Klap koopmarkt door wegvallen Airbnb en expatverhuur blijft uit

25 juni 2020 Leestijd ± 3minuten
Klap koopmarkt door wegvallen Airbnb en expatverhuur blijft uit

De markt voor huurwoningen kreeg in de coronacrisis een flinke klap. De verhuur aan toeristen en expats zakte in en het aanbod van huurwoningen liep snel op. Dit zorgde voor de angst dat dit een negatief effect zou hebben op de koopmarkt. Nu de verhuur lijkt te stabiliseren blijkt die ongegrond.

Het wegvallen van toerisme is een van de meest zichtbare gevolgen van de coronacrisis. In het straatbeeld, maar ook op de verhuurmarkt. In maart en april zag online woningplatform Pararius het aantal te huur staande woningen met ongeveer een kwart toenemen. Vrij snel werd naar Airbnb gewezen als belangrijkste oorzaak. Huiseigenaren die eerder verhuurden aan toeristen gingen in de crisis op zoek naar een vaste huurder.

 

Verhuurders zoeken naar mogelijkheden

Jasper de Groot, directeur en oprichter van de website, bevestigt dat dit zeker een rol speelde. “De shortstay-markt is in een keer stilgevallen. Het gaat overigens niet alleen om Airbnb maar ook Booking.com en andere vergelijkbare platformen. Je ziet dat mensen hun woning niet meer via de toeristenmarkt kunnen verhuren en dus zoeken naar andere mogelijkheden.”

Tegelijk was het maar één van de redenen voor de snelle toename van het aanbod, zegt hij. “Wij hoorden uit de markt ook dat expats tussentijds opzeiden. Dat deden ze misschien omdat ze teruggaan voor familie of omdat hun baan is stilgezet. Die woningen zijn ook op de markt gekomen. Daarnaast lopen er altijd langlopende huurovereenkomsten af.”

 

Aanbod op de koopmarkt neemt ook toe

De vraag is of de toename van het aanbod zich ook laat gelden op de koopmarkt. De afgelopen maanden is het aanbod van koopwoningen namelijk ook gegroeid. Volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM werden voor de lockdown per week drieduizend woningen te koop gezet. De laatste maanden zit dat aantal daar structureel boven.
 

Josje Hoekveld, woningmarktstrateeg bij AM, denkt dat er op de huurmarkt inderdaad een aanzienlijk effect is van expats die Nederland verlaten of niet komen. Tegelijk verwacht ze dat de gevolgen op de koopmarkt beperkt blijven. “Er is wel de angst dat al die particuliere beleggers nu op grote schaal woningen gaan dumpen. Ik snap de gedachte, maar de verwachting is dat dit wel zal meevallen. Het kan in bepaalde straten of buurten waar veel van dit soort woningen zijn een effect hebben op de prijs, maar het zal niet op grote schaal een enorm effect hebben op de waarde.”

 

Expats komen terug

Daar komt bij dat de situatie op de verhuurmarkt al lijkt te zijn gestabiliseerd. Volgens de NVM is de gemiddelde huurprijs na een prijsdip in de crisis nu weer vergelijkbaar met die aan het begin van het jaar.

In mei nam het aantal te huur staande woningen bij Pararius ook nog maar amper toe. Bovendien is het verkeer op de expats gerichte site Pararius.com weer hersteld, vertelt de Groot. “Het aantal websitebezoekers daalde in maart sterk ten opzichte een jaar geleden. Nu is dat weer helemaal hersteld en in mei was er weer een stijging zichtbaar. Het lijkt erop dat mensen toch weer terugkomen en gaan zoeken.”

Expats komen nu voorzichtig terug, de toeristen zullen nog moeten volgen. Het verdwijnen van deze groepen heeft de markt wel wat lucht gegeven, maar tot een neergang heeft het nog niet geleid.

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Efficiënter dan de hypotheekadviseur van juni ziet u ze zelden

25 juni 2020 De hypotheekadviseur van de maand juni zorgt ervoor dat hij ...

Thuiswerken de norm? Dit zijn de gevolgen voor de functie van een woning

25 juni 2020 Sinds de coronacrisis is thuiswerken voor veel Nederlanders dé standaard ...

Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’

18 juni 2020 De woningbezitter is smoorverliefd op de hypotheekschuld, stelt econoom Erica ...

Is Funda de glazen bol voor de hypotheekmarkt? Dit zijn de vooruitzichten

11 juni 2020 Helemaal aan het begin van het huiskooptraject staat de zoektocht ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.