Meer dan helft Nederlanders met hypotheek niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Gevolgen arbeidsongeschiktheid vaak vraagteken voor huiseigenaar
03 augustus 2021 Leestijd ± 3minuten
Meer dan helft Nederlanders met hypotheek niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Bijna zestig procent van de Nederlanders met een koophuis is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend mensen met een hypotheek. Verder valt op dat bijna tachtig procent van de mensen slechts een beetje of helemaal niet op de hoogte is van wat de financiële consequenties zijn als arbeidsongeschiktheid zich voordoet.

Ondanks het feit dat meer dan de helft van de Nederlanders met een koophuis zich niet heeft laten verzekeren, blijkt dat wel degelijk angst en stress leeft onder deze groep om met arbeidsongeschiktheid in aanraking te komen. “Eenderde geeft aan soms of voortdurend stress en angst te ervaren om arbeidsongeschikt te raken. Dat is verontrustend”, vindt Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken. 

Pandemie flinke vinger in pap

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de zorgen over arbeidsongeschiktheid alleen maar toegenomen: 35 procent van de ondervraagden geeft aan dat dit op hen van toepassing is. “Reden voor geldverstrekkers om alert te zijn", stelt Hensbergen. "Bovendien onderstreept dit dat het belangrijk is in contact te blijven met klanten in de hypotheeksector, ook na een aankoop. Arbeidsongeschiktheid is een scenario waar mensen zich mee bezighouden wanneer daar niet direct aanleiding toe is.” 
 
Dat veel Nederlanders zich wel bezighouden met het thema blijkt wel uit het feit dat zij vaak financiële reserves hebben aangelegd. Dit doen ze onder andere met als doel onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid, op te vangen. Dertig procent geeft aan hier sinds het begin van de pandemie actief mee bezig te zijn geweest. 

Financiële lasten bij arbeidsongeschiktheid

Een derde van de Nederlanders houdt rekening met mogelijke arbeidsongeschiktheid bij het afsluiten van een hypotheek. Hensbergen: “Mensen vergeten vaak dat naast mentale arbeidsongeschiktheid zoals burn-outs en depressies ook nog fysieke arbeidsongeschiktheid op de loer kunnen liggen. Bijvoorbeeld wanneer je door een ongeluk op de werkvloer of daarbuiten niet meer in staat bent arbeid te verrichten. Meer dan vijftigduizend Nederlanders worden per jaar arbeidsongeschikt. In dat kader is het best raadzaam om goed te bedenken hoe het leven eruit ziet wanneer je niet meer kan werken. Kan je dan alle belangrijke financiële lasten, zoals je hypotheek, nog wel betalen?”

Onwetendheid wegnemen

Het is vooral de combinatie van het gebrek aan een verzekering en het ontbreken van kennis over arbeidsongeschiktheid waar de hypotheekaanbieder de aandacht op wil vestigen. Volgens MUNT Hypotheken kunnen geldverstrekkers en hypotheekadviseurs een rol spelen bij het wegnemen van de onwetendheid en zorgen. Iets minder dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat adviseurs hen in het adviestraject wel degelijk op het doemscenario hebben gewezen. “Dat is goed nieuws, maar hier valt absoluut nog een slag te maken. Wij willen adviseurs met deze inzichten helpen om klanten te wijzen op de mogelijke financiële gevolgen van fysieke en mentale problemen en het effect dat ze hebben op hypotheeklasten. Dat is voor ons de definitie van actief klantbeheer”, besluit Hensbergen.


Lees ook
“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”
Finance Families

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”

Het overnamepad dat Jan Veldsink, de oprichter van Veldsink Groep, begin jaren tachtig in heeft geslagen wordt inmiddels stevig bewandeld door zijn kinderen, Henri en Jeannette Veldsink. Veldsink is sinds dat zij de dagelijkse leiding van de groep hebben overgenomen, doorgegroeid naar ruim 1300 medewerkers. Qua omvang is het bedrijf in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2021 werd ook de Van Bruggen Adviesgroep overgenomen. 

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

Wooncrisis in Hongkong
Over de grens

Wooncrisis in Hongkong

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Hongkong?

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk
Over de grens

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in het Verenigd Koninkrijk?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.