“Krapte woningmarkt maakt rol adviseur cruciaal bij echtscheiding”

Interview met mediator Philip van Vlokhoven
10 september 2021 Leestijd ± 2minuten
“Krapte woningmarkt maakt rol adviseur cruciaal bij echtscheiding”

 

Op de dag van de echtscheiding, 10 september 2021, staan betrokken professionals stil bij alles omtrent de relatiebeëindiging. Niet alleen advocaten en mediators spelen een belangrijke rol bij een soepel scheidingsproces, ook hypotheekadviseurs. Die rol wordt steeds belangrijker nu huisvesting een van de belangrijkste obstakels blijkt bij een scheiding.

Aan het begin van de coronacrisis werd een duidelijke afname van het aantal scheidingen gemeten. Op dat moment verwachtten experts nog dat dit na de lockdowns weer zou toenemen, maar dat is niet het geval. “De coronacrisis is dan ook niet het enige obstakel,” vertelt scheidingsspecialist en mediator Philip van Vlokhoven van Novum Mediation. “Ik zie in mijn praktijk regelmatig dat mensen niet willen en kunnen scheiden omdat er veel onzekerheid is over nieuwe woonruimte.”

Financiële onzekerheid en zorgen over huisvesting spelen in heel Nederland steeds vaker een grote rol bij de forse terugloop in het aantal echtscheidingen. Dat bleek vorig jaar al uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). De krapte op de woningmarkt heeft onderhand ook vergaande gevolgen voor mensen die al ingestapt zijn in de koopwoningketen. “De vraag is vooral hoe mensen hierbij goed geholpen kunnen worden”, vindt Van Vlokhoven. “Want als mensen gedwongen bij elkaar blijven, wordt het er meestal niet beter op.”

Koopwoning kan obstakel vormen

Goede afspraken over de hypotheek zijn een voorwaarde voor een soepele scheiding. Hier kunnen hypotheekadviseurs een grote rol in spelen, ook (en soms vooral) wanneer mensen in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Volgens Van Vlokhoven moet het scenario van een eventuele relatiebeëindiging sowieso besproken worden bij het afsluiten van de hypotheek.

 “Ook als alles goed geregeld is op hypothecair en financieel gebied kan de koopwoning een flink obstakel zijn als je wilt scheiden”, constateert Van Vlokhoven. “Ook al kunnen partners elkaar uitkopen en is er financiële ruimte, dan is er soms simpelweg geen betaalbare koopwoning meer beschikbaar. Laat staan een betaalbare huurwoning.”

Hypotheekadviseur zo vroeg mogelijk inschakelen

Volgens Van Vlokhoven kunnen hypotheekadviseurs alsnog helpen wanneer mensen het idee hebben dat ze vast zitten in een huwelijk doordat ze geen andere woning kunnen vinden. Er is in overleg met een geldverstrekker vaak meer mogelijk dan de (ex-)partners denken.

Van Vlokhoven adviseert dan ook om zo vroeg mogelijk in het scheidingsproces een hypotheekadviseur in te schakelen. “De adviseur kan in overleg met de geldverstrekker toetsen op werkelijke lasten en dan blijkt er vaak veel meer haalbaar voor een nieuwe hypotheek, of een uitkoopbedrag. Daarmee kan de hypotheekadviseur ook in deze krappe woningmarkt meerwaarde bieden bij een scheiding.” 


Lees ook
Vergrijzing? “We hebben als sector missionariswerk te verrichten”
De Koplopers

Vergrijzing? “We hebben als sector missionariswerk te verrichten”

Als 40-jarige adviseur ben je een jonkie in het vak. Dat is een groot probleem dat snel moet worden aangepakt, zegt Michiel Meijer, algemeen directeur van de Van Bruggen Adviesgroep. "Er is te weinig instroom van talenten van buiten de branche."  

“Bij veel kantoren hang ik nu in het kleine kamertje”

“Bij veel kantoren hang ik nu in het kleine kamertje”

 ‘Dit is een 1-aprilgrap’, was de eerste reactie van Ben Biesbrouck toen hij de oproep voor de adviseurskalender las. Maar het bleek geen grap te zijn. Nu prijkt het gezicht van de adviseur bij De Hypotheekshop in Haarlem op de kalender als fotomodel van de maand september. “Een heel leuke manier om een goed doel onder de aandacht te brengen.”

“Bij verduurzaming wordt nu verder gekeken dan de harde knaken”
Trends

“Bij verduurzaming wordt nu verder gekeken dan de harde knaken”

 Bij de verduurzaming van de eigen woning gaan mensen langzaamaan meer kijken naar het milieu en niet alleen naar geldbesparing. Dat is een opvallende ontwikkeling, zegt onderzoeker Wilte Zijlstra van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij is medeverantwoordelijk voor de Consumentenmonitor van de AFM, waaraan 600 consumenten hebben meegewerkt die eind vorig jaar en begin 2021 een hypotheek hebben afgesloten.

Meer dan helft Nederlanders met hypotheek niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid
Cijfers & onderzoeken

Meer dan helft Nederlanders met hypotheek niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Bijna zestig procent van de Nederlanders met een koophuis is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend mensen met een hypotheek. Verder valt op dat bijna tachtig procent van de mensen slechts een beetje of helemaal niet op de hoogte is van wat de financiële consequenties zijn als arbeidsongeschiktheid zich voordoet.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.