Lage rente maakt verzilveren overwaarde belangrijkste hypotheekvoorwaarde

23 april 2021 Leestijd ± 2minuten
Lage rente maakt verzilveren overwaarde belangrijkste hypotheekvoorwaarde

Consumenten willen steeds vaker weten of ze de overwaarde op hun huis kunnen verzilveren voor consumptieve bestedingen. Het is momenteel zelfs de belangrijkste hypotheekvoorwaarde, zo blijkt uit onderzoek van de Hypotheekshop.

In maart werden volgens cijfers van HDN meer hypotheken aangevraagd voor een verhoging of oversluiting dan voor het aankopen van een woning. De extreem lage hypotheekrente zorgt er daarom voor dat consumenten zich afvragen of ze niet wat extra’s kunnen lenen, ook omdat ze door de niet-aflatende prijsstijgingen vaak forse overwaardes hebben. 

In plaats van het verbeteren van de eigen woning wordt de overwaarde in toenemende mate gebruikte voor andere zaken, zoals een schenking aan kinderen, de aankoop van een beleggingspand of het aanvullen van het (pensioen)inkomen. Renteaftrek is dan niet mogelijk, dit gedeelte van de lening valt dan in box 3. 

Verschillende hypotheekadviseurs geven aan het beeld te herkennen. Bij Roland Aarts van Inde Hypotheekelarij uit Asten wordt geregeld overwaarde opgenomen. “Het gaat dan vaak om het helpen van de kinderen, of klanten willen zelf een tweede (recreatie)woning te kopen.”

Maar dat is niet altijd het geval, zo merkt Romany Staring van Hypotheek Visie Vianen.  “Het gaat bij mij bijvoorbeeld ook regelmatig om veertigers of vijftigers die een nieuwe auto willen en hun overwaarde daarvoor gebruiken.” Andere adviseurs melden klanten te hebben gehad die de overwaarde gebruikten voor de aankoop van een plezierjacht, een wereldreis en een kunstwerk. 


Lees ook
“Aanvullende hypotheek voor verduurzaming  kan niet goed zonder adviseur”
Trends

“Aanvullende hypotheek voor verduurzaming kan niet goed zonder adviseur”

Als het aan de overheid ligt, sluiten huiseigenaren zelfstandig een aanvullende hypotheek af voor verduurzaming. Maar verdwalen mensen niet in een oerwoud van regels?

“Amsterdam blijft aantrekkelijk”
Adviseur van de maand

“Amsterdam blijft aantrekkelijk”

Hij loopt al mee sinds 1985 en nog altijd wordt hij gelukkig van gesprekken met klanten. “Dat blijft het leukste van het vak”, vertelt Thomas van Splunteren (59), eigenaar van drie vestigingen van De Hypotheker in Amsterdam. 

Starters met een deel aflossingsvrij: verstandig of niet?
Opinie

Starters met een deel aflossingsvrij: verstandig of niet?

Van Independer tot de AFM en MUNT Hypotheken, ze krijgen allemaal signalen dat starters vaker kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Hoewel AFM nog steeds erg kritisch is op aflossingsvrije producten, is het volgens veel mensen uit de praktijk een prima product. Ook voor starters.

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?
Vraag het Chris

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod uit zonder voorbehoud van financiering, constateert commercieel directeur van MUNT Hypotheken Chris Oosterling. Is dat een goede ontwikkeling?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.