Kijk naar Duitsland

06 april 2018 Leestijd ± 2minuten
Kijk naar Duitsland

Je zou maar jong zijn en op zoek naar een huis. Dat is geen pretje. Afgelopen weken werden er in de media heel wat noodklokken geluid. Starters zijn ontevreden over hun woonsituatie en steeds meer jonge huizenzoekers kunnen geen kant meer op. Soms zijn ze gedwongen om tot in lengte van dagen bij hun ouders te blijven wonen. Kortom, het is een nachtmerrie.

Wat is het probleem? Veel jongeren vallen overal net buiten. Ze hebben geen vast contract, waardoor ze geen hypotheek kunnen krijgen, ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om iets op de vrije markt te kunnen huren. Of ze huren uit pure wanhoop wel op de vrije markt, maar betalen meer dan de helft van hun inkomen aan huur.

De kans is aanwezig dat starters op die huurmarkt particulieren tegenkomen die een huis hebben gekocht voor de verhuur, buy-to-let. Voor deze groep is beleggen in vastgoed erg aantrekkelijk met de huidige hoge huurprijzen en lage hypotheekrente. Beleggen in woningen is ook nog eens gemakkelijker geworden, dankzij de nieuwe hypotheek van Woonfonds. Een vreemde situatie. Woningen die eigenlijk gekocht zouden moeten worden door starters, worden nu gekocht door particulieren, die het vervolgens verhuren aan diezelfde starters. Jongeren worden zo gedwongen om tegen veel te hoge maandlasten te wonen.  

Dat het ook anders kan, leren onze buren. Duitsland kent een relatief grote huurmarkt omdat je voor het kopen van een woning tussen de 20 en 25 procent eigen geld moet meenemen. De starter is er dus met gemiddeld 35 jaar wat ouder dan bij ons. In Duitsland gaan betaalbare huurwoningen wel heel goed samen met blije (particuliere) beleggers. De huren worden gereguleerd door middel van de Mietspiegel, een methode waarmee de hoogte van de huur wordt vastgesteld. Daarnaast heeft de Bondsregering in 2015 een nieuwe wet aangenomen, waarin de stijging van de huurprijzen in de vrije sector wordt beperkt. Dit belet beleggers niet op grote schaal in de woningmarkt te investeren. Het grootste deel van de particuliere huurmarkt in Duistland (60 procent) is in handen van individuele beleggers en familiefondsen. De rest is eigendom van pensioenfondsen en verzekeraars. Tussen 2007 en 2015 maakten zij hogere totaalrendementen dan in de kantoren-, winkel- en bedrijfsmarkt werden behaald.

Misschien is de vrije huurmarkt niet het probleem, maar juist de oplossing.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"

07 augustus 2018 Huizenkopers zijn slecht op de hoogte van ontbindende voorwaarden, meldde ...

De pot verwijt de cv-ketel

30 maart 2018 Het heeft even geduurd, maar duurzaamheid staat nu echt bij ...

Het emotionele brein wil niet oversluiten

23 maart 2018 We zien onszelf het liefst als mensen die rationele beslissingen nemen. ...

Laten we elkaar niet in de put praten

16 april 2018 Voor wie de afgelopen weken het nieuws heeft gevolgd, lijkt ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.