Kwart stellen Nederland onverzekerd bij overlijden

25 maart 2021 Leestijd ± 2minuten
Kwart stellen Nederland onverzekerd bij overlijden

Bijna een kwart (24 procent) van de samenwoners met een hypotheek heeft geen overlijdensrisicoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek dat MUNT Hypotheken liet doen onder meer dan duizend Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de oudere huizenbezitters zijn die ervoor kiezen om geen verzekering meer af te sluiten.

Eerder bleek al dat Nederlanders zich zorgen maken over de financiële gevolgen van overlijden: vijftien procent maakt zich daar meer zorgen over sinds de uitbraak van corona. Bovendien is 45 procent onvoldoende op de hoogte van wat het overlijden van een partner betekent voor hun hypotheek. “Veel mensen geven aan niet precies te weten wat ze te doen staat wanneer ze er onverhoopt alleen voor komen te staan. Die onwetendheid is niet fijn”, stelt Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. 

“In dat licht is het interessant om te zien dat bijna een kwart van de mensen in zo’n geval onverzekerd is”, vervolgt Hensbergen. Hoewel het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is, vindt Hensbergen dat mensen wel de voordelen van zo’n verzekering in het oog moeten houden. 

Vooral ouderen onverzekerd

Jongere generaties blijken zich vaker te hebben verzekerd tegen overlijden dan ouderen. Acht procent van de mensen tussen de 18- en 44 jaar heeft er voor gekozen om geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Onder 65-plussers ligt dat percentage met 66 procent een stuk hoger. Hensbergen: “Ouderen hebben vaker eigen vermogen opgebouwd en kunnen tegen een stootje. Aan de andere kant hebben ze wel een grotere kans op overlijden. Daarom is een verzekering ook duurder want het risico dat zij als groep dragen is logischerwijs een stuk groter.”

Desondanks signaleert Hensbergen voor de ouderen wel een risico: “Niet iedereen heeft een buffer achter de hand en wij zien ook in de cijfers dat er onder ouderen best wat zorgen leven. Jongeren hebben vaak nog een vangnet in de vorm van ouders. Ouderen hebben dat over algemeen niet.”

‘Met gerust hart wonen’

Vijftig procent van de Nederlanders heeft zich verzekerd voor een bedrag gelijk- of groter dan het bedrag dat moet worden afgelost. Een derde van de respondenten geeft aan dat het voor een kleiner deel van dat bedrag is verzekerd. Bijna een vijfde (18 procent) weet niet in welke mate zij beschermd zijn tegen overlijden. Hensbergen: “Niet weten waar je precies aan toe bent, zorgt mogelijk voor onnodige stress en later wellicht voor onaangename verrassingen. Mensen moeten met een gerust hart kunnen wonen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Je bent toch adviseur? Adviseer dan ook!”

24 maart 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Anne van der Hoeven koopt in de crisis de mooiste wijnen

25 maart 2021 Klanten die bij hem een hypotheek afsluiten, weten twee dingen ...

Starters met een deel aflossingsvrij: verstandig of niet?

18 maart 2021 Van Independer tot de AFM en MUNT Hypotheken, ze krijgen ...

De drie grootste struikelblokken bij scheiden

09 april 2021 Er zijn mensen die makkelijker afkomen van hun ex-partner dan ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.