“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”

07 oktober 2021 Leestijd ± 3minuten
“Mensen staren zich te veel blind op lage rentes”

 

Lage rentes zijn aantrekkelijk en vaak het eerste waar mensen naar kijken als het gaat over een hypotheek. Maar is dit niet een wassen neus? De hypotheek(verstrekker) met de laagste rente is immers niet per se de beste ‘match’ qua voorwaarden. We leggen deze vraag voor aan hypotheekadviseurs Robert van der Hoeven en Erwin Klein.

 “Het is vooral belangrijk dat hypotheekadviseurs hierin transparant zijn”, vindt Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg. Hij ziet dat klanten in eerste instantie vooral geïnteresseerd zijn in een lage rente, maar legt ze daarna ook uit waarom de hypotheek met de laagste rente niet altijd de beste match is.

“De daglijst met rentes zet ik altijd eerst open op mijn scherm”, vertelt Van der Hoeven. “Daarna stel ik mijn klanten een paar vragen over hun persoonlijke situatie: verwachten ze misschien binnenkort een schenking, of een erfenis? Of zijn ze van plan om binnen een paar jaar weer te verhuizen?”  Door dit soort vragen komt Verhoeven samen met zijn klant uit op enkele scenario’s. “Daarmee kan ik dan uitleggen waarom de ene hypotheek beter past dan de andere.”

Volgens Van der Hoeven zijn het vooral jonge mensen die zich nog wel eens blindstaren op lage rentes. “Dat geeft niet, ik leg het ze wel uit. Verder snap ik wel waarom het in de media vooral draait om de lage rente: praten over mogelijke risico’s is nu eenmaal minder sexy dan een laag rentepercentage.”

 Persoonlijk duurzame hypotheek

Ook Erwin Klein van het Reeuwijkse Klein & Partners ziet dat veel van zijn klanten vooral bezig zijn met de lage rente en de voorwaarden links laten liggen. “Lage rentes zijn ook een goed selling point, hoewel de rentes uiteindelijk wel dicht bij elkaar liggen.”

Naast de voorwaarden, kijkt Klein met zijn klanten ook naar de historie van een geldverstrekker. Het is volgens hem belangrijk dat mensen een ‘persoonlijk duurzame hypotheek’ afsluiten. “Dat kan niet bij geldverstrekkers die alleen maar gericht zijn op één specifiek type hypotheek. Daar is een verhuisregeling vaak al lastig en dat kan mensen bakken met geld kosten op termijn.”

In tweede instantie praten over rente

“Een hypotheek moet meegroeien met de persoonlijke situatie van mensen en geldverstrekkers mogen eerst bewijzen dat ze dat ook kunnen bieden”, vindt Klein. Nieuwe partijen, hoe laag hun rente soms ook is, laat Klein eerst links liggen. “Natuurlijk doe ik dat in overleg met de klant en zo raken we in gesprek over hun wensen en welke voorwaarden daar bij passen.”

Alles passeert de revue bij Klein, van risico's zoals het eventueel vervallen van de NHG als iemand straks naar een duurdere woning verhuist tot vervroegde aflossingen. “Daarna kunnen we ook nog kijken naar de rente, maar dat doen we dus pas in tweede instantie. De duurzaamheid van de aanbieder en een uitgebreid pakket met mogelijkheden zijn de kern van een goed advies.”


Lees ook
Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie
Cijfers & onderzoeken

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8% duurder dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

“Wij knokken oprecht voor onze klanten”
Adviseur van de maand

“Wij knokken oprecht voor onze klanten”

 Al tijdens zijn studietijd dacht Auke Pul: dit is een mooi vak. En dat vindt Auke nog steeds. Klantvriendelijkheid staat bij deze adviseur hoog in het vaandel. Pul is al 22 jaar mede-eigenaar van Baksteen & Pul financieel dienstverleners, gevestigd in Epe op de Veluwe. “We zijn enorm trots op ons bedrijf.”

Wooncrisis in België
Over de grens

Wooncrisis in België

 Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in België?

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt
Cijfers & onderzoeken

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt

In alle delen van het land zijn woningen fors duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande objecten neemt echter fors af, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.