‘Hypotheken zijn beleggingen met een aantrekkelijk rendement’
Wat trekt pensioenfondsen in hypotheken en waar staat de markt nu? Nick van Winsen, vermogensbeheerder bij SPF Beheer, geeft antwoord.
Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week. De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.
De AFM is al langer druk met de aflossingsvrije hypotheek. Vorig jaar waarschuwde de toezichthouder de banken dat een deel van de 1,1 miljoen huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek in de problemen kan komen als ze onvoldoende spaar- en pensioengeld hebben. De banken vreesden toen dat ze te veel mankracht kwijt zouden zijn om deze groep te analyseren op mogelijke risicogevallen.
Het is de vraag hoe verstandig het is om je vakantiegeld in je huis te stoppen. Natuurlijk, het is goed om af te lossen op je aflossingsvrije of beleggingshypotheek, maar dan moet het natuurlijk wel zin hebben. En je moet het geld echt over hebben. Geld dat in je huis zit, kun je niet meer gebruiken voor een kapotte wasmachine.
Laten we eens kijken hoeveel je kunt aflossen met je vakantiegeld. Een rekensommetje, achterop een bierviltje leert ons dat het niet veel is. De modale Nederlander ontvangt zo’n 2.000 euro netto aan vakantiegeld per jaar. Laten we zeggen dat de modale hypotheeksom zo’n 200.000 euro bedraagt, dan los je dus met je vakantiegeld een procent per jaar af. Honderd jaar niet met vakantie en je hebt je huis afbetaald. Of lekker met vakantie. Gemakkelijke keuze toch?
Wat trekt pensioenfondsen in hypotheken en waar staat de markt nu? Nick van Winsen, vermogensbeheerder bij SPF Beheer, geeft antwoord.
Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een aflosproduct af te kopen. Een consument moest altijd minstens vijftien of twintig jaar inleggen voor hij zijn opgebouwde vermogen kon gebruiken voor aflossing. Sinds vorig jaar zijn de regels voor deze zogenaamde ‘tijdklemmen’ flink versoepeld. Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek in Eindhoven deelt zijn ervaring hoe consumenten op deze verandering reageren.
Je wilt er niet bij stilstaan als je trouwt, maar de kans dat je gaat scheiden is groot. Bijna vier op de tien huwelijken gaan mis. Vreemd dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed in een hypotheekadviesgesprek.
Wat is de overeenkomst tussen de horeca en de financiële sector? En, nee, dit is geen mop. Die gelijkenis is er echt. Kijk naar de overname van Makelaarsland door ING vorige week. Dat is een bekende constructie in de horeca, waar veel cafés zijn gefinancierd door bierbrouwers.