moet de klant door (te) veel extra hoepeltjes springen naar mijn idee.

Meestal wordt een miljoen-plus aanvraag eerst beoordeeld door de risk-afdeling. Daarvoor heb ik natuurlijk ook begrip. Maar vanaf de 1 miljoen euro-grens lijkt de normale acceptatiegids niet meer te gelden. Overigens heb ik het hier vooral over hypotheken tussen de 1 en 2 miljoen euro. Huizen met een hogere prijs -ook veelal te vinden in ‘mijn’ regio- worden vaak op een andere manier gefinancierd.

Veruit de meeste mensen die een miljoen-plus hypotheek afsluiten zijn ondernemers. Dat compliceert de beoordeling natuurlijk ook. Bovenop de andere, steeds wisselende voorwaarden, waar een aanvraag voor een miljoen-plus hypotheek aan moet voldoen.

Nu de huizenprijzen stijgen, neemt de vraag naar hypotheken tussen de 1 en 2 miljoen euro ook enorm toe. Mijn advies aan verstrekkers zou zijn: kijk eens naar deze doelgroep. Het is (bijna) nog onontgonnen gebied. Ik denk dat we de procedures in ieder geval kunnen vereenvoudigen, zonder dat het risico daardoor toeneemt. Voor deze groep zouden we een aantal standaard afspraken kunnen maken gebaseerd op de ‘normale’ acceptatiegids. En daar hebben alle partijen (klant, adviseur en verstrekker) natuurlijk alleen maar voordeel van.

Veel van mijn collega’s en ik, die deze doelgroep bedienen, staan open voor een gesprek hoe we deze procedures kunnen optimaliseren. Zo kunnen we samen meegroeien met de markt, hoe mooi is dat?


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

51 stemmen (gemiddeld 3,0 van 5).

Anderen bekeken ook

Op zoek naar de nuance: wel of niet extra aflossen?

03 december 2019 Het einde van het jaar nadert snel. Traditioneel gezien hét ...

Laten we het nou eens wél persoonlijk opvatten

25 september 2019 Dorine van Basten is de Kop-Munt gastcolumnist van deze week ...

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

01 oktober 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

De belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag voor (toekomstige) huizenbezitters

03 oktober 2019 De hoedjes van Prinsjesdag liggen weer in de kast. Tijd ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.