“Krapte woningmarkt maakt rol adviseur cruciaal bij echtscheiding”

Interview met mediator Philip van Vlokhoven
10 september 2021 Leestijd ± 2minuten
“Krapte woningmarkt maakt rol adviseur cruciaal bij echtscheiding”

 

Op de dag van de echtscheiding, 10 september 2021, staan betrokken professionals stil bij alles omtrent de relatiebeëindiging. Niet alleen advocaten en mediators spelen een belangrijke rol bij een soepel scheidingsproces, ook hypotheekadviseurs. Die rol wordt steeds belangrijker nu huisvesting een van de belangrijkste obstakels blijkt bij een scheiding.

Aan het begin van de coronacrisis werd een duidelijke afname van het aantal scheidingen gemeten. Op dat moment verwachtten experts nog dat dit na de lockdowns weer zou toenemen, maar dat is niet het geval. “De coronacrisis is dan ook niet het enige obstakel,” vertelt scheidingsspecialist en mediator Philip van Vlokhoven van Novum Mediation. “Ik zie in mijn praktijk regelmatig dat mensen niet willen en kunnen scheiden omdat er veel onzekerheid is over nieuwe woonruimte.”

Financiële onzekerheid en zorgen over huisvesting spelen in heel Nederland steeds vaker een grote rol bij de forse terugloop in het aantal echtscheidingen. Dat bleek vorig jaar al uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). De krapte op de woningmarkt heeft onderhand ook vergaande gevolgen voor mensen die al ingestapt zijn in de koopwoningketen. “De vraag is vooral hoe mensen hierbij goed geholpen kunnen worden”, vindt Van Vlokhoven. “Want als mensen gedwongen bij elkaar blijven, wordt het er meestal niet beter op.”

Koopwoning kan obstakel vormen

Goede afspraken over de hypotheek zijn een voorwaarde voor een soepele scheiding. Hier kunnen hypotheekadviseurs een grote rol in spelen, ook (en soms vooral) wanneer mensen in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Volgens Van Vlokhoven moet het scenario van een eventuele relatiebeëindiging sowieso besproken worden bij het afsluiten van de hypotheek.

 “Ook als alles goed geregeld is op hypothecair en financieel gebied kan de koopwoning een flink obstakel zijn als je wilt scheiden”, constateert Van Vlokhoven. “Ook al kunnen partners elkaar uitkopen en is er financiële ruimte, dan is er soms simpelweg geen betaalbare koopwoning meer beschikbaar. Laat staan een betaalbare huurwoning.”

Hypotheekadviseur zo vroeg mogelijk inschakelen

Volgens Van Vlokhoven kunnen hypotheekadviseurs alsnog helpen wanneer mensen het idee hebben dat ze vast zitten in een huwelijk doordat ze geen andere woning kunnen vinden. Er is in overleg met een geldverstrekker vaak meer mogelijk dan de (ex-)partners denken.

Van Vlokhoven adviseert dan ook om zo vroeg mogelijk in het scheidingsproces een hypotheekadviseur in te schakelen. “De adviseur kan in overleg met de geldverstrekker toetsen op werkelijke lasten en dan blijkt er vaak veel meer haalbaar voor een nieuwe hypotheek, of een uitkoopbedrag. Daarmee kan de hypotheekadviseur ook in deze krappe woningmarkt meerwaarde bieden bij een scheiding.” 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Bij veel kantoren hang ik nu in het kleine kamertje”

15 september 2021   ‘Dit is een 1-aprilgrap’, was de ...

“Bij verduurzaming wordt nu verder gekeken dan de harde knaken”

14 september 2021   Bij de verduurzaming van de eigen ...

Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

22 september 2021 Bestaande koopwoningen waren in augustus 17, 8% duurder dan een jaar ...

“Strak in de communicatie zitten, is écht de sleutel tot succes”

24 augustus 2021   In deze rubriek reflecteren adviseurs op ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.