Lage rente maakt verzilveren overwaarde belangrijkste hypotheekvoorwaarde

23 april 2021 Leestijd ± 2minuten
Lage rente maakt verzilveren overwaarde belangrijkste hypotheekvoorwaarde

Consumenten willen steeds vaker weten of ze de overwaarde op hun huis kunnen verzilveren voor consumptieve bestedingen. Het is momenteel zelfs de belangrijkste hypotheekvoorwaarde, zo blijkt uit onderzoek van de Hypotheekshop.

In maart werden volgens cijfers van HDN meer hypotheken aangevraagd voor een verhoging of oversluiting dan voor het aankopen van een woning. De extreem lage hypotheekrente zorgt er daarom voor dat consumenten zich afvragen of ze niet wat extra’s kunnen lenen, ook omdat ze door de niet-aflatende prijsstijgingen vaak forse overwaardes hebben. 

In plaats van het verbeteren van de eigen woning wordt de overwaarde in toenemende mate gebruikte voor andere zaken, zoals een schenking aan kinderen, de aankoop van een beleggingspand of het aanvullen van het (pensioen)inkomen. Renteaftrek is dan niet mogelijk, dit gedeelte van de lening valt dan in box 3. 

Verschillende hypotheekadviseurs geven aan het beeld te herkennen. Bij Roland Aarts van Inde Hypotheekelarij uit Asten wordt geregeld overwaarde opgenomen. “Het gaat dan vaak om het helpen van de kinderen, of klanten willen zelf een tweede (recreatie)woning te kopen.”

Maar dat is niet altijd het geval, zo merkt Romany Staring van Hypotheek Visie Vianen.  “Het gaat bij mij bijvoorbeeld ook regelmatig om veertigers of vijftigers die een nieuwe auto willen en hun overwaarde daarvoor gebruiken.” Andere adviseurs melden klanten te hebben gehad die de overwaarde gebruikten voor de aankoop van een plezierjacht, een wereldreis en een kunstwerk. 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Aanvullende hypotheek voor verduurzaming kan niet goed zonder adviseur”

21 april 2021 Als het aan de overheid ligt, sluiten huiseigenaren zelfstandig een ...

“Amsterdam blijft aantrekkelijk”

21 april 2021 Hij loopt al mee sinds 1985 en nog altijd wordt ...

Starters met een deel aflossingsvrij: verstandig of niet?

18 maart 2021 Van Independer tot de AFM en MUNT Hypotheken, ze krijgen ...

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

12 april 2021 Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.