‘Liever de keuze voor langer zekerheid’

17 juni 2024 Leestijd ± 2minuten
‘Liever de keuze voor langer zekerheid’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Maurice Cuvelier van Financieel Fit over de korte rentevasteperiodes en de nieuwe Woonminister.  

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Mona Keijzer (BBB) in het volgende kabinet de nieuwe Woonminister gaat worden. Positieve ontwikkeling voor de woningmarkt? 

“Ik ken haar visie op de woningmarkt nog niet zo goed, dus ik vind het lastig om een inschatting te maken. Er wordt gezegd dat zij voor veel woonmogelijkheden gaat zorgen omdat ze minder kritisch op de regels wil gaan zitten. Maar tegelijkertijd wil zij grote nieuwbouwprojecten op voormalige landbouwgrond tegengaan. Het is moeilijk te zeggen of dit nieuwe kabinet het antwoord gaat zijn op de problemen op de woningmarkt. Eerst zien, dan geloven.”  

Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevasteperiode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Is dit een trend die jij terugziet?   

“Nee, eigenlijk helemaal niet. En dit komt eigenlijk doordat de rentetarieven nu eigenlijk zo verschrikkelijk hoog zijn, zowel bij de korte rentevasteperiodes, als bij de variabele rente. Ik zie voornamelijk mensen voor een 10 jaar rentevasteperiode kiezen omdat de maximale leensom hoger is bij een rente van 10 jaar dan bij een korte rente. Veel mensen hebben die maximale leencapaciteit nodig, zeker starters. Ik snap het wel, want als je nu een rentetarief laat zien van 10 jaar rentevasteperiode, dan zit je op 3,9 procent. Als je laat zien wat het tarief is bij een variabele rente, dan zit je op 5,13 procent. Mensen schrikken daar toch van, dus dan voor nu liever de keuze voor zekerheid de komende 10 jaar of langer.” 

Het verschil in swaprente tussen 10 en 20 jaar is bijzonder klein of zelfs negatief. Wat zijn jouw verwachtingen? 

“Ongeveer anderhalf jaar geleden was het standaard dat wanneer je koos voor een lange rentevasteperiode, dat je dan voor 20 jaar ging. Dat is wel veranderd. Toch zie ik steeds meer vraag naar zekerheid. Mijn klanten willen niet over 10 jaar geconfronteerd worden met hogere maandlasten. Toch is er niets zinnigs te zeggen over wat de rente over 10 jaar gaat doen.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.