Laat je niet gek maken

12 maart 2018 Leestijd ± 2minuten
Laat je niet gek maken

Misschien kunt u het zich nog wel herinneren, de beursgang van internetbedrijf World Online (Wol), maart 2000. In de aanloop ervan was de meest gestelde vraag bij de koffieautomaat op kantoor of op verjaardagsfeestjes. “Heb jij je al ingeschreven op aandelen?” Als je dat nog niet had gedaan, begon het ernstig te jeuken. Je kon natuurlijk niet achterblijven. De belangstelling bij particuliere beleggers voor het aandeel Wol was dan ook gigantisch.

Helaas voor hen donderde de koers van het aandeel in de eerste twee handelsdagen in elkaar. De beursgang werd een bloedbad.
Hetzelfde zagen we afgelopen jaar bij de Bitcoin. Iedereen om je heen had de cryptocurrency gekocht en werd lachend rijk. Althans, zo leek het. Je was gek als je ook niet instapte. Nu de Bitcoin al een aantal maanden daalt, hoor je niemand meer.

Dit fenomeen staat in de beleggingswereld bekend als Fear of missing out (FOMO). Maar niet alleen op de beurs zien we het, FOMO lijkt ook de huizenmarkt te hebben bereikt. De rente is laag, de economie gaat goed, iedereen om je heen koopt een huis. Het is nu of nooit, lijkt het wel. Dat zorgt in de Randstad voor bizarre taferelen. Mensen die 20 procent boven de vraagprijs bieden, zonder dat ze de woning hebben gezien. Kijkdagen waar vijftig huizenzoekers op af komen. Maar de woninggekte in Nederland beperkt zich al niet meer tot steden als Amsterdam en Utrecht. Ook in Eindhoven zorgt de vraag naar woningen ervoor dat huizenzoekers tegen elkaar opbieden. Zo’n 15 procent boven de vraagprijs bieden, is niet ongewoon in deze regio.

Ook onder starters heeft de gekte toegeslagen. Veel jongeren zijn uit wanhoop bereid om meer dan de helft van hun inkomen uit te geven aan woonlasten, zo bleek recent uit een enquete van Kantar TNS Nipo. De vraag is of deze FOMO terecht is. Is het inderdaad nu of nooit? De kans dat de rente omhoog gaat in de nabije toekomst is inderdaad vrij groot. Dat betekent echter niet dat de huizenmarkt ook gelijk in het slop raakt. Onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate concluderen op basis van onderzoek dat de economische groei de effecten van een eventueel stijgende rente teniet doet. Laat je niet gek maken dus.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt

09 maart 2018 Het herstel van de woningmarkt is de afgelopen jaren hand ...

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'

13 maart 2018 De verzilverhypotheek, de blijvershypotheek, sale-and-lease-back. Allemaal mogelijkheden om overwaarde uit ...

Geld lenen vve gemakkelijker

07 maart 2018 De overheid wil dat verenigingen van eigenaren actiever worden. Ze ...

Kom er maar in, Rick Engelkes!

15 maart 2018 Als je vroeger een huis kocht, hoefde je letterlijk geen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.