Laat het vallen

13 december 2018 Leestijd ± 2minuten
Laat het vallen

Aanpassing van risico-opslagen is niet alleen klantvriendelijk, het kan ook voor verlichting zorgen bij aflossingsvrij.

Uit recent onderzoek van de AFM blijkt dat lang niet alle hypotheekaanbieders de risico-opslag uit zichzelf aanpassen wanneer de klant in een andere risico-klasse terechtkomt. Bijvoorbeeld omdat er een deel is afgelost op zijn hypotheek. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat dit nog steeds gebeurt. De Consumentenbond riep geldverstrekkers vorig jaar al op om de opslag gedurende de looptijd automatisch te verlagen als hiervoor aanleiding is. Helaas lukte het niet dit als maatstaf vast te leggen in de hypotheeksector. Er waren wel geldverstrekkers die actie ondernamen, maar blijkbaar is nog niet iedereen doordrongen van de noodzaak.

Natuurlijk, consumenten moeten zelf ook in de gaten houden of ze in aanmerking komen voor een verlaging van de risico-opslag. Maar het automatisch laten vallen ervan past beter in deze tijd, waarin we het allemaal zo transparant mogelijk willen maken voor de consument. Met de huidige technologische mogelijkheden is dit ook geen probleem.

Niet alleen vanuit het oogpunt van klantvriendelijkheid is het laten vallen van de risico-opslag een goed idee. Ook als we kijken naar de uitdagingen die we hebben met aflossingsvrije hypotheken, is de juiste rente heel belangrijk. Bij een lagere rente zijn de maandlasten immers lager, is de aflosvrije hypotheek betaalbaarder en is er meer ruimte om een aanpassing van hypotheekvorm door te voeren. Laten we eens met deze ogen kijken naar de opslagenstructuur.

Bijzonder is het om te zien dat een aantal geldverstrekkers juist een extra opslag rekent voor aflossingsvrij. Dit doen ze naar eigen zeggen om klanten te stimuleren voor een annuïteitenhypotheek te kiezen, zo meldde het Financieel Dagblad vorige week. Dat klinkt heel nobel, maar het is de vraag of dit echt de reden is. Niet voor iedere klant met een aflossingsvrije hypotheek is een annuïteitenhypotheek immers de beste oplossing. Het automatisch laten vallen van de risico-opslag is dat wel.


Lees ook
Meer individuele differentiatie hypotheekrente
Opinie

Meer individuele differentiatie hypotheekrente

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor geldverstrekkers om de hypotheekrente af te stemmen op bepaalde doelgroepen, denk aan rentekortingen voor annuïteiten of energiezuinige woningen. Maar in hoeverre is dit wenselijk, of voordelig voor geldverstrekkers, tussenpersonen en de klant?

Finance Families: deze moeder en dochter stellen het klantbelang altijd voorop
Finance Families

Finance Families: deze moeder en dochter stellen het klantbelang altijd voorop

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Ellen Hensbergen en haar moeder Marga Hensbergen. 

Finance Families: deze vader en dochter houden het pragmatisch
Finance Families

Finance Families: deze vader en dochter houden het pragmatisch

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Carlijn Visser (23) en haar vader Reinier Visser (52).

Eindejaarskorting op je maandlasten

Eindejaarskorting op je maandlasten

Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen ontvangen een eindejaarsuitkering op hun rekening. Daar kun je mooi extra mee aflossen op de hypotheek. Maar wat is het effect hiervan?  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.