Los je hypotheek af, of toch niet?

16 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
Los je hypotheek af, of toch niet?

Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week.  De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.

De AFM is al langer druk met de aflossingsvrije hypotheek. Vorig jaar waarschuwde de toezichthouder de banken dat een deel van de 1,1 miljoen huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek in de problemen kan komen als ze onvoldoende spaar- en pensioengeld hebben. De banken vreesden toen dat ze te veel mankracht kwijt zouden zijn om deze groep te analyseren op mogelijke risicogevallen. 

Het is de vraag hoe verstandig het is om je vakantiegeld in je huis te stoppen. Natuurlijk, het is goed om af te lossen op je aflossingsvrije of beleggingshypotheek, maar dan moet het natuurlijk wel zin hebben. En je moet het geld echt over hebben. Geld dat in je huis zit, kun je niet meer gebruiken voor een kapotte wasmachine.
Laten we eens kijken hoeveel je kunt aflossen met je vakantiegeld. Een rekensommetje, achterop een bierviltje leert ons dat het niet veel is. De modale Nederlander ontvangt zo’n 2.000 euro netto aan vakantiegeld per jaar. Laten we zeggen dat de modale hypotheeksom zo’n 200.000 euro bedraagt, dan los je dus met je vakantiegeld een procent per jaar af. Honderd jaar niet met vakantie en je hebt je huis afbetaald. Of lekker met vakantie. Gemakkelijke keuze toch?


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Hypotheken zijn beleggingen met een aantrekkelijk rendement’

14 februari 2018 Wat trekt pensioenfondsen in hypotheken en waar staat de markt ...

Afkopen van aflosproducten is makkelijker

19 februari 2018 Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een ...

Een echtscheiding, daar praat je niet over

09 februari 2018 Je wilt er niet bij stilstaan als je trouwt, maar ...

Neem een ING-biertje

23 februari 2018 Wat is de overeenkomst tussen de horeca en de financiële ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.