Laat klant direct minder betalen als loan-to-value daalt

20 mei 2016 Leestijd ± 2minuten
Laat klant direct minder betalen als loan-to-value daalt

We accepteren allemaal dat de premie voor een overlijdensrisicoverzekering hoger is naarmate je deze op latere leeftijd afsluit. De verzekeraar loopt immers meer risico dan wanneer je de verzekering op jongere leeftijd afsluit. Waarom accepteren we dan nog steeds dat de meeste hypotheekaanbieders je niet minder laten betalen naarmate het risico daalt?

Rente-opslag; het is in het leven geroepen als een vergoeding voor de risico’s die hypotheekaanbieders lopen. Een hoge loan-to-value? Prima, maar daar wil de aanbieder wel een rente-opslag tegenover zien. De consument is allang blij dat hij een hypotheek krijgt en gaat akkoord. Doordat hij aflost, neemt de lening ten opzichte van de waarde van het huis en daarmee het risico voor de hypotheekaanbieder af. De rente-opslag kan dus omlaag, zou je zeggen. Veel hypotheekaanbieders blijven de consumenten echter ‘bestraffen’ voor het oorspronkelijke risico. Aan het laten vervallen van de rente-opslag doen ze niet.

De Consumentenbond neemt op haar website duidelijk stelling ten opzichte van banken die een rente-opslag blijven rekenen terwijl door aflossen het risico steeds verder afneemt. “De Consumentenbond vindt dat de bank uit eigen beweging zo snel mogelijk de rente moet verlagen als het risico voor de bank afneemt.” Amen.

Bij MUNT Hypotheken werken we volgens een soortgelijk systeem als het bonus/malusmodel van autoverzekeraars: risicogroepen betalen in eerste instantie meer, maar belonen we zodra hun risico lager wordt. Oftewel: wanneer de loan-to-value daalt doordat de consument maandelijks aflost, maar ook bij een extra éénmalige aflossing, daalt ook de rente-opslag. En het gebeurt automatisch. Dus niet op aandringen van de klant of pas als de rentevasteperiode is afgelopen.

We gaan nog een stap verder. We vinden dat consumenten het recht hebben vooraf te weten wat ze straks gaan betalen. Geen constructies als ‘Dan kan de rente mogelijk verlaagd worden’ zoals we bij een bank tegenkwamen (met niet één maar zelfs twee voorbehoudsconstructies). Nee, gewoon duidelijk, met een berekentool. Dat doen we omdat we vinden dat de consument daar recht op heeft. En bovendien is het een unique selling point. Want op een hypotheek van 250.000 euro levert het automatisch vervallen van de rente-opslag gedurende de looptijd een totale besparing op van ruim 26.000 euro, oftewel 17 procent korting.

Menno Luiten, verantwoordelijk voor Marketing & Distributie bij Dutch Mortgage Funding Company / MUNT Hypotheken


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

51 stemmen (gemiddeld 3,4 van 5).

Anderen bekeken ook

Vijf tips voor financieel voordeel bij een hypotheek

26 april 2017 Veel particuliere huizenkopers en -bezitters maken nauwelijks gebruik van de ...

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

07 juni 2018 Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af ...

Er komt definitief géén overgangstermijn

11 december 2017 De kogel is door de kerk: er komt definitief géén ...

Laat je (niet) verrassen

14 februari 2019 Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op verrassingen. Maar ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.