Micro wonen, de nieuwe trend

12 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
Micro wonen, de nieuwe trend

Wonen op een heel klein oppervlakte. Het is een trend. Steeds meer mensen doen het, zo meldt onderzoeksbureau Stec Groep. Het bureau zocht voor het Rijk uit hoe groot nieuwbouwwoningen zijn. Reden dat micro-wonen populair wordt, is dat er steeds meer kleine huishoudens zijn en meer mensen liever in de stad wonen.

Wonen op acht vierkante meter

Een micro-woning heeft een oppervlakte van maximaal zo’n veertig vierkante meter. In Hongkong zijn zelfs huisjes op de markt van drie vierkante meter. In Nederland zijn de micro-appartementen wat groter. Zo bewoont de Amsterdamse student Pim de Vos in Amsterdam een appartement van acht vierkante meter. Volgens hem zou alleen zijn douche wat kleiner kunnen.

De nieuwe generatie

Dat micro-woningen vooral populair zijn bij jongeren, bewijst Change. In de Randstad verhuurt de organisatie zelfstandige woonunits van dertig vierkante meter aan jonge, flexibele mensen. In de woorden van Change: “De nieuwe generatie van werkende jongvolwassenen zijn opgegroeid in een wereld waarin het niet bestaan van internet ondenkbaar is en waarin het meer gaat over delen dan over hebben en meer over gebruiken dan over bezitten.”

Gemeenschappelijke voorzieningen

Change zorgt ervoor dat de woningen altijd in de buurt zijn van openbaar vervoer en dat er voldoende gemeenschappelijke voorzieningen zijn. Juist dat is volgens het rapport Smart Living belangrijk bij kleine appartementen. Klein wonen is alleen mogelijk met het van gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen. 


Lees ook
Los je hypotheek af, of toch niet?
Column

Los je hypotheek af, of toch niet?

Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week.  De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.

Een echtscheiding, daar praat je niet over
Column

Een echtscheiding, daar praat je niet over

Je wilt er niet bij stilstaan als je trouwt, maar de kans dat je gaat scheiden is groot. Bijna vier op de tien huwelijken gaan mis. Vreemd dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed in een hypotheekadviesgesprek.  

MUNT breidt distributienetwerk uit

MUNT breidt distributienetwerk uit

MUNT Hypotheken ligt vanaf nu op de schappen van serviceprovider De Financiële Makelaar. Doordat De Financiële Makelaar juist sterk vertegenwoordigd is in het zuiden en oosten van het land, is MUNT daar nu beter beschikbaar voor het onafhankelijk intermediair.

'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'
Opinie

'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'

Door het (verplicht) aflossen daalt de verhouding tussen woningwaarde en hypotheekschuld. Dit betekent dat risico-opslagen op zeker moment kunnen vervallen. Veel huiseigenaren weten dit alleen niet, waardoor ze soms jaren onnodig extra rente betalen. De Consumentenbond en de VEH willen dat dit verandert en hebben hun pijlen gericht op de hypotheekaanbieders, maar ze zien ook een rol voor de hypotheekadviseur.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.