Het belangrijkste argument om te kiezen voor een huurhuis in plaats van een koophuis is flexibiliteit: je kunt op korte termijn de huur opzeggen en ergens anders gaan wonen als je daar zin in hebt of wanneer je werk-, gezins- of financiële situatie je daartoe dwingt. “Die flexibiliteit is echter stevig geprijsd”, stelt Oscar Kuypers van de Nationale Hypotheekbond. “Het is belangrijk dat consumenten een weloverwogen besluit nemen over huren of kopen.”
Wanneer consumenten advies krijgen over kopen of huren, worden vaak onderstaande voor- en nadelen genoemd.
Dit zijn prima uitgangspunten maar pas als je een prijskaartje hangt aan de voor- en nadelen kun je weloverwogen een beslissing nemen. Een rekenvoorbeeld geeft inzicht in de daadwerkelijke financiële impact. We vergelijken een huursituatie net boven de grens van de vrijesectorhuur met een koopsituatie. De uitgangspunten zijn als volgt:
Een eventuele huurtoeslag bij een gezinskomen onder de 30.150 euro zal deze vergelijking beïnvloeden ten gunste van huren, doordat de totale netto huurkosten dan lager worden.
Uiteraard is dit slechts een rekenvoorbeeld en zijn er veel variabelen die het resultaat kunnen beïnvloeden. Duidelijk is dat in deze situatie op basis van een gemiddelde woning de totale investering om 30 jaar te wonen tussen de 159.153 euro en 232.201 euro hoger is bij huren dan bij kopen. Het echte voordeel begint dan pas: na 30 jaar heb je immers alleen nog onderhoudskosten in deze koopsituatie (met een annuïtaire hypotheek) terwijl de huur gewoon doorloopt. Voor uitleg over zijn specifieke situatie kan de consument het beste bij zijn adviseur langs gaan. Zoals je ziet loont het de moeite!