Kijk in de glazen bol: Wat doet de rente in 2022?

Doe mee met het MUNT Webinar
03 december 2021 Leestijd ± 2minuten
Kijk in de glazen bol: Wat doet de rente in 2022?

Rond deze tijd van het jaar krijgen alle adviseurs vragen van klanten over het komende jaar. Wie heeft een glazen bol en kan in de toekomst kijken?

De hamvraag is wat de hypotheekrente komend jaar gaat doen. Een rondgang langs economen leert dat er een stijgende lijn wordt verwacht voor rentes met een lange looptijd. Voor kortlopende rentes verandert er voorlopig weinig. 

Oplopende staatsleningen

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro, wijst erop dat de rente op staatsleningen oploopt. Staatsleningen zijn een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Eerder bedroeg de rente op staatsobligaties nog -0,4%, eind dit jaar verwacht Bokeloh een stijging naar -0,1% en eind 2022 +0,1%. “In lijn met de hogere rente op staatsleningen, die tot hogere financieringslasten voor banken leidt, is ook de hypotheekrente gestegen.” Door concurrentie duurde het even voordat hypotheekverstrekkers de tarieven verhoogden, maar “nadat het eerste schaap over de dam was, volgde de rest.” De stijging zal komend jaar beperkt blijven, verwacht de bank.

De Hypotheekshop constateert dat de stijging van hypotheekrente voorlopig niet doorzet. In de toekomst, als centrale banken hun stimuleringsmaatregelen stopzetten, zal de rente weer stijgen. “De hoogste inflatie sinds 2008 en de stijging van de marktrente leken er op te wijzen dat de verwachte stijging van de hypotheekrente reeds in gang was gezet, maar na geruststellende woorden van ECB-president Lagarde begin november daalde de rente op de kapitaalmarkten weer. Hypotheekaanbieders spelen daar momenteel op in en scherpen hun rentetarieven aan.”

Hogere kapitaalbuffers voor banken

Banken moeten van toezichthouder DNB echter grotere kapitaalbuffers aanhouden als zij vanaf volgend jaar hypotheken verstrekken. Die maatregel had DNB al eerder willen doorvoeren, maar in verband met corona even uitgesteld. Bokeloh: “De wijziging leidt tot hogere kosten voor banken als zij hypotheken verstrekken.” 

Of we dat direct terugzien in kortere rentes, is de vraag. Marjam Bani, econoom huizenmarkt bij ING, stelt dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd waarschijnlijk nog laag blijven. Dat komt omdat de ECB de beleidsrente vooralsnog niet zal verhogen. “Een te vroege verhoging van de ECB-rentes kan het herstel van de Europese economie schaden.” 

Meer weten? Doe mee met het webinar

MUNT Hypotheken organiseert een interactief webinar op woensdag 8 december, waar uitgebreid wordt ingegaan op wat 2022 voor de hypotheeksector in petto heeft. Aanmelden voor het webinar kan op deze link.
 


Lees ook
Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs
Opinie

Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Jeroen van Grinsven van NBG Eindhoven en Guido Schotten van Vlieg Hypotheken Amstelveen.

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend
De Kettingvraag

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Jan van de Wijdeven uit Hapert stelt de volgende vraag aan vakgenoot Roel van Meeuwen uit Diessen:

Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”
De Koplopers

Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”

De hypotheekbranche is volop in beweging. In onze serie De Koplopers belichten we de kopstukken in deze enerverende sector. Wat beweegt hen en wat is hun achtergrond? Deze keer: Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Geen dag gaat voorbij zonder dat Christa denkt: ‘Hoe kan het hypotheekproces beter?’

Geen dag gaat voorbij zonder dat Christa denkt: ‘Hoe kan het hypotheekproces beter?’

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de mensen achter MUNT? We laten de komende tijd MUNT-werknemers aan het woord. Deze keer: Christa van Dijke, projectmanager Operations.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.